PDA

Zobacz pełną wersję : kopci na niebiesko d15z6 POMOCY

piotrr1987
12-07-12, 13:24
Witam koledzy mam pytanie wczoraj zmienilem sonde na NTK uniwersalna i zrobilem restet kompa wjezdzam do garazu a z tyłu widze niebieski dym...czy to moze byc spowodowane zmiana sondy...juz sam nie wiem wczesniej nie kopcila a przy odcieciu tylko lekki czarny dymek a tu nagle wali na niebiesko jak na vtecu ciagne na postoju.Czy to moze byc wina sondy?czy moze za bardzo komputer uczylem ?(przyznam sie ze 1,2,3 do konca,)

And84
12-07-12, 13:34
Na niebiesko to oliwe spala sprawdzaj czy bedzie ubywać na bagnecie .
A nie sądze że to wina sondy zwłaszcza że niebieski dym :/

piotrr1987
12-07-12, 13:38
ale tak w momencie cos by sie porypalo?mam kolektor bez kata(moze zalozyc ten stary z katakizatorem i nie bedzie tak widac co?)

a i jeszce powiem ze nawet jak wymienilem sonde to jak ją odłacze to silnik normalnie chodzi checka nie wywala...normalnie odpala....czy to normalne?na starej tez tak bylo

rooter666
12-07-12, 17:12
jak chcesz zobaczyć checka to odepnij sonde i pojeździj ponad 30km , powinien wyskoczyć wtedy a co do niebieskiego dymku to nie wina sondy.

chudypiter
12-07-12, 17:31
Ile oliwy Ci pali powiedzmy na 1000 km ? Po drugie vtec nie załączysz na postoju, gdyż ona złącza się przy pewnej prędkości.

piotrr1987
12-07-12, 21:16
wogole jak wyjme i odłacze sonde to auto normalnie chodzi....i odpala ...a jak zmostkuje przy kompie to zero bledów pokazuje..dziwne...a ten niebieski dymek przy odcince pokazał mi sie dopiero jak sonde założylem .....a tak wogole to prawda ze Vtec biorą olej?brala mi troszke ale nie kopcila na niebiesko tylko przy odcince na czarno a teraz na niebieskawo...bierze okolo 1 L/2500 przy sredniej jezdzie

Michał102
12-07-12, 21:23
1 L/2500

To bardzo dużo. Nic dziwnego, że kopci na niebiesko.

And84
12-07-12, 21:28
bierze okolo 1 L/2500 przy sredniej jezdzie
To dużo bierze i będzie kopcił

a tak wogole to prawda ze Vtec biorą olej?
no wiadome coś tam może spalić ale nie takie ilości

mlodyxx
12-07-12, 21:33
v tec czy nie vtec jak jaest dobry to oleju nie wezmie nawet grama na 10tys wszystko kwestia stanu silnika jesli bral by ci setke czy dwie od wymiany do wymiany to jeszcze mozna jezdzic i sie nie przejmowac a jak ktos pitoli ze v_teci biora olej to najwyrazniej nigdy nie mial zdrowego slupka . z drugiej strony auta nie sa nowe i to ze bierze olej to nic dziwnego i nie znaczy ze sier zaraz rozleci .ale jezdzic z chmura z tylu troche wstyd , to ze chodzi bez sondy to normalka odepniesz pol czujnikoww i tezx jakos bedzie jezdzic ale powinno wywalic check _a tyle ze po sondzie nie musi odrazu , odepnij np krokowy albo czujnik temperatury powietrza w tym przypadku powinno wywalic blad po odpaleniu lub nawet po samym przekreceniu kluczyka

Michał102
12-07-12, 21:41
v tec czy nie vtec jak jaest dobry to oleju nie wezmie nawet grama na 10tys

Jak będziesz jeździł jak emeryt, to pewnie tak. Jak częściej zaganiasz VTEC'a do roboty, to nie ma bata, by coś nie wypił. Te 2-3 setki na 10tys. km. na pewno zejdzie.

kiko13
13-07-12, 17:30
v tec czy nie vtec jak jaest dobry to oleju nie wezmie nawet grama na 10tys wszystko kwestia stanu silnika jesli bral by ci setke czy dwie od wymiany do wymiany to jeszcze mozna jezdzic i sie nie przejmowac a jak ktos pitoli ze v_teci biora olej to najwyrazniej nigdy nie mial zdrowego slupka . z drugiej strony auta nie sa nowe i to ze bierze olej to nic dziwnego i nie znaczy ze sier zaraz rozleci .ale jezdzic z chmura z tylu troche wstyd , to ze chodzi bez sondy to normalka odepniesz pol czujnikoww i tezx jakos bedzie jezdzic ale powinno wywalic check _a tyle ze po sondzie nie musi odrazu , odepnij np krokowy albo czujnik temperatury powietrza w tym przypadku powinno wywalic blad po odpaleniu lub nawet po samym przekreceniu kluczyka
Akurat "nie weźmie nawet grama". Zawsze trochę weźmie, czymś musi smarować, nie?