PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki sub do bagaznika

rAku*
24-06-05, 11:17
Witam
Chcialbym sobie sam zrobic sub do bagarznika, mam civica 5gen HB, bagarznik jest jest mi potrzebny ale dobrze jakby zostalo troche miejsca.
Jaki rozmiar zrobic takiego suba i jakiego materialu uzyc (jakiego drewna)? Nie chce kupowac gotowcow tylko wolalbym zrobic cos bardziej dopasowanego. Wzmacniacz juz mam bo obeznie w bagarzniku siedzi tuba macaudio.
Moze posiada ktos jakiegos suba i moze go tez sam robil ? i podpowie mi kilka rzeczy.

pozdrawam i z gory dzieki za poMoc :)

igor
24-06-05, 11:43
wydaje mi sie ze nie ma optymalnych rozmiarow skrzyni, wszystko zalezy od specyfikacji glosnika i tego z jakim litrazem on najlepiej chodzi, jak znasz litraz to sobie obliczasz objetosc takiej skrzyni i wtedy kombinujesz

ps.bagaznika...

4est
24-06-05, 13:19
litraż dopasowujesz do specyfiki głośnika (liczysz np programem winISD).
Materiał, którego powinieneś użyć to mdf

NFS
24-06-05, 13:53
do obliczenia litrażu potrzebujesz:

-parametry t/s glosnika
-winisd(albo inny programik tego typu)
-wzor na prostopadłoscian(jesli nie chcesz udziwnien w stylu pochylonej scianki)

zresztą zerknij na:

www.audiomania.info

www.diyaudio.pl

www.elektroda.pl/rtvforum/forum25.html

jinjet
24-06-05, 14:06
no i zalezy tez od twoich preferencji muzycznych, jesli chesz precyzyjnego krotiego basu potzrebujesz malego glosnika bez bass reflexu ( mala skrzynka) a jelsi lubisz jak od basu wlosy sie jeza i drza wszytkei blachy to potrzebujesz duzego glosnika z duzym resoerm i skrzyni z bass refleksem ( duuuuuuza skrzynia)

Kvasir
25-06-05, 11:19
Osobiście proponuję sub infinity.Koszt 499. Skrzynię robi się z płyty MDF. Instrukcja do budowy skrzyni jest dołączona do głośnika.

TDP
27-06-05, 22:07
broń cie panie borze przed infinity jbl czy czymś takim !!
w nr 2 z lutego 2004 gazeta "GT" opisana jest instalacja właśnie do takiego civica
instalacja zrobiona jest tak, ze sub jest w podłodze (i jest miejsce na zapas) wiec tracisz tylko troszke pojemności bagażnika gdyż pdonosi sie trosze ...
jezeli nikt z Twoich znajomych nie ma tego nr. GT to jakoś moge Ci przysłać scan.

ja osobiście polecam marke DLS albo JL ...

KtośTam
27-06-05, 23:12
jesteś z łodzi więc masz niedaleko do chłopaków z bassera, oni zrobią Ci każdą skrzynke i wcale nie zapłacisz dużo. jak byś był zainteresowany to odezwij sie na PW a dam Ci wszystkie namiary. co do głośnika to polecił bym Ci EMPHASER'a impulse s3, dystrybutora też masz w łodzi, firma ALKA, też moge Ci dać namiary, to tyle jeśli chodzi o meje sugestie ;)
PS. mdf o gróbości 18mm w zupełności Ci wystarczy więc nie słuchaj ludzi którzy mówią że musi być conajmniej 30mm. a co do samej konstrukcji to polecam zamkniętą obudowe, gra troche Ciszej ale dla mnie ma głębie o dużo lepszą niż otwarta :)

jinjet
28-06-05, 10:30
Carvin vega, a oststnio XETEC robia dobre glosniki- w klasie budrzetowej mysle ze najbardziej zadowoly byl bys z infinity

emg
29-06-05, 23:25
Carvin vega

Cervin vega :D

ppm702
30-06-05, 23:28
Cervin vega zdecydowanie albo tańszy Earthquake No i skrzynia zamknięta, do Cifa głośnik 10 cali. Powodzenia :!:

emg
01-07-05, 01:14
Carvin vega, a oststnio XETEC robia dobre glosniki- w klasie budrzetowej mysle ze najbardziej zadowoly byl bys z infinity

Infinity z racji swojej stosunkowo niższej skuteczności może wymagać mocniejszego wzmacniacza do zasilenia, bo może się okazać, że braknie mocy przy słabym wzmacniaczu

Głośnik 25cm do HB w zupełności powinien wystarczyć, skrzynia zamknięta to litraż od 18 do 22 litrów (im mniejszy litraż tym bas będzie krótszy i mniej głęboki ale szybszy - w wielkim skrócie oczywiście), wygłuszona wełną owczą albo gąbką. Co do marek to JL Audio, cervin vega, udimension - całkiem przyzwoite, hamerykanckie hollywood sound labs, earthquake, z droższych to np. peerless - to moje propozycje, ale jest cała masa firm i jest w czym wybierać

MartinS
01-07-05, 16:16
fakt jest tego sprzetu że nei wiadomo co wybrac... ale jak basik to JL proponuje...poszukaj na forum jest zbudowa właśnie takiego cifa jak Twoj z JL

NFS
02-07-05, 14:53
a ja proponuje hertze es lub starszy model hs.

popatrz tutaj:
http://www.audiocar.pl/extras/galeria/honda/zabudowa.JPG

KtośTam
06-08-05, 18:12
najlepszym subwooferem został okrzykniety Infinity Kappa 120.30. Ja sprzedam nówke z gwarancją za 800 PLN :P

webi
05-08-06, 08:13
witam moze nie na temat ale sie pod kleje.Mam sedana i teraz mi chodzi o troche basu zamontowalem tube aktywna i nic wiecej basu na zewnacz niz w srotku,takie pytanie co zrobic lub co zamontowac aby byl basik anie jak by gralo to winym samochodzie obok stojacym. CO myslicie nad tym *******kiem
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=117084060
przeznaczona kasa to do 300zl pozdrawiam

webi
05-08-06, 08:13
witam moze nie na temat ale sie pod kleje.Mam sedana i teraz mi chodzi o troche basu zamontowalem tube aktywna i nic wiecej basu na zewnacz niz w srotku,takie pytanie co zrobic lub co zamontowac aby byl basik anie jak by gralo to winym samochodzie obok stojacym. CO myslicie nad tym *******kiem
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=117084060
przeznaczona kasa to do 300zl pozdrawiam

ppm702
05-08-06, 22:10
masz źle zestrojony głosnik w stosunku do pojemności skrzynki. Jak będziesz kupował takie g... jak w linku, który załączyłeś lepszego efektu nie uzyskasz...

ppm702
05-08-06, 22:10
masz źle zestrojony głosnik w stosunku do pojemności skrzynki. Jak będziesz kupował takie g... jak w linku, który załączyłeś lepszego efektu nie uzyskasz...