Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Głośna praca silnika

klonek
20-08-07, 11:21
Witam

Chciałem się zapytać czy ktoś się spotkał z takim problemem.
Mianowicie jak obrotomierz przekracza 3000 obrotów niezależnie od wrzuconego biegu, w kabinie samochodu bardzo słychać pracę silnika. Natomiast jak obroty przekroczą na oko 3700-3800 RPM wówczas praca silnika jest znacznie cichsza.

Tak samo jest jak zaczynam hamowanie silnikiem, to do 4000 obrotów odgłosy są w miarę ciche natomiast poniżej 4000 do 3000 obrotów wówczas "buczy" w środku jak by miało tłumik rozwalić.

Dodam, że ostatnio miałem wymieniamy środkowy tłumik, ale wcześniej przed wymianą tłumika miałem opisany problem.

Komarecki
20-08-07, 12:42
Witaj

Z podobnym objawem spotkałęm się w Toyocie Corolli z 2002r. od 2 tyś do 2,5 tyś autko zaczynało denerwująco pierdzieć, na wyższych obrotach takiego objawu nie było.
W ASO toyoty stwierdzono ze kolektor jest walnięty, aktualnie czekam na jego wymianę i wtedy w 100% będe w stanie określić czy to rzeczywiście było, jak będe miał więcej informacji dam znać.

jjurgiel
20-08-07, 15:18
czepiał bym się wydechu właź pod auto kolega dodaje gazu a ty słuchasz co to buczy

mirasek
20-08-07, 17:19
Coś rezonuje przy tych obrotach, pewnie na wydechu, też tak mam (okolice 3500rpm, może nie aż tak głośno) ale silnik i tak chodzi jak sieczkarnia więc już sie przyzwyczaiłem ;)