PDA

Zobacz pełną wersję : Czy skrzynie biegów 1,6 i 1.7 pasują do 1,4 civic es4

krzyskowy007
02-07-12, 16:58
Witam. Mam problem ze skrzynią w mojej HANI.
Problem zaczął się od szarpania na pierwszych trzech biegach oraz ze skrzyni wydobywał się głośny szum.
Znalazłem w necie ze te modele mają problem z łożyskami na jednym wałku.
Wymontowałem skrzynie, rozebrałem ją (oczywiście zrobiłem sobie fotki by wszystko potem trafiło na swoje miejsce), wymieniłem łożyska na oryginalne, poskładałem skrzynie, wszystko ładnie spasowane, biegi na luzie działaby, skrzynia działała.
W między czasie wymieniłem jeszcze łożysko oporowe na sprzęgle i poduszkę do skrzyni.
Poskładałem wszystko, zalałem skrzynie nowym olejem.
Odpalam i bambus na twarzy. Nareszcie cisza, skrzynia nie szarpała, po prostu malina

Przejeździłem miesiąc wszystko działało jak należy. Lecz pewnego dnia stanąłem sobie w korku i słyszę jak by odkurzacz za mną jechał, Rozglądam się ale nie ma nic.
Zajechałem na stację paliw wysiadam i słyszę dźwięk wydobywający się z pod maski. Otwieram i szukam co się dzieje. Okazało się że to z nowy skrzynia ale....
Przed remontem szumiała a teraz wyje!!!
Wyje na biegu jałowym, na każdym biegu ( czym wyższe obroty tym głośniej), po wciśnięciu sprzęgła jest cicho.

Po zlaniu oleju ze skrzyni okazało się że olej zmienił kolor. Był w kolorze słomkowym a teraz zrobił się srebrny.

I tu zonk. bo teraz sam nie wiem czy po raz kolejny rozkręcać wszystko w drobny mak i naprawiać skrzynię czy po prostu kupić inną sprawną

Jest to civic VII 2001r, buda w sedanie es4 wyprodukowana w Japonii, silnik 1,4 66kW

Pytanie moje brzmi. Czy skrzynie od 1.4, 1,6, 1,7 benzyna są takie same (mocowania, otwory technologiczne, wałek sprzęgła itp) . Bo moce silników są w miarę podobne. Czy skrzynie od zwykłego 1,4 jest taka sama jak w 1.4 VTEC. Pytam ludzi co sprzedają skrzynie po allegro, ale nikt nie umie mi odpowiedzieć na to pytanie.
Mam po prostu dylemat czy naprawiać po raz kolejny swoją, czy kupić używaną ale dobrą. Tylko boję się by to potem wszystko pasowało.

mloodzian
02-07-12, 19:29
łożysko się posypało a ujmując ściślej moim zdaniem zeszlifowało się całkowicie i masz luz na wałku głównym ( albo jakieś inne łożysko padło ) i dlatego tak głośno wali jakby działał odkurzacz.

w tych rocznikach nie było silnika 1.4 Vtec, był 1.6 i 1.7 vtec

krzyskowy007
03-07-12, 16:49
Jeszcze nie rozebrałem auta. Może i prawda że to znowu łożysko padło. Tylko po raz kolejny nie chce sobie narobić niepotrzebnej pracy. Znowu rozbiorę, wymienię łożyska i znowu się sytuacja powtórzy. A martwi mnie fakt iż łożyska mocniej trzymały wałek niż obudowę- korpus. Bardzo lekko wchodziły na swoje miejsce.
A czy ktoś wie czy skrzynie od 1,4 i 1,6 są te same. Pewnie jak znam życie różnią się przełożeniem. Ale czy wałek łączący się ze sprzęgłem jest taki sam, czy mocowanie itp jest w tych samych miejscach. bo zastanawiam się nad kupnem używanej skrzyni ale sprawnej. Znalazłem skrzynię od 1,6 ale ale sprzedawca nie umie mi powiedzieć czy ona będzie pasować. Jest to skrzynia od silnika 1.6 VTEC D16V1.

owsikk
03-07-12, 17:12
Skrzynia z 1.4 pasuje do 1.6 na 100% w sposób plug&play, śmiało kupuj jeżeli skrzynia jest sprawna.

Skrzynia z 1.7 też powinna podejść, bo silniki 1.4, 1.6 i 1.7 miały takie same bloki silnika. Różniły się skokiem wału napędowego i głowicami.

picasso2000
07-07-12, 18:40
krzyskowy007 wymieniałeś wszystkie łożyska czy tylko pojedyncze? Bo szczerze mówiąc mocno mnie niepokoi tak szyba awaria skrzyni po wymianie łożysk. Czy padły wymieniane czy tez może jakieś inne. Poproszę o rozwinięcie tematu.

krzyskowy007
08-07-12, 17:38
Witam. Skrzynia wyjęta z auta.
Wymieniałem 2 łożyska które najczęściej się sypią, reszty nie ruszałem bo były ok. Skrzynia była wyczyszczona przed składaniem aż lśniła, łożyska oryginał z aso.
Po rozkręceniu skrzyni okazało się że wszystkie łożyska nadają się do wymiany bo nie wiadomo skąd pojawiły się tam opiłki ( pełno mikroskopijnych opiłków oraz większe wiórki),
Prawdopodobnie wytarły się otwory trzymające łożyska w korpusie. Sama wałki i koła zębate są prawie jak nowe, nie ma na nich śladów zużycia.
Ciężko stwierdzić co jest nie tak. Tylko biorąc na logikę to łożysko powinno dość mocno trzymać się korpusu a tak nie jest.
Czy ktoś ma takie pomysły?? HELP

KUPIĘ SKRZYNIĘ DO CIVIC ES4 Z OKOLICY WARSZAWY
Jeśli ktoś taką posiada w rozsądnej cenie proszę o kontakt

A czy skrzynia od v-teca podejdzie do 1,4??

lisek1407
10-04-16, 08:43
Powie ktos czy na 100% skrzynia od 1.7 pasuje do 1.4??? Z zewnatrz sa takie same ale 1.7 ma wiekszy mechanizm roznicowy i nie wiem jak to bedzie z polosiami.

analyzer64
10-04-16, 09:55
Półosie są inne, w D17 są dłuższe o kilka mm.

lisek1407
10-04-16, 11:14
A grubosc polosi jest tez inna ?

drevan
11-04-16, 16:20
Jedyna skrzynia wychodząca przy silniku D17, która będzie pasowała do hatchbacka pochodzi z modelu Stream. Skrzynia z Civica sedan/coupe ma inaczej zbudowany mechanizm na linki.

analyzer64
11-04-16, 18:45
Tyle, że jest najkrótsza a nie każdy tego chce :)

drevan
12-04-16, 16:16
Moja wypowiedź uzupełniła informacje zamieszczone przez innych forumowiczów, którzy odpowiedzieli na pytanie w wątku tylko połowicznie. Niezaprzeczalnym jest fakt, iż skrzynie biegów dla danej serii silnika są zamienne, ale pomiędzy nadwoziami występują różnice w mechanizmie zmiany biegów. Warto posiadać takie informacje przed zakupem skrzyni bo nie każdy sprzedający zgadza się na zwrot towaru.:o