Zobacz pełną wersję : szyba czolowa w 8gen hb...
Witam.
Pech chcial ze przednia szyba mi pekla i nadaje sie do wymiany.
Prosze o rade czy usluge wymiany zlecic aso i liczyc sie z kosztem powyzej 2kzl czy tez moze zakupic jakis zamiennik...
Przerabial juz ktos z Was ten temat??
Czy oryginaly w civicu to szybki pilkingtona?
Czy warto placic za szybe w aso 1700zl z wymiana ok 2200...
Dziekuje i pozdrawiam.
butler.gdansk
10-07-12, 06:11
Witam.
Pech chcial ze przednia szyba mi pekla i nadaje sie do wymiany.
Prosze o rade czy usluge wymiany zlecic aso i liczyc sie z kosztem powyzej 2kzl czy tez moze zakupic jakis zamiennik...
Przerabial juz ktos z Was ten temat??
Czy oryginaly w civicu to szybki pilkingtona?
Czy warto placic za szybe w aso 1700zl z wymiana ok 2200...
Dziekuje i pozdrawiam.
hehe... Kupowałem 3 tygodnie temu panele ścienne o długości 2,7 metra i szerokości 0,38 metra.
Z przodu ulokowałem je na podszybiu osłonięte kocem (weszło 5 paczek) i delikatnie zamknęłem bagażnik - było na styk.
Po chwili po ruszeniu moje bluzgi nie miały końca bo ładna pajęczynka zrobiła się na szybie... Moje najdroższe panele w życiu.
Dla potomnych: Wejdą 4 paczki, nie 5 :D
Jeśli chodzi o kwestie techniczne to pojechałem do oddziału NordGlass i wycenili wszystko (nowa szyba + wymiana) na 850zł, z tym że dodatkowo dostałem bon paliwowy na 50zł. Samochód odstawiłem o 8 rano, po trzech godzinach był gotowy do odbioru.
Wydaje mi sie ,ze lepiej orginalna....
Jak kupowalem moja Civic-e ( w salonie hondy) to widzialem ze szyba nieorginalna ( staremu wlascicielowi tez pekla od kamienia).ale dopiero od niedawna zauwazlem ze dolnej czesci ,po stronie pasazera ,szyba jest "powyginana"( takie pionowe "paski"). Widac to kiedy patrzy sie w jeden punkt przesowajac powoli glowe(obraz za szyba sie znieksztalca) . Dlatego ORGINALNA bedzie chyba lepsza decyzja...
Kup sobie dobry zamiennik i będziesz zadowolony! Szkoda przepłacać i płacić 2000pln. W dobrej firmie szyba + wymiana to koszt 600-900pln...
Jedyny minus jest taki, że przy sprzedaży ktoś może się ciebie czepić że przednia szyba jest nieoryginalna i może podejrzewać że auto było bite... Ale to zrób sobie teraz foto pękniętej szyby i całego auta i będziesz miał dowód że wymieniłeś bo ci pękła i już
butler.gdansk
10-07-12, 10:57
A dobry zamiennik to??:)
Saint Gobain Sekurit, Guardian, Pilkington, Splintex, NordGlass...
Znalazłem szybę Pilkingtona wraz z montażem za 370zł, trochę się zdziwiłem ceną bo jest to 1/6 ceny aso...
Paluch_tcw
10-07-12, 17:57
Oryginalne Hondy to też Pilkington. Więc nie ma co uderzać do ASO z tym
Myślicie że to te same szyby z tymi samymi parametrami różniącę się tygo loho hondy??
Paluch_tcw
10-07-12, 18:58
Tak, jak każde inne pozostałe części.
Ironia czy serio tak myślisz?:)
Paluch_tcw
10-07-12, 21:20
Serio tak myślę. Części Hondy to nic innego jak ta sama część tylko pod logiem producenta. W Hondzie jak i innej marce płacisz za ich znak firmowy a nie za lepszą jakość. Tak samo jest z innymi częściami typu klocki hamulcowe, tarcze, etc.
Jest tak jak mówi PALUCH. Ta sama szyba tylko ze znaczkiem HONDY może kosztować kilka razy więcej.
Np. w motocyklach klocki hamulcowe tej samej firmy (NISSIN) w salonie Hondy (ze znaczkiem HONDY) kosztują 2 razy tyle co jakby je kupić w sklepie NISSIN... A nawet serwisanci mówią że to są dokładnie te same klocki tylko bez znaczka...
