PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka oleju

jarciu
22-06-05, 18:17
Panowie problem polega na tym, że dzisiaj zauważyłem gdy przyszedłem do auta rano jak było zimne i po przekręceniu stacyjki do pozycji zapalenia się kontrolek nie świeci kontrolka od oleju. Więc zanim uruchomiłem silnik to sprawdziłem poziom oleju. Okazało się, że jest ok czyli taki jaki był około połowy między min. a max.
Postanowiłem jednak uruchomić silnik i wsystko gra.
Jak zgasiłem silnik i ponownie przekreciłem stacyjkę to kontrolka od oleju już świeciła.
I tu moje pytanie co to może być.
Czyżby problem ze smarowaniem.
Dodam, że silnik chodzi normalnie.

Maro
22-06-05, 19:08
Moim zdnaiem to nie jest problem ze smarowaniem . Może poprostu styki od żarówki troche przyśniedziały . Gorzej by było żeby sie ta kontrolka cały czas świeciła , czyli wtedy jak pracuje silnik . A pozatym żeby był jakiś problem ze smarowaniem to najprawdopodobniej silnik byłby zatarty lub odchodziły by jakieś stuki .

Furious
22-06-05, 19:14
Ta "kontrolka oleju" jak ja nazywasz czyli "check engine" i nie oznacza ona tylko bledu zwiazanego z brakiem oleju, ona zgłasza takze dziesiątki innch błedów, ale problem jest wtedy gdy sie własnie pali a nie gdy jej nie ma :P Zrob samodiagnostyke na wszelki wypadek

kenny
22-06-05, 19:22
Ta "kontrolka oleju" jak ja nazywasz czyli "check engine" i nie oznacza ona tylko bledu zwiazanego z brakiem oleju, ona zgłasza takze dziesiątki innch błedów, ale problem jest wtedy gdy sie własnie pali a nie gdy jej nie ma :P Zrob samodiagnostyke na wszelki wypadek

Gdzie jest napisane że to "check" mu się zapalił?? Kontrolka oleju to takie czerwone :D, a check to raczej pomarańczowy jest.

jinjet
22-06-05, 19:23
o samodiagnostyce poszukaj na forum zeby nie przyszlo ci do glowy pisac jak to zrobic... to raz a dwa to zapraszam do uzupelnienia profilu.

rem36
22-06-05, 19:25
Ta "kontrolka oleju" jak ja nazywasz czyli "check engine"

hmmm, czegos tu nie rozumiem :roll:
kontrolka ktora Jarciu nazywa "kontrolka oleju" to chyba "kontrolka oleju" a nie "check engine", albo jakis nie kumaty dzis jestem ...

jarciu
22-06-05, 20:20
wiem co to kolor pomarańczowy a co czerwony.
Chodziło mi o to, że po przekręceniu stacyjki a przed uruchomieniem silnika na desce rozdzielczej świeca kontrolki od ładowania oleju i pomarańczowa od check engine, która po paru sekundach gaśnie.

jinjet
22-06-05, 20:31
u wszystkich sie pala a po kilku sekunadach gasna!!!

jarciu
22-06-05, 20:55
Jak nie zapalisz auta, a zapłon masz włączony to przecież kontrolka oleju i ładowania nie zgasną

elmer
22-06-05, 21:01
Z tego co piszesz

i po przekręceniu stacyjki do pozycji zapalenia się kontrolek nie świeci kontrolka od oleju

to na pewno nie jest problem ze smarowaniem - bo przy wylaczonym silniku smarowania nie ma, tylko jesli juz, to problem jest z czujnikiem lub, co bardziej mozliwe, sama kontrolka.

jarciu
22-06-05, 21:02
dobra w takim razie nie jest zle. wiec dzieki

Skydiverek
23-06-05, 17:02
czasami poziom wypowiedzi i zrozumienie tematu poraża...gość pisze że nie świeci kontrolka oleju po włączeniu zapłonu a przed uruchomieniem silnika...co nie jest normalnym objawem....a tu mu wypisuja coś o kontrolce check engine. Bez komentarza...

A wracając do tematu to stawiam na styki przy czujniku ciśnienia...lub na tyle uszkodzony przewód że czasami nie łaczy. MIałem tak kiedyś (te styki) że musiałem wymienić czujnik, ale koszt był ok kilkanaście złotych. :)

Furious
23-06-05, 18:35
czasami poziom wypowiedzi i zrozumienie tematu poraża...gość pisze że nie świeci kontrolka oleju po włączeniu zapłonu a przed uruchomieniem silnika...co nie jest normalnym objawem....a tu mu wypisuja coś o kontrolce check engine. Bez komentarza...

Dobra stary wyluzuj, bo jesteś spięty jak guma w majtach... pojebalo mi sie OK??
Czlowiek raz cos zle przeczyta i odrazu chcą go piorunami razić!

jinjet
23-06-05, 18:39
koniec dyskusji bo bany poleca !! jednemu i drugiemu.