Zobacz pełną wersję : Jaki akumulator do angola?
Witam wlasnie padl mi akumulator nie pomoglo dolanie elektrolitu i ladowanie przez ponad 18 godzin. na moim aku nie ma zadnych oznaczen, co do pojemnosci i stad pytanko.
Jakiej pojemnosci akumulator kupic? z dobraniem pod wzgledem ksztaltu raczej problemow nie bedzie bo pojade z nim do sklepu co zajmuje sie tylko aku. jakich firm jesli chodzi o aku unikac?? no i jaki jest to orientacyjny koszt?
P.S na podforum CRX pisali cos o 46Ah ale nie wiem czy u nas jest taki sam?
Co do aku to też nie wiem jaki dokładnie powinien być. Co do firmy to z doświadczenia wiem, że lepiej wydać więcej kasy na akumulator markowy np za 250zł niż kupić w supermarkecie akumulator za 120zł. Przy zakupie zwróć też uwagę na czas gwarancji(większość ma gwarancje na 2 lata ale niektóre nawet 3) oraz ewentualne serwisy rozpatrujące reklamacje gdzie w razie czego możesz go oddać(ja do serwisu miałem ponad 50km w jedną stronę:) ). Polecam osobiście Bosha. Miałem w kilku samochodach i nigdy mnie nie zawiódł.
Pzdr
Powinien byc 36Ah/12V. Co do producenta, to trzeba przeszukac forum i poczytac opinie. Ja mam teraz Varte i jest ok. Slyszalem, ze Centra tez robi dobre aku.
36ah? nie za maly :) ale light :) jesli taki jest w oryginale to bede szukal takiego :)
SPUTNIK1957
19-08-07, 20:51
Przedewszystkim to dobrze zmierz wymiary gabarytowe starego akumulatora bo nieraz jest tak że dy w sklepie widzimy to wydaje się być dobry a gdy przychodzi do założenia to poprostu niepasuje. I zdecydowanie popieram kolegow którzy odradzają zakup w hipermarketach tzeba kupować w takich sklepach gdzie akumulatory przedewszystkim schodzą. Co do firmy to jesli gabaryty będą pasować to wybierz centrę (niewiem czy ta firma jeszcze istnieje) w tygodniku motor był kiedyś przeprowadzony profesjonalnie test akumulatorów i centra wypadała najlepiej niemal że w każdym parametrze od innych a kolejnośc zajetych pozostałych miejsc była taka : Jenox, Zap, Dublet, Topla, SilweStar,Akuma,Varta,Banner,Bosch. Ze swej strony dodam że Centra wytrzymała 10 lat i jeszcze nienajgorzej kreciła rozrusznikiem, z Akumą też miałem doczynienia i tak samo 10 lat wytrzymała :)
I mimo że jest zalecany 36Ah to ja bym wybrał 45 gabaryty bedą te same a alternator z pewnoscią ma na tyle mocy by utrzymywać go doładowanym.
a i w tym tescie nie był brany pod wynik koncowy taki parametr jak cena a Bosch jest chyba jednym z droszszych akumulatorów ciekawe czy ta cena się jeszcze przekłada na żywotnośc ale wątpie .... :/ :d
skolopendra
19-08-07, 20:55
P.S na podforum CRX pisali cos o 46Ah ale nie wiem czy u nas jest taki sam?
jest ,można spokojnie kupić centre 45ah
Bassmaster
19-08-07, 21:18
Ja wymieniłem na BTC, sprzedawca powiedział, że podobno seryjnie wkładają je do Skody.
Nie sprawdzałem tego, ale aku jest w porządku. Całą zimę przejeździłem i ani razu jeszcze nie było z nim problemów (a ma 36Ah).
takibartek
19-08-07, 21:38
45 Ah. Varta Asia albo jakaś lepsza Centra (nie z tej tańszej linii, tylko tej bardziej wypaśnej linii Centry).
chyba, każdy sprzedawca poleca to od czego ma prowizję. Mi wcisnęli niemieckiego moll.
dzieki za tak wielki odzew! z dobraniem gabarytow nie bede mial problemow bo jak mowie to sklep tylko i wylacznie z akumulatorami a ten od Hani biore ze soba pod pache bo wtedy cena jest nizsza o 30 zl (skupuja uzywki). Co do marki zobacze co bedzie, wystarczy zeby mial ze 2-3 lata gwarancji bo tutaj mozemy dykutowac i dyskutowac co osoba to inne zdanie podobnie jak np z olejem :)
Jak dla mnie topic mozna zamknac.