Co innego części na pierwszy montaż (np. amortyzatory). Takie amorki na pierwszy montaż są hmm lepiej wykonane niż takie same (o takim samym numerze i tej samej firmy) amorki które leżą na półce czy to w ASO czy w zwykłym sklepie. Dlatego nie ma dziwne że np na seryjnych amorkach zrobimy przykładowo 150tys km a na takich samych kupionych w sklepie tylko 80-100tys km...
dopisuje sie do opinii kolegow - mialem watpliwa przyjemnosc wynieniac szybe (akurat tylna) w aso i robilem to z ubezpieczenia i kosztowalo mnie to (znaczy ubezpieczyciela) 1900pln, bo dochodza uszczelki itp a jak sie okazalo szyba nie jest wklejona rowno - z prawej strony jest wieksza szczelina niz z lewej, poza tym wiem ze aso w ktorym to robvilem nie robilo tego samo, tylko zlecilo innej firmie. lepiej zrobisz jak wymienisz na szybe pilkingtona i dopilnujesz zeby wszystko bylo jak nalezy przy odbiorze a zaplacisz sporo mniej.
Części Hondy to nic innego jak ta sama część tylko pod logiem producenta
Może tak być jak napisałeś, ale nie jest to takie jednoznaczne (to logo Hondy często zobowiązuje producenta do zapewnienia lepszej jakości - jeśli dana cześć pada, to kosztami kampanii serwisowej Honda może obciążyć producenta części - zależy to oczywiście od umowy ), co nie zmienia faktu, że Honda każe nam klientom słono płacić za to logo.
Na 100% nie wszystko warto kupować z logo Hondy.
Panowie dzięki za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie czy uszczelkę na gorzę szyby przy linii z dachem trzeba wymieniać/nie trzeba/czy też jest przy nowej szybie nowa taka uszczelka??
Ja też mam nową szybę w swojej Hani, Nordglass ... nie pamiętam ile kosztowało ale nie dużo, fabryczna pękła od kamienia ...
Panowie dzięki za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie czy uszczelkę na gorzę szyby przy linii z dachem trzeba wymieniać/nie trzeba/czy też jest przy nowej szybie nowa taka uszczelka??
zgodnie z technologia producenta powinno sie ta uszczelke wymienic ale wszystko zalezy od tego, w jakim stanie jest uszczelka po demontazu szyby. spokojnie da sie zrobic tak, zeby nie trzeba bylo jej wymieniac i tak sie robi w wiekszosc przypadkow wymiany w nieautoryzowanych serwisach
aso 2300 szyba pilkingtona...
u przedstawiciela pilkingtona calosc 650zl z ta sama szyba...
aso to jawni zlodzieje, niestety...
czy te szyby nieoryginalne mają tak samo np. czujniki deszczu, ewentualnie czy są i takie z/bez czujnika do kupienia?
butler.gdansk
24-07-12, 22:02
czy te szyby nieoryginalne mają tak samo np. czujniki deszczu, ewentualnie czy są i takie z/bez czujnika do kupienia?
Jak byłem w Nordglass to przed wymianą sprawdzali czujnik oświetlenia i deszczu żeby wykluczyć ewentualną usterkę elektryki w samochodzie.
Przy odbiorze kontrola tak samo na nowej szybie, więc musiały być w komplecie.
palecbeckham
13-03-17, 20:52
Chcę wymienić przednią szybę w Ufo na nordglass. Cena 680 zł. Co sądzicie?
Obecna pękła i muszę wymienić.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Nordglass to shit nie zakładaj. Zainwestuj lepiej w Pilingktona
butler.gdansk
14-03-17, 06:58
Czemu shit? Mam, nie narzekam. Szyba jak szyba.
lukasz90DM
14-03-17, 08:04
Pamiętaj że większość lepszych producentów ma już ogrzewane szyby przedniej do każdego auta później kable można podpiąć pod ogrzewanie lusterek albo inny włącznik i szron na szybie nie straszny. Taka ciekawostka myślę że przydatny bajer.
Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka
A uszczelkę wymieniają na nową czy starą wsadzają przy wymianie mowa o tej na samej gorzę łączącą dach z szyba. Bo słyszałem że są te nowsze uszczelki poprawione które nie rysowały lakieru.
Pamiętaj że większość lepszych producentów ma już ogrzewane szyby przedniej do każdego auta później kable można podpiąć pod ogrzewanie lusterek albo inny włącznik i szron na szybie nie straszny. Taka ciekawostka myślę że przydatny bajer.
Podaj linka.
