Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwne wskazania temperatury

gum
19-08-07, 13:32
Witam jestem nowy na forum, przeszukalem cale to forum ale nie znalazlem podobnego tematu.
Moj problem polega na tym iz obserwuje dziwne skoki temperatury w moim autku, jezdzac po miescie wskaznik temperatury jest w ok polowie skali, czyli ok.
Ostatnio jadac na trasie gliwice - wroclaw zaobserwowqalem dziwne rzeczy, jadac w granicach predkosci 100 - 120 jest wszystko ok, temp. jest w polowie skali, jednak gdy zwieksze predkosc do ok 140, wiecej nie probowalem to temperatura znacznie skacze do gory, nie chcialem przegrzac silnika wiec szybciej nie jechalem, dodam ze plyn w zbiorniczku jest, obserwowalem auto po jezdzie i w trakcie, nie zaobserwowalem nigdzie wyciekow, plynu nie ubywa, wiatrak wlacza sie normalnie, dodam iz wymieniany byl rozrzad wraz z pompa wody, czy to moze miec cos wspolnego??
Prosze o fachowa rade

Lcfr
19-08-07, 13:36
skoro pompa wymieniona to zostaje:
- odpowietrzyc układ.... (moze jest zapowietrzony)
- sprawdzic trermostat
- sprawdzic czy jest szczelna chlodnica (choc moze byc tego nie widac moze byc nieszczelna-mialem tak kiedys i objawy temp. były podobne.

gum
19-08-07, 14:51
niby na serwisie odpowietrzali uklad, ale nie jestem pewien czy zrobili to fachowo, co do chlodnicy to obejrzalem ja dokladnie ale nie znalazlem nic niepokojacego, dziwi mnie tylko ze przy duzych predkosciach sie grzeje,
i jeszcze takie pytanie.... jak fachowo odpowietrzyc uklad? trzeba jakas srubke odkrecac? czy jak? gdzies tu na forum znalazlem jakas wzmianke o tym jak ktos tam odpowietrzal ale dokladnie nie wiem jak to zrobic, da mi ktos fachowa rade?;)

[ Dodano: Nie 19 Sie, 2007 ]
ktos ma jeszcze jakies pomysly co to moze byc?

astra
19-08-07, 17:08
to ja sie podepne pod temat.u mnie sprawa wyglada tak ze temperatura rosnie do polowy i koniec moge jezdzic po miescie lub w trasie to i tak wskazowka jest caly czas w polowie.gdy smigam po miescie to slychac jek czasami wlacza sie wentylator od chlodnicy.bylem u mechanika a on powiedzial ze hondy tam maja :/ cos mi tu smierdzi albo mu sie nie chcialo posprawdzac czy wszystko ok albo sie nie zna :agent:

Lcfr
19-08-07, 17:11
to ja sie podepne pod temat.u mnie sprawa wyglada tak ze temperatura rosnie do polowy i koniec moge jezdzic po miescie lub w trasie to i tak wskazowka jest caly czas w polowie.gdy smigam po miescie to slychac jek czasami wlacza sie wentylator od chlodnicy.bylem u mechanika a on powiedzial ze hondy tam maja :/ cos mi tu smierdzi albo mu sie nie chcialo posprawdzac czy wszystko ok albo sie nie zna :agent:

HONDY TAK MAJA...

skolopendra
19-08-07, 18:00
cos mi tu smierdzi albo mu sie nie chcialo posprawdzac czy wszystko ok albo sie nie zna :agent:

jak wskazówka znacznie przekroczy połowę wskaźnika to czym prędzej udaj sie do elektryka ;)
bo być może już będzie wtedy za późno :agent:

gum
19-08-07, 18:30
no tez tak mam ze wskazowka jest caly czas w polowie, jednak jak przycisne powyzej 120 to wtedy sie grzeje, brak juz mi pomyslow, bylem wlasnie posprawdzac, wentylator wlacza sie, termostat dziala, plynu nie ubywa, wyglada na ok... jedyne co mi do glowy przychodzi ze chlodnica moze nie wydalac przy takiej predkosci, zauwazylem na niej w jednym miejscu dziure w zeberkach byc moze to bedzie to, uszczelka pod glowica ok tak ze nie wiem co moze byc inna przyczyna