Dzieki!
Centra i jeszcze raz Centra, aku the best!!!!! Ciekawostka Bosch często kupował w Centrze gołe aku, a u siebie naklejał swoje logo. Więc nieraz płacicie za logo, cieszycie że macie zagraniczną firmowke, a tu nasza rodzima firma. :)
bilet44007
20-08-07, 10:21
siemka moge ci polecic z inter carsu ich własny wyrób <formax> 45ah zapłaciłem za niego 170zł smigam rok na nim i bez problemu pociągnie spokojnie pare lat 2lata gwarancji na niego masz pozdr
Ja miałem CENTRA Futura 45Ah , krecił jak wsciekły przy Ładzie w nawiększe mrozy, ale do hani był za duży i sprzedałem go :(
Także nie wiem czy centra robi aku z takimi gabarytami
Dzisiaj kupiłem do swojej Bosch'a 45Ah / 300A i nie poznaje samochodu, Hanka nigdy tak dobrze nie odpalała :) Chciałem coś tańszego ale aktualnie nigdzie nie było pasujących z innych marek i wziąłem Boscha za 210zł z gwarancją na 2 lata bo starego już prawie tydzień podtrzymywałem przy życiu prostownikiem ;)
podajcie mi wymiary?? bo zimno, auto w garażu a ja chce go teraz kupić
u mnie też by sie już przydało aku wymienić a w chwili obecnej mam banner-a z tego co wiem to jest 80Ah i teraz najlepsze patrzylem na srtone roverki.pl i do tych silników wsadzaja akumulatory 74Ah a z kolei w katalogu centry widnieje 95Ah :) i bądź tu mądry:)
także nic innego mi nie pozostaje jak pojechać hanką do sklepu i kupic taki żeby sie zmieścił oraz o pojemności około 80Ah :d
podaje link do stronki centry gdzie na dole jest zakładka do katalogu akumulatorków :
http://www.centra.com.pl/showpage.php?pageID=22
bolas ty masz większy (wydajniejszy !) akumlator bo masz diesla. Skubiszek u nas jest 45 Ah. Jak powiesz że do Japończyka, każdy sprzedawca będzie wiedział OCB (z wyjątkiem Norauto :D)
siemka moge ci polecic z inter carsu ich własny wyrób <formax> 45ah zapłaciłem za niego 170zł smigam rok na nim i bez problemu pociągnie spokojnie pare lat 2lata gwarancji na niego masz pozdr
inter cars bierze akumulatory od centry i sprzedaje pod swoim szyldem
Skubiszek u nas jest 45 Ahu nas oryginalny ma 36 Ah.
teraz mam 45 Ah, ale stary wytrzymał 7 lat
moim zdaniem najlepsze AKu robi VARTA. tato u siebie we wszystkich autach kupowal je i nigdy Go nie zawiodly-do 5lat :). nawet w najwieksze mrozy -20 i autko stalo kilka dni, wsiadal i zapalal od szczala (testowane w TDI). :hinczyk:
mój oryginał ma 8.5 roku i pali ok ale już po prostu dla spokoju chcę mieć nowy a trochę dostawał po grzbiecie bo klima i nagłośnienie..
jakie kable do naszej hondy kupić ? polecacie coś interesującego? na allegro są bosha właśnie za 120 zł chyba...
Trzeba tez wymienić świece?? bo nie wiem właśnie .... te mają 15 tyś. i szkoda by ich było
[ Dodano: Nie 21 Paź, 2007 ]
Odswieze temat. Czy istnieje CENTRA FUTURA ktora gabarytowo podejdzie do anglika? Jak tak to poprosze o jakis nr katalogowy bo na stronie centry jest uszkodzone archiwum, dzieki
Ja kupiłem Bosch Asia Silver 45Ah w dobrej cenie i jak narazie śmiga (6 mc-y). Co będzie później to się okaże.
