Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kontrolka tylniej klapy

Nurek84
17-08-07, 11:40
Witam,
Pewnego pięknego dnia jadąc po naszych pięknych drogach (ten odcinek był na maxa dziurawy, rzucało samochodem jak na karuzeli) nagle zapaliła mi się kontrolka otwarcia tylniej klapy. Na kolejnych dziurach kontrolka się zapalała i gasła. Teraz już się cały czas pali ;)
Klapa oczywiście jest cały czas zamknięta.
Czy wiecie co może być powodem że kontrolka się pali ?
Kolega miał podobny problem niby w escorcie i u niego wystarczyło podłaczyć jakieś kabelki od czujki (?) i wystarczyło odkryć tylko plastik przy zamku (w nadwoziu, nie w klapie) i podłaczyć to coś.

Przydarzyło się komuś coś takiego ? Jak se z tym poradzić ?

Pozdrawiam,

P.S. Mój civic to rocznik '97, hatchback 5D

MacK
17-08-07, 12:07
prawdopodobnie spadła zasuwka - konektorek w wyłączniku wbudowanym w zamek tylnej klapy i zwarło do masy więc kontrolka się świeci non stop

Konrad84
17-08-07, 12:08
Czujnik zamknięcia/otwarcia bagażnika znajduje się w klapie, jest połączony z zamkiem. Do "nadwozia jest przykręcony tylko "haczyk, ucho - nieważne". Proponuje sprawdzić czy zamek nie ma luzów, tj. otworzyć klapę i zatrzasnąć zamek np. kluczykiem. Jeżeli zamek jest ok, to trzeba będzie zdjąć maskownicę klapy i pogrzebać przy czujniku. Pewnie się cuś poluzowało.
Pozdr.

Nurek84
17-08-07, 12:23
Ok. Mam nadzieje że to wystarczy. Już wiem gdzie szukać. Zdejme plastik z klapy i obadam dzisiaj co jest nie tak.

Dzięki, pozdrawiam,

[ Dodano: Sob 18 Sie, 2007 ]
Wygląda to tak:
- zdjąłem plastik,
- odkręciłem zamek żeby dojść do tego konektorka,
- był przyczepiony :/
- odłączyłem go podmuchałem (może coś na przewodnictwo tam wlać ? )
- podłączyłem,
- dupa - kontrolka dalej się świeci :/

Miałem wcześniej problem ze światłami to przedmuchałem kostkę którą się wsadza w reflektor (podłącza) i jest ok. Myślałem że tutaj też pomoże ale jednak nie.

Może kostka w ogóle siadła :] a to pewnie prosta sprawa ale przewyższająca moje zdolności elektryczne :]

A gdzie w skrzynce bezpieczników znajduje się ten od kontrolki zamknięcia klapy bagażnika ? Nie mogę tego w manualu znaleźć (tzn. mam przed sobą spis i nie mogę znaleźć :/ )

[ Dodano: Sob 18 Sie, 2007 ]
Chyba że to jeden z tych pod maską oznaczony - Ceiling light, data link connector, trunk light - ale coś mi się wydaje że w skrzynce bezpieczników pod maską nie powinienem nic odłączać dla własnego bezpieczeństwa ;)

[ Dodano: Pon 20 Sie, 2007 ]
pomoże ktoś jeszcze ?

[ Dodano: Pon 20 Sie, 2007 ]
Chyba styk raz na jakiś czas łapie... bo co kilkadziesiąt minut nagle odpala się alarm w samochodzie :?

jarekdet
08-10-10, 23:50
I jak sprawa została rozwiązana?
Wiem że sporo czasu minęło ale sam mam taki problem.