PDA

Zobacz pełną wersję : chip



rufi
30-10-04, 20:13
-Wkaldal ktos chipa?moze do b16a2 :grin: jest jakas roznica?

-probowal ktos kiedys ze by vtec wlanczal sie od 4000/obr?

ARTX
31-10-04, 00:38
- nie slyszalem
- to tylko pogorszy osiagi

przemir
31-10-04, 01:40
Czipsy jak najbardziej tak ale tylko markowe w 100% a jak zobaczysz ich cene przejdzie Ci na nie ochota.
Jak chcesz zobaczyc co robi czip z hameryki za 70-80$ to poszukaj na starym forum przerabialem to kasa wywalona w bloto po czipie mialem mniej kucy niz na serii a wyszlo z przesylkami kasy i czipsa dobrze ponad 120$

Mozesz mi napisac co da nizej Vtec? zwlaszcza przy 4k rpm ? Moim zxdaniem nie bedziesz mogl tym autem dobrze wystartowac /chyba ze masz szpere super oponki i wogole zadnych problemow z trakacja nie masz/ - jak mi powiesz ze nie masz ale i nie masz szpery to powiem rob remont silnika :lol:
jak sie ma b16a2 to jak w miare rozkminasz zmiane biegiow to i tak z vteka ciezko wypasc wiec w czym problem.
nie wiem co masz zdlubane ale mysle ze do dlugania elektroniki to jeszcze musisz duzo inny pracy wykonac

pozdro PS. jaki masz czas na 400m ?

rufi
31-10-04, 10:28
Mysle podniesc dol silnika zeby sie szybciej wkrecal.silnik mam seryjny.autko mam dwa miechy przejechalem nim 5000 i wziol 2 mm na miarce oleju.tak sie dopytuje co by tu zrobic.
moze macie jakies propozycje?.myslalem nad walkami ale cena mnie zniechecila.

przemir
31-10-04, 12:24
zdradze Ci sekret - fura super sie wkreca jak polejesz opony olejem najlepiej z pierwszego tloczenia :D

jak rozumiem kupiles serie VTI ? jak bys zrobil topik w ktorym bys wkleil fotki auta opisal co i jak masz, co bys chcial i ile masz kasy to mozna by cos pogdybac :grin:
Wybierz sie na hamownie zmierz serie i zmierz czas na 0-100 i 1/4 mili

pozdro 6002800

ps. 2mm oleju na 5tys to moim zdaniem nie umiesz jezdzic VTI naucz sie pozniej mysl o przerobkach bo chyba nie wykorzystujesz 60% potencjalu tego auta

Tomo
31-10-04, 13:53
nie rob nic taniego

tak samo jak nie dotykaj ustawień VTECa. Tylko w wyjątkowych przypadkach coś to poprawia. Samo załączanie się wcześniej pozatym może tylko pogorszyć osiągi.

Hans
31-10-04, 23:27
ni bede duzo gadac.dam wykresy :
Do CZYPA
http://xark.at.tut.by/dochipa.jpg

Po.
http://xark.at.tut.by/posle.jpg
Na drugim wykresie widac ze w srodku jest jak by spadek mocy , ale to wszystko do dorobienia.Bo robione bylo w minimalnie krotkie terminy.wlasnorecznie przez jednego kolege.
Najperw polaczyli razem
mozg b16a1 i mozg od d16.poznjej wgrali JDM wersje mozgu(160KM)...
Teraz kolega ma wlacznik w samochodzie i jak chce sie poscigac to wlacza JDM mozgi a jak jedzie w mescie to wlacza zwykly mozg. :)
Sorry jezeli cos nie zrozumiale napisalem.. porprostu jeszcze nie zabardzo znam sie na terminach samochodowych.
samochod
http://ka.at.tut.by/civic.jpg z silnikiem b16a1 - 150 Km

przemir
01-11-04, 03:43
Oba wykresy dla mnie srednio dziwne jak nie od B16a1 /za krotko i nie widac vteca/ chyba ze mocno przekombinowane co tym bradziej swiadczy na niekorzysc Czipsow
autko na Bułgarskich blachach ? kolega z Bulgarii, czy auto juz w Polszy?
nadal uwazam ze przed dlubaniem czegokolwiek w elektronice jest jeszcze mnostwo rzeczy do zrobienia i to bym zostawil na sam koniec i pewnie nei czipem

Tomo
01-11-04, 04:27
blachy Białoruskie i kolega w Białorusi odkąd go znamy :wink:

cihy
01-11-04, 09:52
no dokladnie to wystarczy spojrzeć obok posta wyraźnie napisane: Krakow-Minsk

Hans daj linke do tej fotki hybrydy!