Mam dobny odprysk na szybie, to moze rozwaze temat. Nie widzialem w katalogach szyby z ogrzewaniem do ufo
Czemu shit? Mam, nie narzekam. Szyba jak szyba.
Chyba sie troche poprawili, ale jak ojciec wymienial w 6gen szybe z OEM po strzale kamienia na Nordglassa to rysy od wycieraczek pojawiały się bardzo szybko, tak jakby OEM (ztcp piklington) byla twardsza
w tamtym roku z powodu odprysku i rysy wymienilem na pilkingtona w niemczech za 850eur! Po 3 miesiacach sytuacja powtorzyla sie w Austrii i wsadzilem w Polsce Nordgalsa za 550zl! Na razie nie widze, zeby jej cos dolegalo a jest juz troche dluzej niz ta z pilkingotna :rolleyes:
Mam dobny odprysk na szybie, to moze rozwaze temat. Nie widzialem w katalogach szyby z ogrzewaniem do ufo
Podpinam się do pytania, bo jak taka jest to jutro zamawiam.
no, jak ogarniecie temat podgrzewanej przedniej szyby w ufo, to banan na mojej facjacie nie zejdzie mi przez cala zime :D
W sumie wydawaloby sie, ze wiekszej filozofii nie ma i skoro jakas firma robi zamienniki do Forda z ogrzewaniem, to czemu by nie mogla robic wszystkich szyb z drucikami ;) kwestia podlaczenia to faktycznie banal
Polecił ziomek szybki od innych samochodów ogrzewane, a ja nie znalazłem producenta który robi ogrzewane szyby do ufo i zmył się z tematu. Bo szyby podpiąć podgrzewanie pod lusterka to pikuś gorzej z dostępem takiej szyby....
nie było w ufo ogrzewania przedniej szyby fabrycznie wiec nikt raczeni nie będzie robił takiej bo kto byto kupił skoro fabrycznie nie ma podłączenia do niej. dla kilku set osób nikt nie będzie uruchamiał produkcji przemysłowej takiego wynalazka. Chyba że znajdziesz jakiegoś producenta szyb zapłacisz mu specjalnie za zrobienie takiej to co innego.
lukasz90DM
17-03-17, 19:30
Faktycznie do ufo nie widzialem ogrzewanej szyby. Ale skoro czytałem o tym w gazecie auto świat to jest takie coś. Ze jak masz auto bez ogrzewanej szyby to można mieć ogrzewaną.
Faktycznie do ufo nie widzialem ogrzewanej szyby. Ale skoro czytałem o tym w gazecie auto świat to jest takie coś. Ze jak masz auto bez ogrzewanej szyby to można mieć ogrzewaną.
To po co robić zamieszanie ? :) No pewnie jak nie masz 5,7 hemi to też można wstawić wtedy to by było prawdziwe ufo ^^
Zajedź do pilkington'a i zapytaj za ile Ci wyprodukują szybę do ufo z siatką do podgrzewania :)
butler.gdansk
18-03-17, 01:33
Szkoda że nie ma (nie widziałem jeszcze) kitów do samodzielnego ułożenia podgrzewania szyby. Ostatnią zimę ostro przeklinałem przez zamarzające wycieraczki i wcale do śmiechu mi nie było przez to.
palecbeckham
19-03-17, 19:00
Wymieniłem wczoraj szybę czołową.
Jednak zauważyłem odstające uszczelki przy bocznych słupkach i chcę to zareklamować.
Co może zrobić teraz firma, by to naprawić?
- przykleić do szyby - co mi raczej nie odpowiada
- wymienić uszczelki na nowe - czy można już wymienić po osadzeniu nowej szyby?
- rozebrać wszystkie uszczelki i ponownie spasować?
Proszę o radę. Dzięki :)
https://images83.fotosik.pl/444/3833183b0b7433cbgen.png
https://images84.fotosik.pl/443/ea5ab2d160c4c2b5gen.png
https://images84.fotosik.pl/443/22e0175181d049fcgen.png
najpewniej wylamali Ci spinki mocujace w listwach. Albo nowe listwy albo spinki, ktore pewnie bedzie ciezko dostac. Mozesz zakleic, tylko co przy kolejnej wymianie ? Ogolnie robota spieprzona : )
dodatkowo te listwy mają taką cienką dumkę wdłuż szyby która jest przyklejona od spodu listwy i powinna stykać się z szybą
A co to za firma żeby na przyszłość się jej wystrzegać...
palecbeckham
21-03-17, 22:43
Ze Szczecina Glass Car
Ze Szczecina Glass Car
dzieki za info! mam w glowie wymiane szyby przedniej praktycznie od momentu zakupu auta, bo odpryskow jest sporo i zawsze mnie to wkurza jak jezdze pod slonce - wiec lepiej wiedziec, gdzie w Szczecinie tego nie robic...
