Zobacz pełną wersję : Jaki sub do bagaznika
Witam
Chcialbym sobie sam zrobic sub do bagarznika, mam civica 5gen HB, bagarznik jest jest mi potrzebny ale dobrze jakby zostalo troche miejsca.
Jaki rozmiar zrobic takiego suba i jakiego materialu uzyc (jakiego drewna)? Nie chce kupowac gotowcow tylko wolalbym zrobic cos bardziej dopasowanego. Wzmacniacz juz mam bo obeznie w bagarzniku siedzi tuba macaudio.
Moze posiada ktos jakiegos suba i moze go tez sam robil ? i podpowie mi kilka rzeczy.
pozdrawam i z gory dzieki za poMoc :)
wydaje mi sie ze nie ma optymalnych rozmiarow skrzyni, wszystko zalezy od specyfikacji glosnika i tego z jakim litrazem on najlepiej chodzi, jak znasz litraz to sobie obliczasz objetosc takiej skrzyni i wtedy kombinujesz
ps.bagaznika...
litraż dopasowujesz do specyfiki głośnika (liczysz np programem winISD).
Materiał, którego powinieneś użyć to mdf
do obliczenia litrażu potrzebujesz:
-parametry t/s glosnika
-winisd(albo inny programik tego typu)
-wzor na prostopadłoscian(jesli nie chcesz udziwnien w stylu pochylonej scianki)
zresztą zerknij na:
www.audiomania.info
www.diyaudio.pl
www.elektroda.pl/rtvforum/forum25.html
no i zalezy tez od twoich preferencji muzycznych, jesli chesz precyzyjnego krotiego basu potzrebujesz malego glosnika bez bass reflexu ( mala skrzynka) a jelsi lubisz jak od basu wlosy sie jeza i drza wszytkei blachy to potrzebujesz duzego glosnika z duzym resoerm i skrzyni z bass refleksem ( duuuuuuza skrzynia)
Osobiście proponuję sub infinity.Koszt 499. Skrzynię robi się z płyty MDF. Instrukcja do budowy skrzyni jest dołączona do głośnika.
broń cie panie borze przed infinity jbl czy czymś takim !!
w nr 2 z lutego 2004 gazeta "GT" opisana jest instalacja właśnie do takiego civica
instalacja zrobiona jest tak, ze sub jest w podłodze (i jest miejsce na zapas) wiec tracisz tylko troszke pojemności bagażnika gdyż pdonosi sie trosze ...
jezeli nikt z Twoich znajomych nie ma tego nr. GT to jakoś moge Ci przysłać scan.
ja osobiście polecam marke DLS albo JL ...
jesteś z łodzi więc masz niedaleko do chłopaków z bassera, oni zrobią Ci każdą skrzynke i wcale nie zapłacisz dużo. jak byś był zainteresowany to odezwij sie na PW a dam Ci wszystkie namiary. co do głośnika to polecił bym Ci EMPHASER'a impulse s3, dystrybutora też masz w łodzi, firma ALKA, też moge Ci dać namiary, to tyle jeśli chodzi o meje sugestie ;)
PS. mdf o gróbości 18mm w zupełności Ci wystarczy więc nie słuchaj ludzi którzy mówią że musi być conajmniej 30mm. a co do samej konstrukcji to polecam zamkniętą obudowe, gra troche Ciszej ale dla mnie ma głębie o dużo lepszą niż otwarta :)
Carvin vega, a oststnio XETEC robia dobre glosniki- w klasie budrzetowej mysle ze najbardziej zadowoly byl bys z infinity
Carvin vega
Cervin vega :D
Cervin vega zdecydowanie albo tańszy Earthquake No i skrzynia zamknięta, do Cifa głośnik 10 cali. Powodzenia :!:
Carvin vega, a oststnio XETEC robia dobre glosniki- w klasie budrzetowej mysle ze najbardziej zadowoly byl bys z infinity
Infinity z racji swojej stosunkowo niższej skuteczności może wymagać mocniejszego wzmacniacza do zasilenia, bo może się okazać, że braknie mocy przy słabym wzmacniaczu
Głośnik 25cm do HB w zupełności powinien wystarczyć, skrzynia zamknięta to litraż od 18 do 22 litrów (im mniejszy litraż tym bas będzie krótszy i mniej głęboki ale szybszy - w wielkim skrócie oczywiście), wygłuszona wełną owczą albo gąbką. Co do marek to JL Audio, cervin vega, udimension - całkiem przyzwoite, hamerykanckie hollywood sound labs, earthquake, z droższych to np. peerless - to moje propozycje, ale jest cała masa firm i jest w czym wybierać
fakt jest tego sprzetu że nei wiadomo co wybrac... ale jak basik to JL proponuje...poszukaj na forum jest zbudowa właśnie takiego cifa jak Twoj z JL
a ja proponuje hertze es lub starszy model hs.
popatrz tutaj:
http://www.audiocar.pl/extras/galeria/honda/zabudowa.JPG
najlepszym subwooferem został okrzykniety Infinity Kappa 120.30. Ja sprzedam nówke z gwarancją za 800 PLN :P
witam moze nie na temat ale sie pod kleje.Mam sedana i teraz mi chodzi o troche basu zamontowalem tube aktywna i nic wiecej basu na zewnacz niz w srotku,takie pytanie co zrobic lub co zamontowac aby byl basik anie jak by gralo to winym samochodzie obok stojacym. CO myslicie nad tym *******kiem
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=117084060
przeznaczona kasa to do 300zl pozdrawiam
witam moze nie na temat ale sie pod kleje.Mam sedana i teraz mi chodzi o troche basu zamontowalem tube aktywna i nic wiecej basu na zewnacz niz w srotku,takie pytanie co zrobic lub co zamontowac aby byl basik anie jak by gralo to winym samochodzie obok stojacym. CO myslicie nad tym *******kiem
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=117084060
przeznaczona kasa to do 300zl pozdrawiam
masz źle zestrojony głosnik w stosunku do pojemności skrzynki. Jak będziesz kupował takie g... jak w linku, który załączyłeś lepszego efektu nie uzyskasz...
masz źle zestrojony głosnik w stosunku do pojemności skrzynki. Jak będziesz kupował takie g... jak w linku, który załączyłeś lepszego efektu nie uzyskasz...