Hans
01-11-04, 11:01
linke na zdjecia tego Civica?

cihy
01-11-04, 12:15
OT, ale apropos wynalazków może być ;) linka od Hansa

http://www.nightracers.com/modules.php?op=modload&name=4nAlbum&file=index&do=showpic&pid=3072&orderby=dateD

Hans
01-11-04, 12:29
aaa o to ci chodzilo?
to jezt hybrid CIVIC & CRX.
Gosc bardzo sie zna na blacharstwie :) i na Hondach tez

Hans
01-11-04, 14:43
http://ka.poehali.net/editorials/011104VTI.shtml JEszcze zdjecia CHIPowanego civica

typeR
01-11-04, 15:13
A juz myslałem ze tylko ja mam syf pod maską :lol:

Jasiu
01-11-04, 18:42
Zapraszam do lektury w sprawie chipów:
http://www.honda.gda.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=36

Nie trzeba dużo płacić za chipa, można samemu zrobić, tylko z głową i program trzeba mieć od doświadczonych ludzi (np. z http://www.pgmfi.org )

tu link do dyskusji: http://www.honda.gda.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4354

Pozdrawiam,
Jasiu

kivik
02-11-04, 23:40
-Wkaldal ktos chipa?moze do b16a2 :grin: jest jakas roznica?

-probowal ktos kiedys ze by vtec wlanczal sie od 4000/obr?

Mialem kiedys ECU Mugena w seryjnym Vti. Nie chip ale caly ECU.
Jest przepasc w zachowaniu silnika, mimo ze mocy maxymalnej nie bylo wiecej. Samochod szybciej reaguje na gaz, nie gubi sie jak nim szalejesz itp. Mowie tutaj o calym nowym ECU a nie samym chipie.
Sam chip nie zapewni wrazen jak caly profesjonalny/wyscigowy ECU. W wiekszosci przypadkow kopie programow Mugena lub Spoona pogorsza jedynie sytuacje, choc sa wyjatki.
To nie prawda ze nie wolno przesowac Vteca w dol przy serii.
W ECU Mugena Vtec byl na 4800rpm i zamiast seryjnego dolka przy 5000-5400 byl ladny wzrost. 4000 to przesada przy serii. Na pewno wtedy bedzie gorzej ale 5000 to miejsce gdzie przy odpowiednich mapach jestes wstanie poprawic serie.
Inna sprawa to odcinka. NA seryjnych gratach mozesz smailo krecic do 8500rpm. Okazjonalnie 8800. Mnie kilka razy seria przyjela 9000 i nic sie nie stalo.

Aha i najwazniejsza sprawa, ktory rocznik jest Twojego Vti? bo jak 99+ to nikt Ci chipa nie zrobi a w 96-98 jest chyba slownie kilka osob na Swiecie ktore potrafia podejsc do tego ECU.

Jasiu
03-11-04, 09:10
kivik

czy mozesz wytlumaczyc czemu całe ECU jest lepsze od chipa? z tego co sie zorientowalem, to cale sterowanie jest w chipie, a reszta to tylko elektronika ktora sczytuje sygnaly i to przetwarza.
Bede dzwieczny za wyjasnienie
Jasiu

kivik
03-11-04, 09:37
Nie wiem do konca dlaczego ale chyba nie wszytsko jest w chipie.
Np na chipe nie moge zalatwic sprawy zeby obroty na luzie byly 1000rpm bo niby jest tyle ustalone w chipie i tak jest ale tylko przech chiwile.
Po chwili i tak wracaja do 750 bo jakiemus systemowi 1000 sie nie podoba. W Mugenie nie bylo tego problemu.
ECU Mugena jest po prostu szybsze niz seria. Moze sa szybsze, lepsze przetworniki. Zaraz jakis elektronik sie odezwie ze to nie ma znaczenia czy cos podobnego. Nie zamierzam sie spierac. Wiem jak jest w rzeczywistosci. Jezdzilem na serii, na chipie i na calym ECU. ECU wygrywa i to o duzo. Fura byla stabilna, szybko reagowala i nie bylo idiotycznych zachowan silnika jak na seryjnym ECU.
Gdzies czytalem, ze np ECU JUNa jest na tyle szybsze od serii ze nie mozna stosowac "swinek" bo nie nadazaja. Niby wypowiadali sie ludzie ktorzy takie konfiguracje mieli. Ale czy to do konca prawda to nie wiem.

Pati
03-11-04, 10:16
http://ka.poehali.net/editorials/011104VTI.shtml JEszcze zdjecia CHIPowanego civica

wygląda na to, że chyba poszło sprawniej niż Tenciowi ;)

Hans
03-11-04, 14:00
sprawa jest w tym ze prosta wymiana ECU nie da az takich zmian.
Trzeba dorabiac intake & exhaust.+instalowac sportowe cams.

maciek
03-11-04, 15:07
ECU Mugena jest po prostu szybsze niz seria. Moze sa szybsze, lepsze przetworniki. Zaraz jakis elektronik sie odezwie ze to nie ma znaczenia czy cos podobnego. Nie zamierzam sie spierac. Wiem jak jest w rzeczywistosci.
Masz 100% racji. Seryjne ecu to produkt ktory musi sterowac silnikiem tak aby klient sie nie zorientowal ze cos jest nie tak:) Czyli ze auto jezdzi sprawnie i nie pali za duzo ;) Musi byc tez niedrogi - produkcja seryjna.
Takie rasowe ecu to po prostu bardzo wydajny komputer ktory potrafi duzo szybciej przeliczyc info z czujnikow i zareagowac w odpowiedni sposob, paliwem,zaplonem(nie znam sie).
Ten ecu mugena to taki standalone plug-n-play :D
To cos ala "Komputer pani Zosi jest dobry do drukowania faktur ale do ripowania dvd wolimy P4 ;)
A zeby nie byc OT to dodam ze duzo wiecej radosci niz "chip w paczce z usa" da prosta swinia np VAFC... + oczywiscie jakies mod'y silnika.
Mozna sobie ladnie paliwo wysterowac i vteca przesunac jesli jest potrzeba.

