PDA

Zobacz pełną wersję : "cykanie" przy ruszaniu

Jafma
06-07-12, 21:46
koledzy ,niewiem,czy to normalne,ale ostatnio zauwazylem ,ze kiedy wbije 1szy bieg i dodam szybko gazu slychac takie "cykniecie" w okolicach silnika.myslalem ze to moze sprzeglo,ale dlaczego slychac to dopiero kiedy dodam nagle gazu :confused: np:jadac powoli na 1 czy 2ce nic nieslychac,ale tylko noga na gaz i "cyk".... czasem slysze tez to kiedy zwalniam ...

Lucas.FK2
06-07-12, 21:56
A jeździsz w tym momencie na klimatyzacji?

Jafma
06-07-12, 21:59
A jeździsz w tym momencie na klimatyzacji?

he,dobry tok myslenia :P ale nie,nie na klimatyzacji,zastanawiam sie czy tego dzwieku niemoga wydawac sprezyny w sprzegle,w chwili przeciazenia cykaja ...

jeru
06-07-12, 22:16
witam, podepne sie pod temat, wprawdzie moje auto ma troche wiecej lat ale zauwazylem ostatnio dokladnie to samo, na zimnym silniku podczas przespieszania mam swierszcze pod maska, mam nadzieje ze cos wymyslimy razem:)

Jafma
06-07-12, 22:26
witam, podepne sie pod temat, wprawdzie moje auto ma troche wiecej lat ale zauwazylem ostatnio dokladnie to samo, na zimnym silniku podczas przespieszania mam swierszcze pod maska, mam nadzieje ze cos wymyslimy razem:)

hmm,podpinaj sie ,tylko ze u mnie jest "cyk " i koniec,"swierszczy tam nie mam :P

tommygunsnk
06-07-12, 22:58
u mnie tez jest coś takiego takie cyknięcie stukniecie przy ostrzejszym ruszeniu myślałem ze to może coś vsa świruje ale wyłączyłem i jest to samo i tak sobie myślę ze to może docisk sprzęgła ? albo kolejne TTTM ;p

Jafma
07-07-12, 06:54
Raczej nie o docisku myslalem,tylko o samej tarczy,a dokladniej o tych sprezynkach w niej.....

Jafma
12-07-12, 21:32
kurde ile podpowiedzi ;) koledzy,bylem na podnosniku,zapalilem auto i sluchalem gdzie stuka..... nigdzie,czyli "cyk" powstaje pod obciazeniem :confused:
ale z pomoca kumpla zlokalizowalem skod wydostaje sie owy "cyk", to okolice lewego kola...jakies pomysly?

uniu1
12-07-12, 21:45
Przegub lewy

Jafma
13-07-12, 06:07
Przegub lewy

Sprawdzalem przegub,rusza sie na boki,ale to.normalne,ale jesli to jednak przegub,do dlaczego "cyka"tylko raz?

butler.gdansk
13-07-12, 07:43
koledzy ,niewiem,czy to normalne,ale ostatnio zauwazylem ,ze kiedy wbije 1szy bieg i dodam szybko gazu slychac takie "cykniecie" w okolicach silnika.myslalem ze to moze sprzeglo,ale dlaczego slychac to dopiero kiedy dodam nagle gazu :confused: np:jadac powoli na 1 czy 2ce nic nieslychac,ale tylko noga na gaz i "cyk".... czasem slysze tez to kiedy zwalniam ...

Możesz napisać coś więcej? Słychać na zimnym i rozgrzanym silniku? Zauważyłeś jakieś różnice "cyknięcia" zależną od warunków pogodowych (mokro, sucho, ciepło, zimno)? Cyknięcie pojawia się w stałym zakresie obrotów czy bez reguły? Jak chcesz zlokalizować to cyknięcie to trzeba eliminować wszystkie możliwości... Na tą chwilę to nawet nie wiesz czy to układ przeniesienia napędu, zawieszenie, czy sam silnik. Tak wogóle to benzyna czy diesel?

Jafma
13-07-12, 12:43
Silnik benzynowy,slychac zawsze kiedy nagle dodam gazu,jak juz pisalem,jadac np. na 2ce bez gazu,po jego wcisnieciu "cyknie" ,to samo kiedy zdejme noge z gazu i auto nagle zwalnia. I jestem na 99% pewien ze dzwiek tn dochodzi z lewej strony.

bone
13-07-12, 13:00
Przegub na 100%

Jafma
13-07-12, 23:00
hmm....masz moze pomysl jak sie upewnic ,ze to wlasnie przegub?

Ordi
13-07-12, 23:01
Przegub 'jargotał' by podczas skrecenia na maxa kierownicą i jazdy powoli na takim skręcie.
A może poduszka silnika? Objawem właśnie będzie lekkie puknięcie podczas przyspieszania lub hamowania silnikiem...

Jafma
13-07-12, 23:18
Przegub 'jargotał' by podczas skrecenia
kurde,racja...
niemam pojecia jak opisac ten dzwiek....to tak troszeke podobnie jakby jakis zaworek sie nagle zamykal,jkaby aluminiowa puszka nagle "cyknela " :P

Ordi
13-07-12, 23:53
stary, opcji może być milion :-) Może to być np. zarówno poduszka silnika jak i guma od wahacza (kiedyś miałem tak jak ty opisujesz w renault Kangoo - nikt nie wiedział co to a wyszło wkońcu po miesiącu że to guma na wahaczu się wyrobiła i stukała o wahacz). Tak czy siak musisz podjechać do jakiegoś mechanika na kanał, podnośnik lub szarpaki i wszystko ci wyjdzie.
Jak dojdziesz co to to napisz na forum

mechanikhondy
14-07-12, 00:25
poluzujcie śruby zawieszenia wydmuchajcie piasek a potem przykładnie je doje...ie a cykanie zniknie

kamilen
18-07-12, 10:52
A ja proponuję posprawdzać czy nic nie leży luźnego w schowku albo pod maską i podczas ruszania nie toczy się uderzając w coś. Typowi mechanicy i zaraz cały samochód by rozebrali. Kiedyś miałem Forda Fiestę i coś mi stukało z tyłu. Byłem u mechanika i już amortyzatory i poduszki chciał wymieniać. Kasy nie miałem więc dałem sobie tymczasowo spokój. Za jakiś czas doszedłem, że to sprzączka od pasa bezpieczeństwa z tyłu stukała o tapicerkę. Proste?
Kolega mechanikhondy też proponuje najtańsze rozwiązanie. Ja uważam, że od takich powinno się zacząć.
Na 90% jestem pewien, że jest to jakiś element który toczy się podczas przyspieszania i hamowania i wydaje ten dźwięk.

Jafma
19-07-12, 22:24
Wiesz ze tez o tym myslalem?! Tylko co i jak to zlokalizowac :/

Jafma
31-08-12, 21:26
poluzujcie śruby zawieszenia wydmuchajcie piasek a potem przykładnie je doje...ie a cykanie zniknie

Bingo!!
oddalem auto do serwisu,mieli je dwa dni,wymienili nakretki polosiek,rozebrali i poskladali hamulce,sluchali ,szukali az w koncu jakis mysliciel wpadl wlasnie na taka myls jak Twoja ;)tylko ze wszystko nie doje...li tylko dokrecili momentem.cylkanie zniknelo :rolleyes:

TeeS1975
05-09-12, 13:22
Rozwiązanie jest, temat wyczerpany.