Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żarówka w konsoli nawiewu EJ9 - raz świeci - raz nie świeci

Halski82
17-08-07, 09:00
Witam,
Mam pytanie bo być może ktos już zetknąl się z tym problemem. Otóż w konsoli nawiewu są dwie żarówki które podświetlają pasek i przyciski - jedna z nich (lewa) ma tendencje do gaśnięcia np przy włączaniu dmuchawy lub przełączania trybu nawiewu.
Po jakimś czasie znów się zapala. Nie będe wspominał że to irytujące bo zapewne każdego by to drażniło.

Pomóżcie Plisss..

P.S. Już probowałem parę razy z piąchy w to uderzać ale też nic nie daje..nie mam pomysłu co dalej.. :(

Lcfr
17-08-07, 09:55
nie mam pomysłu co dalej.. :(

wymien zarówke na nową....
wymieniajac dokładnie osadz ta nową...

ygor
17-08-07, 10:52
Już probowałem parę razy z piąchy w to uderzać
Może młotek będzie lepszy :/ Widzę że bardzo lubisz sweoje auto ... Wiadomo ze jeżeli żarówka mryga to po prostu jest źle obsadzona (może styki trzeba troszkę dogiąć) i nawet jeżeli takie walnięcie z piąchy by pomogło to na pierwszym lepszym wyboju wibracje znowu "zgasną" ci żarówkę - rozbierz konsole i popraw zamocowanie żarówki - jak już to robisz to wydaj te parę złotych na nową żarówkę - T5 ew R5 o ile się nie mylę

Halski82
17-08-07, 14:06
Co do piąchy to nie było aż tak mocno..bardzo lubię swoją Hondzię. Jak zrobie zdjecia to zamieszczę w odpowiednim dziale.

Co do żarówki to zastosuję się do rad a wyniki opiszę.

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Wojtek

skolopendra
17-08-07, 14:09
Co do żarówki

jak chcesz mieć dożywotni spokój to kup zamienniki led

:piwo2:

ygor
17-08-07, 15:30
Halski82 napisał/a:
Co do żarówki

jak chcesz mieć dożywotni spokój to kup zamienniki led

Co do ledów - jestem właśnie w trakcie wymiany żarówek na ledy w zegarach (konsola będzie następna) i powiem tak - do diód musisz zdrapać farbę od wewnątrz tarcz/nawiewów bo inaczej w ogóle nie prześwitują ... Ale opis tej czynności znajduje sie z dziale teksty... powodzenia

Halski82
21-08-07, 21:38
Oki. Wreszczcie uporałem się z tematem. Rozkręciłem konsolę (rozebranie zajelo mi ok 1 godziny - robiłem to po raz pierwszy) i dostałem sie do nieszczęsnej żarówki. Po dokładnym jej obejrzeniu stwierdziłem że dwa druciki które z niej wystają są zagięte inaczej niż powinny (musialy się po latach odgiąć ?). Naprostowałem, dogiałem i dokładnie obsadziłem i już miganie mnie nie drażni..

Dzięki za podpowiedzi i pozdrawaim...

Kapitan Zbik
22-08-07, 15:28
Czy możesz podać typ żarówki i ich liczbę (są tylko 2 czy więcej)?
U mnie się spaliła jedna i mam zamiar wymienić ją oraz profilaktycznie pozostałe.

icmen
22-08-07, 22:09
Sa dwie T6 1,2 W

Halski82
23-08-07, 10:31
Co do spalenia żarówki to upewnij sie czy druciki są odpowiednio pozaginane bo faktycznie może okazać się że ma to samo co u mnie (czyli brak styku w osłonce żarówki)..tak czy owak będę powoli brał sie do wymiany na żarówki ale czerwone..bo jakoś ledy mnie nie przkonują jak na razie..no chyba że w przełącznikach..