Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Malowanie ramki grilla

karas
12-07-12, 17:00
W związku z tym, ze w wiekszych miastach koszt pomalowanie 1 elementu wynosi okolo 200-300 pln stwierdziłem ze pomaluje sobie ramke grilla samemu. W zwiazku z tym mam pare pytań , moze znajdzie się ktos to juz cos takiego robił i bedzie mi w stanie doradzic.
Wiem, że potrzebuje baze nabita w puszkę , papierki ścierne do matowienia powierzchni 800 i 1000, lakier bezbarwny na baze, paste tempo do polerowania lakieru bezbarwnego po 24 h., zmywacz do silikonu. Moje pytanie jest następujące:
Czy jak zmatowie ramke grilla papierkiem 800, pozniej 1000 ( ramka jest oczywiscie w innym kolorze niz moje auto ), umyje zmywaczem do silikonu to czy musze dawac na to jeszcze podkład akrylowy pod baze, czy moge psiknąc baza bezposrednio na zmatowiony stary lakier?? ( ramka nie ma obecnie zadnych wgniecen odprysków jest idealnie równa )

Kriss91
12-07-12, 17:16
Pomalowanie tak małego elementu powinno kosztować podejrzewam ok. 100zł. Jeśli przygotujesz element do malowania samemu cena powinna być niższa. Jeśli chodzi o pastę, odpuść sobie tempo. Po drugie trzeba odczekać więcej niż dobę polerując klar z puszki.
Jeśli chodzi o podkład to nie jest on niezbędny jeśli "stara" powłoka nie pęka i trzyma się dobrze.
Weź jednak pod uwagę, że powłoka powstała z lakierów z puszki nigdy nie będzie tak samo trwała jak lakier z pistoletu w dobrych proporcjach.

Maciejj
14-07-12, 13:53
Ja za kupno lakieru w puszcze w sprayu + bezbarwny zaplacilem 63 zł + papier 1000 z woda. Podklad mial kolega wiec za niego nie placilem, ale mysle ze jakos duzo nie bedzie kosztowal. Mysle ze dasz rade zamknac w 100zł.

blazernh
15-07-12, 00:27
Spray ~ 25 zł , papier wodny 1000 ~ 5 zł , benzyna ekstrakcyjna 30 zł.

Koszt pomalowania takiej ramki , nie powinien przekroczyć 60 zł.

Ja swoją pomalowałem właśnie w ten sposób i wszystko trzyma się elegancko.

Kriss91
15-07-12, 10:27
Ja z kolei mówiłem o 100zł u lakiernika. Jeśli chcesz się pobawić zrób to sam.

karas
15-07-12, 12:39
Spoko juz wszystko wiem, Lakier juz mam nabity w puche, papierki również posiadam oraz kontaktowałem sie z lakiernia nabija mi w puche bezbarwny z utwardzaczem- jednakze musze go zuzyc w ciagu 12 h bo pozniej zasycha w puszce. Podkładu dawac nie musze mozna malowac baze na baze o ile poprzednia powłoka jest nie popekana. dzieki!!