Zobacz pełną wersję : oddzielne zasilanie
Czy ktos sie moze orientuje jak zrobic oddzielne zasilanie w hani.cos w stylu ze mam drugi akumulator w bagazniku.Jest tylko taki problem jak go ładowac?? No bo istnieje mozliwosc włozenia takiego ogromnego z bizona i pykac to prostownikiem ale tak troche nie fajnie.moze ktos pomoze. :piwo: oczywiscie to zasilanie do sprzetu grajacego ma służyc
a co tam masz ze bizona potrzeba zeby to rozruszal :aloha:
Narazie nic szczególnego cos bym wiecej chciał wepchnac bo bagaznik nawet ma troche miejsca.A jest taka sprawa ze w do hani nie wejdzie wikszy aku bo tak jest takie miejsceio wiesz a jak tak posłuchac chce troche na postoju to potem zamuli i nie chce odpalic i pchamy :/
ja sie kiedys zapomnialem i na starym aku ( mial 8 lat :agent: ) troche czasu sluchalem na postoju i musialem wymienic na nowy.... a teraz zawsze mam ze soba kable ;)
drugiego czy większego aku nie ma co pchać bo alternator nie będzie w stanie doładować większego nie mówiąc o 2 aku.jak słuchasz dłużej to odpalaj silnik po prostu,paliwa Ci dużo nie ubędzie.
A moze sie ktos orientuje jak zrobic cos takiego zeby radio sie wyłączało przed całkowitym rozladowaniem aku.Mam tez peugeota 307 i jest takie cos ze jak długo słucham to sie radio wyłączy i nie włączy az nie odpale auta.No w sumie dobre to bo zawsze zostanie tyle aku zeby odpalic autko.
polecam wymienić akumulator na nowy a nie jakies monstra robić i wsadzać w bagażnik akumulator od bizona :bicie:
ja na swoim akumulatorez spokojnie ponad godzinę mogę słuchać na maxa i auto odpala bez problemów
(na 2/3 możliwości chodziło kiedyś przez 7h) bo zapomniałem wyłączyć a samochód odpalił)
kup sobie aku zelowy podobno dluuuuugo trzymaja :D
kup sobie aku zelowy podobno dluuuuugo trzymaja :D
i duuuuuuuzzzzzzzoooooooo kosztuja :(
taki do bizona tez nie malo :P :d
Moim zdaniem zamiast kombinować zamontuj sobie wskaźnik naładowania akumulatora i tyle.... voltomierz/amperomierz coś w tym stylu
o dzieki to z tym wskaznikiem to nawet dobry pomysł :)
Witam !!!
Widziałem ciekawe urządzenie do gniazda zapalniczki z diodami wskazującymi
poziom napięcia akumulatora, kilkanaście zł i nic z kabelkani nie trzeba majstrować a przy tym zro żenady z tantetnym plastkiem przyklejonym gdzieś na tapicerce :afro: :d
no i zawsze można to schować jak nie jest już potrzebne :d :bicie:
A moze sie ktos orientuje jak zrobic cos takiego zeby radio sie wyłączało przed całkowitym rozladowaniem aku.Mam tez peugeota 307 i jest takie cos ze jak długo słucham to sie radio wyłączy i nie włączy az nie odpale auta.No w sumie dobre to bo zawsze zostanie tyle aku zeby odpalic autko.
Jak masz dobre radio to ono samo się wyłączy jeśli napięcie spadnie poniżej 12 V. Ja mam radio Pioneer i właśnie ono ma taką funkcje. Poza tym masz pewnie zużyty akumulator, bo ja słucham radia czasem po kilka godzin na zgaszonym jak coś robie w garażu i nigdy sie nic złego nie stało, a dodam ze jeszcze mam dołożony wzmacniacz i tube.
Co do wskaźnika ładowania to ja mam u siebie coś takiego zamontowane. Jak Ją kupiłem to już to było. Na początku to to nawet myślałem, ze to seryjne, bo tak fachowo założone. Są to to trzy diody Zielona zółta i czerwona i w zależności od napięcia w instalacji zapala się odpowiednia. Polecam takie rozwiązanie.]
http://img146.imageshack.us/img146/5027/p1020148jg0.th.jpg (http://img146.imageshack.us/my.php?image=p1020148jg0.jpg)
skolopendra
18-08-07, 17:17
cos w stylu ze mam drugi akumulator w bagazniku.Jest tylko taki problem jak go ładowac?
drugi do bagażnika ,łączysz linami powiedzmy80 kwadrat
adaptujesz alternator od jakiegoś diesla i po kłopocie :)
A moze sie ktos orientuje jak zrobic cos takiego zeby radio sie wyłączało przed całkowitym rozladowaniem aku
robisz specjalny układ na diodzie zenera (schematy ogólnie dostępne w necie)
który to wyłącza co zechcesz i przy napięciu jakie tylko sobie zażyczysz powiedzmy 10.8V
:aloha:
O dzięki bardzo pomysły naprawde dobra napewno cos z tego wykombinuje :)