Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z biegami

kristope
19-07-12, 12:20
Witam wszystkich,

Stałem się posiadaczem hondy civic hatchback 1.4 90KM 97rok. Jestem zadowolony, jednak po zakupie przejechałem ok 200km i coś jest nie tak z biegami. Otóż raz wchodzą delikatnie i pięknie a raz w ogóle nie chcą wejść , a jak już wejdą to z dużym problemem nawet z dwa razy zgrzytnęło. Raz jest dobrze a raz źle. Czy ktoś ma jakieś pomysły co może być przyczyną ?Będe wdzięczny, pozdrawiam

offspring
19-07-12, 15:32
Zmień olej w skrzyni na oryginalny hondowski MTF. Ja tak zrobiłem gdy miałem pierwsze oznaki "cieżko" wrzucanych biegów i po wymianie biegi wchodzą płynnie i nie ma mowy o żadnych zgrzytach.

reXio
19-07-12, 16:10
Watpie ze olej mu cos da. Jak kupil uzywke to moze i warto ale mi to wyglada na podpicowane auto pod sprzedaz a potem sie czlowieku martw.

klepyn
20-07-12, 01:16
Zmien ten olej na MTF na początek, koszt to o ile pamiętam jakies 160 zł(80 za butelke, wchodzą 2). Ja jak kupiłem swoją Hanie to w skrzyni zamiast oleju było cos jakby herbatka nie olej.

skorpion7
20-07-12, 07:57
Jeżeli raz wchodzą gładko innym razem ze grzytem to olej raczej nie pomoże. Stawiałbym na mechanizm wybieraka. Trzeba rozebrać i sprawdzić.

Goldeq
20-07-12, 11:57
a żeby nie zakładać nowego tematu u was tez czasem wsteczny nie może się wbić ?

patryk666
20-07-12, 12:33
Goldeq, tez mam ten problem :confused:

skorpion7
20-07-12, 12:38

Sporadycznie się zdarza. Zęby trafiają na siebie i wtedy nie idzie wbić. Wrzucam wtedy inny bieg i potem wsteczny wbija. Raczej normalna sprawa.

reXio
20-07-12, 13:58
Wsteczny to normalka w Hondzie.

Poll
20-07-12, 17:11
Wsteczny nie ma synchronizatora o ile pamiętam. Pomoże też wbicie na luz i jeszcze raz sprzęgło.

Dorikin1989
20-07-12, 17:18

Każda Honda to ma :) Wrzuć 4 a potem znów wsteczny - ja tak robiłem w moim poprzednim EG4 i robię tak w MA9 :)

Goldeq
20-07-12, 23:56
ja to 1 wrzucam bujne samochodem i all okej :P

data1985
21-07-12, 13:02
a nie pukłeś w nic od spodu podczas jazdy? U mnie raz się zdarzyło podobnie. Biegi wchodziły 2ma palcami a po walnięciu w stoper na parkingu coś zgrzytło i przestawiło cały mechanizm. Biegi ledwo 1dną ręką można było zmieniać i zgrzytało od czasu do czasu. Po dojechaniu na parking wyczułem że biegi przestawiły się. 1 była bardziej w miejscu 3ki niż tam gdzie powinna być. Rozwiązałem problem fizycznie a mianowicie BARDZO MOCNO pociągnąłem lewarek w prawo w stronę wstecznego i później w dół jak wsteczny. Mechanizm zgrzytnął ponownie i mechanizm wyrównał się i wrócił na swoje miejsce. Biegi od nowa wskakują 2ma palcami

co do wstecznego to chyba w każdej hondzie czasami mu się nie chce wskoczyć ;)

kristope
23-07-12, 10:30
Witam panowie ponownie,

Co zaobserwowałem ( przepraszam że nie pisałem ale byłem hondą w trasie na weekend )

- dosłownie pół na pół - raz skrzynia chodzi idealnie po to żeby np. po 1,5dniu stania znowu stawiać duży opór
- dziwna sprawa : wrzuciłem bieg, trzymałem sprzęgło w podłodze a auto zaczęło jechać !?
- biegi nie zgrzytaja tylko je podczas występowania przedstawionych objawów strasznie ciężko wbić
- jak występuje ta usterka kiedy to nie da się wbić biegu na włączonym silnik wystarczy że go wyłącze i na wyłączonym chodzą jak marzenie
- pedał sprzęgła jest raczej miękki ( chyba że taki ma być ale wątpie ) w zasadzie delikatny opór przy wciskaniu czuję od drugiej połowy

Czy ktoś może ma pomysły co to może być ? Napisałem wszystko powyżej dlatego że to może być coś innego niżolej w skrzyni lub wybierak szczególnie obserwując sprzęgło.
Pozdrawiam

probestic
23-07-12, 10:36
W sumie, jeśli nie wiesz kiedy płyn w sprzęgle był zmieniany, to zmień. Koszt płynu 20zł, a filozofii tutaj nie ma.
U mnie odkąd mam Hankę sprzęgło chodzi raczej ciężko, stawia duży opór. Ale mi to pasuje :]

Olej zmień. Cholera wie co tam może być wlane, skoro takie 'ekscesy' Ci się przytrafiają.

kristope
23-07-12, 11:37
Szukałem opisu jak zmienić płyn w sprzęgle ( to jest dot4? ) ale nie znalazłem , czy mógłbyś mnie poinstruować bo nigdy nic ze sprzęgłem nie robiłem ? pozdrawiam

reXio
23-07-12, 15:51
To nie jest wina oleju w skrzyni. Cos jest mechanicznie zarzniete. Pojedz lepiej do mechanika i niech rzuci okiem bo kiedys bedzie tak, ze wbijesz jakis bieg i juz tak zostanie. To raz a dwa przez (moze) *******e zarzniesz skrzynie i bedzie placz i zgrzytanie zebow.

mirasek
23-07-12, 16:12
odpowietrz układ hydrauliczny sprzęgła, najlepiej wymień cały płyn, i tyle, ewentualnie może okazać się że pompka jest do wymiany

MM63
24-07-12, 01:23

Popuścić sprzęgło i wszystko wchodzi.

Karpiczek
24-07-12, 02:41
Popuścić sprzęgło i wszystko wchodzi.

Z przeraźliwym zgrzytem :P

MM63
24-07-12, 15:10
Z przeraźliwym zgrzytem :P

Nie nie, naprawdę delikatnie i wchodzi jak w masło.

DaRoN
24-07-12, 16:35
jeśli trzymasz sprzegło wcisniete i auto zaczyna jechać to albo masz zapowietrzony układ wysprzęglania, albo pompka już do wymiany.