PDA

Zobacz pełną wersję : Stuki i trzeszczenie.

Mietek997
19-07-12, 15:00
Witam mam taki problem że zaczęło mi coś stukać z przodu , wydaje mi się że bardziej z prawej strony.
Odkręciłem kolo popatrzałem i żadne gumy nie popękane. Następnie przykręciłem kolo z powrotem i pojechałem robić kółka. Pierw koła na maxa w prawo i nic, potem koła na maxa w lewo i też nic. A dzisiaj jak wracałem z pracy to trochę przycisnąłem i zaczęło trzeszczeć , jadąc na wprost. Dźwięk jest taki jak by coś wpadało w drgania od wyższych obrotów. Ale zauważyłem że najczęściej pojawia się jak hamuje przed zakrętem i skręcam w prawo. Stuka czy jadę na biegu czy też na luzie, ale nie cały czas tylko wpadnie w drgania trochę postuka i cisza. Nie mam pojęcia co to może być , sprawdziłem też tłumik ale trzyma się mocno. Dociskałem auto z prawej strony do dołu i też nic nie stuka. Ktoś ma jakieś pomysły? Bo ja już zgłupiałem.

vnv_nation
19-07-12, 21:15
Jedz na szarpaki i powinno wyjsc co go boli, koszt nieduzy a najwyzej pozniej sie bedziesz martwil co dalej

data1985
20-07-12, 16:29
Witam mam taki problem że zaczęło mi coś stukać z przodu , wydaje mi się że bardziej z prawej strony.
Odkręciłem kolo popatrzałem i żadne gumy nie popękane. Następnie przykręciłem kolo z powrotem i pojechałem robić kółka. Pierw koła na maxa w prawo i nic, potem koła na maxa w lewo i też nic. A dzisiaj jak wracałem z pracy to trochę przycisnąłem i zaczęło trzeszczeć , jadąc na wprost. Dźwięk jest taki jak by coś wpadało w drgania od wyższych obrotów. Ale zauważyłem że najczęściej pojawia się jak hamuje przed zakrętem i skręcam w prawo. Stuka czy jadę na biegu czy też na luzie, ale nie cały czas tylko wpadnie w drgania trochę postuka i cisza. Nie mam pojęcia co to może być , sprawdziłem też tłumik ale trzyma się mocno. Dociskałem auto z prawej strony do dołu i też nic nie stuka. Ktoś ma jakieś pomysły? Bo ja już zgłupiałem.

jak poprzednik napisał jedź na szarpaki, koszt to chyba 20zł a będziesz wiedział dokładnie o co biega... Stawiał bym na końcówki wahaczy. U mnie nie stukało nic i raz tylko zapukało na prostej, olałem sprawę a 2 tygodnie później położyło mi się 1 koło podczas jazdy. Nie ma co żałować na szarpaki :)

Mietek997
07-08-12, 17:00
Odnowie temat bo nie znalazłem usterki. Byłem na szarpakach i pan z obsługi powiedział mi że w zawieszeniu jest wszystko ok.
A dalej coś się obstukuje. Tłumik trzyma mocno, zawieszenie ok , nie mam pojęcia. To stukanie pojawia się jak mocno przycisnę , tak do 170 potem jak zwalniam to słyszę obijanie się tak jak by rury ale tłumik jest sztywny. I jak jechałem z kolesiami 5 osób w aucie to tez zaczęło trzeszczeć przy rozpędzaniu.

Camellia Racing
08-08-12, 02:32
Nagraj ten dźwięk i wrzuć do tematu.

Mietek997
13-08-12, 20:31
Problem pojawia się w tedy jak jadę np 120 i puszcze gaz przez chwile coś się telepie i przestaje, i to rzadko występuje. Nie za każdym razem.

MadSkillz84
13-08-12, 20:39
Stawiam na mechanizm różnicowy w skrzyni....a szarpie trochę? słychać stuki podczas luzu?

Mietek997
13-08-12, 20:55
Nie szarpie,na luzie chodzi normalnie nic tam nie słuchać żeby coś stukało.
Dodam że z biegami nie mam problemu, wchodzą normalnie.