PDA

Zobacz pełną wersję : dość duże spalanie gazu w d15b2

yoshi
20-08-07, 00:31
siema, mam takie pytanie ile gazu palą (o ile macie instalacje lpg :P ) wasze hondeczki ? :)
bo moja od jakiegoś czasu zaczeła zjadać średnio 13 litrów gazu na 100 km, nie cisne jej zbytnio może 1-2 razy rusze bardziej "dynamicznie" z pod świateł.
przedwczoraj w sumie wyszło mi spalanie 11 litrów i to przy jeździe autostradą jak ciota 120 km/h. co może być nie w porządku czy może mam jakieś omamy i spalanie jest ok :P wcześniej tym autem jeździł mój brat i pamieta on czasy kiedy hanią mógł przejechać 300 km na baku. instalacja gazowa ma rok, w sobote byłem na przeglądzie, gość pokręcił i faktycznie powiedział że za duże były obroty na jałowym i zmniejszył je na 1000 obr/min powiedział że mieszanka jest ok i zainkasował 40 złotych :D poradźcie mi bo ocipieje :P

tom1111
20-08-07, 03:42
U mnie na d14a4 wychodzi 10 l/100. Przy czym jezdze dosc agresywnie /rajcuje mnie jak moja Hania lekko wyje pod butem :D / i w zasadzie polowe czasu na klimie. Jazda glownie po miesicie. Instalacja sekwencyjna.

yoshi
20-08-07, 10:22
No ja akurat sekwencji nie mam ale wielopunkt. :/ jakieś inne sugestie?

xav
20-08-07, 10:34
Witam,

W moim d15b2 spalenie oscyluje w granicach 12litrów przy dość ostrej jeździe. Typ instalacji napewno mamy podobny, więc 13 litrow (przy delikatnej jeździe jak piszesz) to zdecydowanie za dużo. Sprawdź na początku jak wygląda spalanie na benzynie.

Pozdrawiam,

tomek_m
20-08-07, 15:18
u mnie w d15b2 z instalacja 2 generacaji (mieszalnikowa) pali okolo 7-8 litrow w trasie, w miescie (zakorkowany wrocław) - 10 - 12 litrow

piroman
20-08-07, 15:56
U mnie w mieście przy spokojnej jeździe pali okolo 10l/100km (jak zaszaleje to ok 11 :d ) Na trasie wychodzi okolo 7,5l/100km. W cyklu mieszanym (60/40) wychodzi jakieś 8,5l/100km
Instalka II gen. z kompem

yoshi
21-08-07, 12:18
tomek_m no właśnie ja też jeżdże po wrocławiu i pali mi 14-15 litrów, na trasie nigdy nie zszedłem do 10, jak często robicie przeglądy itp itd? i co warto wymienić w instalacji żeby paliło mniej?

wlochu81
22-08-07, 07:45
witam:)
u mnie 1.5 na gażniku podkreślam przy jezdzie autostradą 110-120 km/h w jedną osobę , zeroo bagarzu pali 7.5-8L natomiast po mieście między 9.5 nawet do 12L

karpik85
22-08-07, 09:26
Jeśli masz instalacje sterowaną podciśnieniem to zmień filtr powietrza, bo jeśli jest zapchany to spalanie drastycznie się zwiększa. Pomaga też wymiana filterka gazu i tankowanie na dobrych stacjach, bo jak wlejesz lipny gaz to też więcej go spali. Wiem, bo dwa lata śmigałem autem na gazie, moze innym ale chyba instalacja działała podobnie.

tomek_m
24-08-07, 16:18
tomek_m no właśnie ja też jeżdże po wrocławiu i pali mi 14-15 litrów, na trasie nigdy nie zszedłem do 10, jak często robicie przeglądy itp itd? i co warto wymienić w instalacji żeby paliło mniej?

Sprawdź na początku jak wygląda spalanie na benzynie.

niewiele Ci podpowiem, bo swoja honda przejechalem dopiero 10 tys km, u gazownika bylem tylko raz, ale to dlatego ze trzeba bylo zalozyc emulator wtryskow (swiecil check engine), a gazownik przy okazji stwierdzil ze sonda lambda slabo pracuje i warto byloby ją wymienic - wymienilem, wczesniej palila kolo 1 litra wiecej na 100km. doradze Ci to samo co xav - sprawdz spalanie na benzynie - moze wysokie spalanie to nie jest kwestia samej instalacji gazowej

voytas2
25-08-07, 13:16
Cześć,
moja pali w mieście 10l, instalacja II generacji. Jak jadę bardzo spokojnie to Check engine potrafi się zapalić i obroty też zabardzo spadają. Jak ją trochę bardziej przycisnę, to jest ok.

bydle
25-08-07, 13:59
Powiedzcie mi co wami kieruje ze zakladacie intalacje gazowe w tak dobrych samochodach z tak malym silnikiem? Czy naprawde po przeliczeniu wszystkiego oplaca sie zakladac gaz? Bo oprocz zalozenia gazu trzeba sie liczyc z tym ze silnik i inne podzespoly wczesniej padaja...dla mnie osobiscie to bez sensu bo sie wogole nie kalkuluje chyba ze ktos wali po 5 tys km miesiecznie w trasie

Gumol
25-08-07, 15:41
Powiedzcie mi co wami kieruje ze zakladacie intalacje gazowe w tak dobrych samochodach z tak malym silnikiem? Czy naprawde po przeliczeniu wszystkiego oplaca sie zakladac gaz? Bo oprocz zalozenia gazu trzeba sie liczyc z tym ze silnik i inne podzespoly wczesniej padaja...dla mnie osobiscie to bez sensu bo sie wogole nie kalkuluje chyba ze ktos wali po 5 tys km miesiecznie w trasie

a co to wnosi do tematu? nikt nie pytal czy warto zakladac czy nie, tylko pytanie dotyczylo spalania :agent:

Wracajac do tematu o spalaniu juz bylo duzo tematow :d ale tez wtrace swoje 3 grosze moja byla d15b2 poczatkolo palila 8,5 w miescie na 100km. Pozniej po zalozeniu alusow i przy wiekszych korkach zdarzylo jej sie palic nawet i 11.

Moze byc to faktycznie jak predzej juz pisano kwestia filtru, bo jak jest usyfiony moze wiecej palic, wiec moze od sprawdzenia tego byloby najlepiej zaczac :)

yoshi
26-08-07, 01:07
No to w takim razie zasugeruje gazowcom sprawdzenie tego filtra choć oni sami chyba powinni to zasugerować :)

bydle: nie mam potrzeby robić 5000 km miesięcznie ale nawet na moje 2-2,5k miesięcznie się opłaca :) z resztą auto nie jest pierwszej młodości i raczej tym samochodem pojeżdże jeszcze jakieś max. 2 lata a potem do żyda. troche się przyczepiłeś tak jak ja bym sie przyczepił do twoich trójramiennych felg: " bo honda jest zbyt dobrym autem żeby zakładać na nią shit :D" :P

bydle
26-08-07, 11:08
ja kupilem je na takim gownie juz;] ( czytaj to nie ja je zalozylem )