Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : reset po wyłączeniu zapłonu i problem z ABS

maximuss83
07-07-12, 14:41
Może ktoś z Was miał podobny problem i jest w stanie doradzić jak to ugryźć...

Sytuacja wygląda następująco. Parę dni temu jechałem jakieś 50km i w tym czasie jakieś trzy razy zdarzyło mi się coś takiego: jadę na dajmy na to 4tym biegu, naciskam sprzęgło, zbijam bieg, na dwójkę, bo szykuję się do zakrętu i jednocześnie naciskam hamulec. W tym momencie, zapala się na pół sekundy kontrolka ABS, a radio przestaje na ten ułamek czasu grać. Tak jakby zabrakło napięcia w danym momencie.

Od tego czasu jednak taka sytuacja się nie powtórzyła. Powtarza się natomiast raz na jakiś czas coś takiego, że wyłączam zapłon po jeździe i w tym czasie jakby resetuje się częściowo komp. Czyli wyłącza mi się całkowicie radio i gubi wszystkie ustawienia, a sterownik gazu przełącza się na benzynę. Zegar jednak się nie resetuje. Po ponownym bezproblemowym odpaleniu, wszystko jest ok.

Zauważyłem, że zaczęło się tak dziać podczas ostatnich upałów, ale nie wiem czy ma to związek. Wiem też, że ABS wyrzuca jakieś błędy, ale nie sprawdziłem jeszcze dokładnie jakie. Poza tym sam ABS chyba takich błędów powodować by nie mógł?

ps. auto to Civic EJ9 D4A3>4 z 98 roku z instalacją gazową AG IVgen założoną w marcu tego roku.

skolopendra
07-07-12, 17:10
sprawdź bezpiecznik 7,5A pod maską

maximuss83
07-07-12, 18:38
podmieniłem bezpiecznik, chociaż wyglądał ok. Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł, chętnie poczytam

ma1ster
07-07-12, 20:09
to zbyt banalne :D:D, nie żaden bezpiecznik, ja bym się doszukiwał co może spowodować spadki napięcia, i zaczął bym od sprawdzenia połączenia akumulator masa, akumulator +12V, masa karoseria. jeśli LPG ci zanika to spowodowane jest spadkiem napięcia poniżej 11V na zasilaniu sterownika LPG, spadek napięcia poniżej 11V na plusie po stacyjce, lub nie czytanie obrotów, zależy gdzie masz je wpięte, ABS tak samo nie działa poniżej 11V i prawdopodobnie radio też.

maximuss83
07-07-12, 21:05
ok, w takim razie poczyszczę połączenia masowe w najbliższym czasie. Ale co może powodować takie spadki napięcia jeżeli nie to? aku daje dobre napięcie zarówno sam z siebie jak i podczas ładowania. Czyżby regulator napięcia dawał o sobie znać?

ma1ster
08-07-12, 13:02
Może być wiele przypadków, i nie koniecznie jest to spadek napięcia, może być to jego wzrost powyżej, z tego co pamiętam 16V też sterownik odcina zasilanie...
spadki mogą być spowodowane zasiarczeniem tlenkami na klemach, czy korozją,

A wóz Ci odpala po postoju bez problemu? bo może być tak że podczas postoju się nic nie dzieje, a jak jedziesz, silnik drga, to może coś wtedy się uruchamiać, np stycznik rozrusznika czy zepsyty regulator napięcia z diodami w alternatorze, są to elementy które pobierają duże ilości prądu i może wystąpić wtedy spadek poniżej 11V...

Możesz też spróbować podać dodatkową masę na karoserię czy na silnik i obserwować zmiany napięcia na woltoierzu

maximuss83
08-07-12, 14:01
auto odpala od strzała w każdych warunkach, czy silnik ciepły czy zimny. Chyba po prostu poczyszczę tak jak mówiłem połączenia masowe i klemy na aku i jeżeli to nie pomoże, będę się musiał udać do kogoś, kto o wiele lepiej ogarnia elektrykę niż ja :) ale dzięki za podpowiedzi!