Zobacz pełną wersję : dziwny zapach - ciepły nawiew
Witajcie, mam problem mianowicie po odpaleniu auta i puszczeniu odrazu nawiewu czuć nieprzyjemnyt, metny zapach, po chwili się staje mniej odczuwalny, jednak nawiew działa bardzo słabo nawet na 4, klima działa, zimne działa i cieply naweiw także. Przy ciepłym jest problem, poniewaz szyby zaczynaja parować - pomaga tylko klimatyzacja, jak sie znowu cieple i to samo.. czy to wskazuje na filtr kabinowy a jezeli tak to gdzie moge go znalesc w 1.7 cdti ? dziekuje za rady.
filtr kabinowy masz do wymiany jest zagrzybiony i zasyfiony. filtr jest za schowkiem tu masz instrukcje: http://www.filtron.pl/katalog/instrukcje/1198k-2x.pdf
w instrukcji masz pokazane jak wyciągnąć jeden filtr a drugi znajduje się obok
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dziś jak nie padało włączyłem ogrzewanie i szyby nie parowały. Wczoraj jak popadało i bylo wilgotno i parno na dworze dmuchawa nie wydalała i parowało.. nie zauważyłem dodatkowo żeby gdzieś w środku było mokro bądź zbierała się wieksza ilość wody. Najdziwniejsza jest siła dmuchawy (bardzo słaba w porównaniu z poprzednim samochodem). Tak własnie domyślalem się że filtr kabinowy może być zapchany.
Czy taki filtr będzie pasował do mojego 1.7 cdti: http://allegro.pl/filtr-kabinowy-honda-civic-vii-cr-v-ii-i2412459377.html ?
Dziekuje za odpowiedź.
Będzie , tu ma filtr filtrona wszystkie dane łącznie z wymiarami:
http://www.filtron.pl/pl/index.php?idp=15&fd=&Typ_Pojazdu=1&Marka=8018&FC_Marka=8018&Identyfikator1=14967&TYP_SILNIKA_P=%20&Model=10310&SILNIK1=1.7CDTi&MOC=100#idn14967
I pamiętaj że tam wchodzą dwa filtry.
mloodzian dziekuje.
Jeżeli już jesteśmy przy filtrach to mam pytanie :
1) jaki najlepiej wlać olej przy wymianie wszytskich filtrów ? (bo jest tyle postów i tematów, że juz się gubie jaki wlać olej dokłądnie).
dziekuje
Czy takie olej można spokojnie zalać do 1.7 cdti ? -> CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W40 FST
Przy wymianie filtra kabinowego warto odgrzybić,praktycznie w kazdym sklepie z akcesoriami, te srodki są już dostępne.
mam już filtr kabinowy, czekam na preparat do odgrzybiania - jak tylko otrzymam biorę się za robotę :) dodatkowo jutro wymieniam wszystkie filtry i olej (zakupiłem już CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W40 FST - mam nadzieje że bedzie ok).
Pozdrawiam
Będzie OK ważne żeby wymieniać olej regularnie. wiem wszyscy polecają motula xcess 8100
zastanawiam się tylko czy wymieniać filtr paliwa teraz czy przed sezonem zimowym ponieważ naczytałem sie troszke o tym żeby wymieniać filtr paliwa na zime.. i wogole najlepiej sprawić sobie podgrzewacz paliwa.. czy Wy takze macie ten podgrzewacz czy jezdzicie bez? dziekuje
Jak masz duży przebieg na filtrze paliwa to wymieniaj i nie czekaj na zimę.Mam doczynienia z autami, które mają fabryczne podgrzewacze i powiem, że to nie głupi pomysł.
auto mam od miesiaca i nie wiem jak bedzie zima i jak sie przygotowac, czy ten podgrzewacz zamontować ....
Możliwe ,że nie będziesz miał problemów,i wystarczy dodatek do paliwa.Podsawą jest sprawny akumulator,dobre ładowanie,brak spadków napięcia(odbiorniki pobierające ponad normę)paski w b.dobrym stanie,płyn chłodzący -sprawdzony stopień zamarzania-generalnie jak w każdym aucie.