skolopendra
19-08-07, 18:37
ze chlodnica moze nie wydalac

może być już zakamieniona, kup jakiś odkamieniacz i przetraw
--sprobuj przedmuchać sprężonym powietrzem

wymieniany byl rozrzad wraz z pompa wody,
albo
coś mechesy namotały z pompą

Lcfr
19-08-07, 18:50
w jednym miejscu dziure w zeberkach byc moze to bedzie to, uszczelka pod glowica ok tak ze nie wiem co moze byc inna przyczyna

pisałem juz....
miałem kiedys dziurke wielkosci jak po nakłóciu szpilką...
praktycznie płyn nie ubywał(nie mozna bylo tego dostrzec w tej fazie), termostat nowy, pompa sprawna a auto sie grzało własnie przy wiekszych prędkosciach;/
Dziurka puszczała tylko po ostrzejszej jeździe i cieniutkim strumykiem delikatnie oddawała płyn-generalnie praktycznie nie do zauwazenia... (az sie powiekszyla i zaobserowowałem to)
Ogólnie w korku było ok ale tylko leciałem chwile dłuzej ok140 i wyzej i temperatura systematycznie rozła.
po wymianie chlodnicy wszystko ustało.

gum
19-08-07, 19:39
ok dzieki za wszystkie informacje i pomoc :)

piciuk
20-08-07, 18:29
u mnie podobnie jak u astry. Temp. na 1/4 - 1/2 skali i nic dalej. Trasa czy miasto - wskazówka się nie przesuwa. Wentylator się załącza (to słychać). Co i jak można sprawdzić ? Czy te objawy sa niebezpieczne?

Lcfr
20-08-07, 19:03
Czy te objawy sa niebezpieczne?

wysilcie sie i poszukajcie :bicie: :bicie: :bicie:

honda to nie astra ;/
tu temp stoi jak jest wszystko Ok - wentylator sie włacza alem temp. stoii...
prosze uzyc :szukaj:

iro
21-10-07, 15:25
Witam. kupiłem civica sedana z 94r. silnik d15b2. Była dziurawa chłodnica więc wstawiłem nową i .... tęperatura zaczeła wariować. Wcześniej wskazuwka dochodziła do 1/3 skali i stała w miejscu (tak mam tez w innej hondzie) a teraz po wymianie chłodnicy jak stoje w korku to jest ok- 1/3 skali ale jak jade w trase spada prawie na sam dół. Wolne obroty troche rosną- jak temperatura wzrośnie to spadają. Czy to termostat czy jakaś "za wydajna" chłodnica??? Na starej było ok.

m@ciek
21-12-07, 18:21
iro u nie jest to samo tez mam sedana d15b2 w środę wymieniłem chłodnice bo ciekła
a tu dziś jadę i nie dogrzewa !!! na pewno termostat jutro jadę po nowy napisz jak ty załatwiłeś sprawę?? i co sie okazało??

KluH
22-12-07, 21:50
Jeszcze ja zapytam o ten nieszczęsny termostat:
był wymieniany na takato z JC. Nie wiem niestety czy 82 czy 78C.
Była wymieniana również pompa wody.
Przed wymianą auto się długo nagrzewało i nie trzymało temperatury podczas szybkiej/wolnej jazdy. Generalnie wskazówka od temp trochę wariowała.
po wymianie auto nagrzewa się szybko i trzyma temperaturę tyle że wskazówka nie podnosi się wyżej niż 1/4 a może i 1/5 skali.
Czy to przypadkiem nie oznacza że silnik jest niedogrzany? co z tym zrobić?

peace

m@ciek
22-12-07, 22:31
wskazówka ma byc prawie na połowie ja wymieniłem bo mi nie dogrzewał był właśnie tak na 1/5 i teraz jest ok kupiłem na 78C z vernet francuski dałem 56zł ,KluH u ciebie wygląda że też niedogrzewa sprawdz czujnik może to on strzelił skoro wymieniałeś termostat ale to chyba właśnie on strzelił !!no bo cudów niema ;)