Siema!
Od pewnego czasu przymierzam się do wymiany przedniej szyby ze względu na ilość rys które są bardzo widoczne pod światło. Wstępnie planowałem polerkę w profesjonalnym zakładzie jednak zniechęciła mnie cena (ok 400-500 zł) i brak gwarancji że wszystkie rysy zejdą. Pisałem do Nord Glass w Warszawie i wyliczyli mi koszt szyby oraz wymiany na 720 zł -zdecydowanie taniej niż w ASO- ok 2 tys. zł. Pytanie czy szukać innych serwisów czy wymienić w Nordzie? Pisałem też do Pilkingtona ale na razie cisza.
kup sobie na allegro zestaw do polerowani szyb z tlenkiem ceru, efekt rewelacyjny, małe rysy znikają elegancko
Podczas jazdy, zazwyczaj po nierównościach lub dziurach w okolicach jednego miejsc, pod podsufitka-słonecznikiem słychać pisk, trochę jak by szyba piszczała albo jakiś element podsufitki. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Podczas jazdy, zazwyczaj po nierównościach lub dziurach w okolicach jednego miejsc, pod podsufitka-słonecznikiem słychać pisk, trochę jak by szyba piszczała albo jakiś element podsufitki. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
a nie podszybie?
U mnie było to samo, ale nie był to pisk tylko takie jakby trzeszczenie. Ustawało jak naciskałem od środka na szybę przy krawędzi z dachem. Zgrało się to idealnie z momentem kiedy zauważyłem drobne rdzawe pęcherze na krawędzi dachu. W sobotę odebrałem auto po lakierowaniu dachu i wymianie uszczelki - wszystkie odgłosy ustały.
Wiesz to może być też wina twardej uszczelki. U mnie jak odciągnąłem lekko uszczelkę w miejscu trzeszczącym to na chwilę trzeszczenie ustawało - spróbuj tego u siebie. Szyba jest wklejona więc ta uszczelka chyba za wiele w kwestii uszczelnienia nie daje. Wymiana uszczelki zgrała się u mnie z lakierowaniem więc nie wiem która z tych 2 rzeczy rozwiązała problem. Ale po odpowiedzi dla Ciebie, specjalnie się dzisiaj przysłuchiwałem w drodze do pracy i cisza totalna.
Malowali cały dach. Mam to szczęście że znajomym rodziny jest właściciel jednego z lepszych zakładów blacharsko-lakierniczych w Łodzi. Facet podszedł do sprawy uczciwie i oszczędnie - zaproponował mi pędzelkowanie samej krawędzi i wymianę uszczelki aby ograniczyć koszty. Jednak 3 godziny później zadzwonił że to co zobaczył po zdjęciu mojej starej uszczelki to jego zdaniem nadaje się tylko do lakierowania całego dachu. Oczywiście decyzję zostawił mnie, ale powiedział że przy pędzelkowaniu on mi gwarancji nie da. W jego zakładzie standardem jest dożywotnia gwarancja, więc nawet się nie zastanawiałem tylko poprosiłem o lakierowanie całości.
Na moje oko tragedii nie było ale ja jestem fotografem a nie blacharzem :) Ponieważ auto mamy od nowości i planuję z nim zostać jeszcze parę lat - cały dach został polakierowany. W ramach znajomości ogarnął mi też kilka małych odprysków gratis. Niby pierdoły ale sam pewnie bym mu tego nie zlecił.
Dostałem też fakturę na której mam dopisek że dach był lakierowany z powodu uszkodzenia spowodowanego przez uszczelkę - tak na wypadek sprzedaży auta.
znajomym rodziny jest właściciel jednego z lepszych zakładów blacharsko-lakierniczych w Łodzi
Jest szansa na namiary na ten zakład?
Znajoma z Łodzi właśnie szuka dobrego lakiernika :)
mój dach malowali tutaj: https://panoramafirm.pl/%C5%82%C3%B3dzkie,,%C5%82%C3%B3d%C5%BA,ba%C5%82uty ,czerwonych_mak%C3%B3w,8_10/serwis_blacharsko_lakierniczy_marek_troszynski-mnorg_pzh.html
Szczerze polecam
A ile wzieli za malowanie dachu ?