PDA

Zobacz pełną wersję : Często włączająca się sprężarka klimy

Marek_Wy
10-07-12, 15:49
Panowie,
Temat pare razy pojawił się na forum, ale nadal nie wiem.

Otóż:Jak włączam klime stojąc w korku to sprężarka włacza się na kilka lub kilknaście sekund i po 20 sekundach znowu się włącza. Nie wiem jak podczas szybszej jazdy, bo wtedy jej po prostu nie słyszę.

Pare razy pisano na tym forum, ze tak ma być.

Zaniapokoilem się jednak trochę, bo w AutoŚwiecie przeczytalem, że jak tak sie dzieje, to oznacza ze jest do wymiany osuszacz i jak sie go nie wymieni to do sprezarki dostanie sie woda i sprezarka padnie. To jak to w końcu jest? Problem dotyczy sporta 1,4 z 200 4roku.

marioZ
11-07-12, 09:56
hmm dobry wątek, czy w Autoświat napisali w jakich autach tak powinno być ?? Ja byłem u mechaniora i też tak mi się klima załącza i wyłącza...ale to normalne chyba bo w kabinie masz czujnik i jak ustawisz na 17 stopni i czujnik wykrywa że taka temperatura jest w środku to odłącza chyba klimę. Ale mogę się mylić :)

Marek_Wy
11-07-12, 10:02
No właśnie nie napisali w jakim aucie. Pisali ogolnie. Nie wiem, ile ustawiam stopni, bo mam manualna klime :/

brk6
11-07-12, 10:52
No ja po zakupie też miałem owe obawy co to włączania i wyłączania się klimy co kilka sekund i przy okazji wymiany wszystkich płynów zapytałem o to mechanika i krótko zdiagnozował że tak ma być :) więc spokojnie to normalne

Marek_Wy
11-07-12, 11:02
ech... no dobra. to bede tak jeździć. śmieszna akcja, bo jechalem ostatnio ze znajomymi nad morze (na zewnątrz 35 stopni), a ja im robie wyklad o tych pie*******ch osuszaczach i ze nie moge właczyc klimy bo samochod od tego wybuchnie. Chyba im nie powiem, ze klima byla w porzadku :))

kamilen
11-07-12, 13:13
To im powiedz że już naprawiłeś :P
Ja ostatnio nabijałem klimę i też dla pewności się spytałem czy tak ma być. W Hondach tak powinno być i jest bo podobno mają bardzo wydajne sprężarki klimy.

marioZ
11-07-12, 20:55
hehe a ile czasu jechał nad te morze ?? że oni Cię z tego auta nie wyrzucili :D za brak klimy.
Pozdro

Marek_Wy
11-07-12, 22:23
w 5h się zamknelo, ale az sam jestem zly ze nie byla włączona ta klima. ech.. wszystko przez autoświat :)

kamilen
14-07-12, 22:34
Nie czytaj tej niemieckiej gazety :P bo z niej dowiesz się że jedyne pojazdy które zasługują na nazwę samochodu to tylko niemieckie :P