PDA

Zobacz pełną wersję : Wycięcie katalizatora i sposób na sondę za nim

Mxim555
06-07-12, 18:04
Witam.
Mam dziurawy katalizator, chcę go wyciąć i wspawać tłumik przelotowy. Tylko co na to wszystko powie sonda za nim? Są sposoby na oszukanie sondy, ze znanych mi można wymienić:
a/ odsunięcie jej od strumienia spalin, poprzez wspawanie tulejki w miejsce montowania sondy i wkręcenie sondy w tulejkę.
b/ wkręcenie sondy w zaślepioną tulejkę i przyspawanie jej do wydechu.
c/ zastosowanie emulatora elektronicznego czego nie chciałbym robić.

Czy, ktoś już przerabiał ten temat i może wskazać mi odpowiednia drogę?
Jeśli temat się powtarza, to proszę o podlinkowanie, bo ciężko mi jest poruszać się po forum.

pIOTR666
06-07-12, 19:11
Ja mam sportowy katalizator i do tego jeszcze tulejkę dystansową i jest ok, jak to by działało z przelotowym tłumikiem to nie jestem pewien (mogło by wyrzucać check engiene) ale można spróbować. Bez tulejki na bank będzie check bo ludzie już próbowali (tz. na angielskich forach). Ja bym zaryzykował. Najwyżej jak coś będzie nie tak to wsadzisz w jeszcze jedną tulejkę i będzie git.

Mxim555
21-09-12, 17:25
Ok jestem już po zabiegu wycięcia katalizatora. Fachowiec wstawił strumienicę, a sondę wkręcił w zaślepioną tulejkę i przyspawał do rury wydechowej. Niestety nie zdało to egzaminu i po przejechaniu około 100km zapalił się check. O tyle dobrze, że samochód nie stracił przyśpieszenia jak w przypadku błędu w niesprawnym zaworze VTEC, spalanie też pozostało takie samo. Jedynie zaraz po zapaleniu checka silnik po wyrzuceniu na luz długo trzymał obroty 1,5tys. ale ECU po kilkudziesięciu kilometrach przywołało wolne obroty do porządku i teraz jest OK. Dźwięk silnika zmienił się bardzo nieznacznie, podczas przyśpieszania słychać coś w rodzaju bardzo delikatnego cykania, mi to nie przeszkadza. Poważna wada to smród spalin, na początku mi przeszkadzało, teraz nie. Jeśli jeździcie na benzynie, to na pewno nie będziecie do końca zadowoleni.

Z następną wizytą u spawacza, robimy dziurę w wydechu i poprzez tulejkę wkręcamy sondę. Napiszę czy to wyeliminowało checka.

pIOTR666
21-09-12, 17:51
Jak ta tulejka jest zaślepiona to to nie ma prawa działać dobrze... Gazy wydechowe muszą dochodzić do sądy ale w organicznej ilości. Dziurka przez którą gazy dostają się do sądy wystarczy jak będzie miała niecałe 2 mm.