Co do centry to znalazłem tylko Centrę Plus:
http://moto.allegro.pl/item443793585_centra_plus_45ah_300a_gwar_24_honda_ toyota_lodz.html
Ta cenrta, ktora zapodales to totalne DNO, padla mi po roku uzytkowania, zero gwarancji, wykrecaja sie glupimi wymowkami, totalny szajs. Wiem ze Futura jest ok ale za duza do angola stad moje pytanie czy podejdzie jakas. Bosha nie chce, zastanawialbym sie jeszcze nad bannerem ale kurde te rozmiary, malo miejsca pod maska w naszych H
PS. Jak wyglada sytuacja z oryginalnym akumulatorem z ASO? Warto?
Ta cenrta, ktora zapodales to totalne DNO, padla mi po roku uzytkowania, zero gwarancji, wykrecaja sie glupimi wymowkami, totalny szajs. Wiem ze Futura jest ok ale za duza do angola stad moje pytanie czy podejdzie jakas. Bosha nie chce, zastanawialbym sie jeszcze nad bannerem ale kurde te rozmiary, malo miejsca pod maska w naszych H
No to mnie troche przestraszyles... bo ja tez kupilem Centre Plus. Moze w Lodzi lepiej z ewentualnym wykorzystaniem gwarancji...
Ja ostatnio kupowalem OEM w ASO za ok. 350pln. Moim zdaniem warto dopłacić te paredziesiat pln i miec spokoj na 7-8 lat, albo i wiecej ponoc :)
krzys_o:
Dobrze wiedzieć :)
Gruszka:
Ja ostatnio kupowalem OEM w ASO za ok. 350pln. Moim zdaniem warto dopłacić te paredziesiat pln i miec spokoj na 7-8 lat, albo i wiecej ponoc
Za 7-8 lat to już chyba będzie pora na zmianę auta na nowsze :) .
A tak na serio to Bosha wsadziłem w miejsce zużytego 11 latka OEM HONDA
Za 7-8 lat to już chyba będzie pora na zmianę auta na nowsze :)
Masz racje, choc ja inaczej do tego podchodze, bo moje 11 letnie auto sprawia mi wiecej frajdy niz jazda nowym podobnej klasy :) Dlatego predzej kupie drugie niz je sprzedam i stad inwestycja dobre czesci.
też mam centrę plus od roku i nie narzekam - jest bardzo dobra - samochód stoi pod chmurką i pali od kopa przy każdej pogodzie. jeżdżę dużo po mieście więc często nie ma czasu żeby w pełni się doładował.
45Ah - 240 PLN bodaj.
Nie słyszałem jednek złej opinii oprócz Twojej. Może to niechlubny wyjątek potwierdzający regułę.
Co do OEM Aku - też wymieniłem z oryginalnego (po 9 latach) ale samochód mrozów nie widywał bo dopiero 2 lata temu przyjechał z Belgii
Chemiczny, naczytalem sie takich opini jak Twoja i dlatego kupilem ten akumulator, czego teraz zaluje. Powiesz, ze trafila mi sie taka sztuka, ale wiem od goscia z centry ze 25% jest takich przypadkow. Co najgorsze nie chca uznawac gwarancji, bo niby moja wina, bo zle uzytkowany, bo zasiarczony, bo to, bo sramto:mad: Poprostu nie polecam, chociaz by ze wzgledu na gwarancje.
Wlasnie dzwonilem do ASO, proponuja jakis niemiecki "MOLLa" za 225 zł. Oryginal made in japan to koszt 460zł, wiec odpada jak dla mnie ale tego niemieckiego to nie znam, slyszeliscie cos o nim??
Szczerze mowiac akumulator oddac na gwarancje graniczy z cudem. Zawsze beda sie wykrecac ze to twoja wna, ze zasiarczony itp. itd. Ja kupilem bergen bodajze tak sie nazywa i jak narazie (odpukac) jest o.k.
odgrzeję troszkę temat:
jaki aku polecacie do EK3 d15z6. mój padający już to oryginalny Yasua 55Ah