Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wskaźnik AFR Depo , wskazówka lata po całym zakresie ??

nici_ezg
09-07-12, 13:40
Witam , zamontowałem takowy wskaźnik AFR na silniku krokowym . Podłączyłem się pod sondę ( przy ECU ) .Wiem , że ona jest wąskopasmowa , ale w tej chwili na wolnych obrotach wskazówka lata po całym zakresie . Przy dodawaniu gazu pokazuje bogatą , przy puszczeniu ubogą . Przy normalnej jeździe równomiernej wskazówka wariuje . Generalnie na optimal nie zatrzyma się w ogóle . Tak powinno być czy może sonda się konczy?

piroman
09-07-12, 15:56
tak wlasnie dziala sonda waskopasmowa

nici_ezg
10-07-12, 11:41
Nie znalazłem podobnego filmiku więc wrzucam swój .

http://www.youtube.com/watch?v=EsyfN1rzZWI

btw. Mam sonde wideband NTK . Co mi do niej potrzebne ? Skąd sterownik do takowej ? Szukałem na forum o AFR duzo . Tu i na elektrodzie ale konkretów mało. Podzieli się ktoś ?

Skwaromir
10-07-12, 12:25
Skąd sterownik do takowej ?
Hmm jaki sterownik ?

u i na elektrodzie ale konkretów mało

Może na "zagarmanicznych forach" poszukaj.

Z tego co się orientuje chcąc mieć jakiś tam pogląd na Afr i ewentualnie trochę się w kompie pobawić
to przydała by Ci się szerokopasmówka.

nici_ezg
10-07-12, 14:30
Czyli zegary które sprzedają za 240zł ( w moim przypadku DEPO ) są tylko zabawką ? Sonda szerokopasmowa o ile mi się wydaje sama z siebie nie podaje informacji tak jak zwykła.

Skwaromir
10-07-12, 15:34
Czyli zegary które sprzedają za 240zł ( w moim przypadku DEPO ) są tylko zabawką ?
Tego nie wiem takiej nigdy nie miałem.
Ale kiedyś polutowałem sobie jakiś układ i coś tak jakoś mrygał :)

Sonda szerokopasmowa o ile mi się wydaje sama z siebie nie podaje informacji tak jak zwykła.

Ostatnio widziałem na necie z jakąś z centralką i wyjściem pod zegar tak było przynajmniej w opisie.

nici_ezg
10-07-12, 16:33
Sonda szerokopasmowa wylicza lambde na podstawie poboru prądu przez ( coś tam w srodku , wyleciało z głowy ) więc jakiś układ do jej sterowania być musi . Tak mi się bynajmniej wydaje.

E2rd
17-07-12, 16:01
Przerabiałem temat. To co masz teraz nigdy nie wskaże dobrze AFR, po to są sondy szerokopasmowe. Najlepiej kupić zestaw sonda, moduł i wskaźnik ponieważ są one ze sobą skalibrowane. Ten zegar to tylko wskazanie na oko. Sondy szerokopasmowa i wąsko mają zupełnie odmienne charakterystyki pracy i zakres napięć w których pracują. Wąskopasmowa 0-1V szerokopasmowa 0-5V.

nici_ezg
22-07-12, 23:11
Przerabiałem temat. To co masz teraz nigdy nie wskaże dobrze AFR, po to są sondy szerokopasmowe. Najlepiej kupić zestaw sonda, moduł i wskaźnik ponieważ są one ze sobą skalibrowane. Ten zegar to tylko wskazanie na oko. Sondy szerokopasmowa i wąsko mają zupełnie odmienne charakterystyki pracy i zakres napięć w których pracują. Wąskopasmowa 0-1V szerokopasmowa 0-5V.

Czyli ten zegar nawet do szerokopasmowej z modułem się nie nada na to wychodzi

pako7
21-12-13, 18:30
Panowie mam pytanko urwała mi się wtyczka od zegara AFR Innovate DB-Red zegar , ma ktoś pojęcie gdzie dostanę taką wtyczke i jak idą kolory do tego zegara??