Jasiu
04-11-04, 00:15
Znalazlem w necie zdjecie kompa MUGENA: http://www.honda.gda.pl/modules.php?set_albumName=pryw_jasiu&id=abb&op=modload&name=gallery&file=index&include=view_photo.php
podobno nie rozni sie niczym w elektronice od seryjnego kompa oprocz glownego chipa.
Jasiu

Jasiu
04-11-04, 00:18
Seryjne ecu to produkt ktory musi sterowac silnikiem tak aby klient sie nie zorientowal ze cos jest nie tak:) Czyli ze auto jezdzi sprawnie i nie pali za duzo ;) Musi byc tez niedrogi - produkcja seryjna.
Takie rasowe ecu to po prostu bardzo wydajny komputer ktory potrafi duzo szybciej przeliczyc info z czujnikow i zareagowac w odpowiedni sposob, paliwem,zaplonem(nie znam sie).
Ten ecu mugena to taki standalone plug-n-play :D
To cos ala "Komputer pani Zosi jest dobry do drukowania faktur ale do ripowania dvd wolimy P4 ;)
A zeby nie byc OT to dodam ze duzo wiecej radosci niz "chip w paczce z usa" da prosta swinia np VAFC... + oczywiscie jakies mod'y silnika.
Mozna sobie ladnie paliwo wysterowac i vteca przesunac jesli jest potrzeba.

po prostych modach ECU mozna robic to wszystko co swinia - tu sa screenshoty z edytora oraz z dataloggera:
http://www.honda.gda.pl/modules.php?set_albumName=pryw_jasiu&op=modload&name=gallery&file=index&include=view_album.php

Pozdro
Jasiu

maciek
04-11-04, 08:03
po prostych modach ECU mozna robic to wszystko co swinia - tu sa screenshoty z edytora oraz z dataloggera:

Pozdro
Jasiu
Bardzo interesujace. Ale czy mozna robic zmiany "w locie" ?
Jesli tak to trzeba sie tym zainteresowac ;)

Tomo
04-11-04, 11:50
z jakiego korzystacie programu?

Jasiu
04-11-04, 23:49
po prostych modach ECU mozna robic to wszystko co swinia - tu sa screenshoty z edytora oraz z dataloggera:

Pozdro
Jasiu
Bardzo interesujace. Ale czy mozna robic zmiany "w locie" ?
Jesli tak to trzeba sie tym zainteresowac ;)

Mozna robic zmiany w locie, mysle ze za okolo miesiac uda nam sie to wcielic w zycie, nazywa sie to RTP i mozna podawać dane z laptopa. trzeba pewnie z 2-3 godziny poswiecic na dalsze modyfikacje ECU - dodanie plytki drukowanej - http://www.pgmfi.org/twiki/bin/view/Library/EasyRtpInstall

Do edycji ECU na OBD1 uzywamy CROME, ma on tez wbudowana obsluge wlasnie tego RTP (real time programming).
Jak napisalem w innym poscie, teraz zdobywamy wiedze, testujemy te rozwiazania i jestesmy we wczesnej fazie - duskusja, opinie, uwagi b. mile widziane.
Jasiu

emg
05-11-04, 18:51
W większości hond w serii nie ma czegoś takiego jak typowa pamięć (chip) pamiętająca ustawienia map paliwa zapłonu itp. Jest za to kilka układów typu procesorowego sterujących silnikiem i dlatego wymienia się cały komputer.

Jasiu
06-11-04, 15:37
W większości hond w serii nie ma czegoś takiego jak typowa pamięć (chip) pamiętająca ustawienia map paliwa zapłonu itp. Jest za to kilka układów typu procesorowego sterujących silnikiem i dlatego wymienia się cały komputer.

Jak to nie ma?? Oczywiscie ze ma i wcale nie trzeba calego komputera wymieniac!

Wszystkie Hondy ktore maja wtrysk dwupunktowy (DPFi) lub wielopunktowy (MPFi) zwany PGM-FI maja komputery i maja odpowiednie mapy - polecam lekture http://www.honda.gda.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=36

tutaj znajdziesz podzial ECU na rodziny - http://www.pgmfi.org/twiki/bin/view/Library/EcuFamilies

A tu: http://www.pgmfi.org/twiki/bin/view/Library/EcuDefinitionCodes znajdziesz programy (zawierajace oczywiscie mapy) dla kilkudziesieciu/kilkuset ECU Hond. To sa programy zgrane wlasnie z tych pamięci (chipów) z seryjnych ECU, ktorych twierdzisz ze nie ma.
Pozdro
Jasiu