Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z manetką od wycieraczek

trycekfan
02-07-12, 14:08
Witam!
Mam takowy problem, mianowicie jadąc dzisiaj chciałem użyć spryskiwaczy przedniej szyby, w momencie użycia coś jakby "chrupnęło" domyślam się że albo złamała się jakaś mała część lub spadła sprężynka. Wszystkie sposoby włączania wycieraczek i spryskiwaczy działają a jedynie manetka po wciśnięciu na dół nie wraca samodzielnie do góry i bywa że jak jadę przez nierówności to wycieraczki włączają się samoczynnie bo manetka opada na dół.
Teraz pytanie, czy jest jakiś sposób aby wyciągnąć całą tą konsolę z manetkami bez zdejmowania kierownicy, jeśli jednak tak się nie da to jak zdjąć kierownicę/odpiąć poduszkę aby nie świeciła mi się potem kontrolka SRS.
Druga sprawa to może wie ktoś z Was co konkretnie mogło mi "strzelić" żeby oszczędzić sobie czasu na niepotrzebne dłubanie.
Z góry dzięki

Labed2007
02-07-12, 15:46
Do tych manetek na 99% nie dostaniesz się bez zdjęcia kierownicy.
Najlepiej kupić używane za kilkadziesiąt złotych dostaniesz.
Jak chcesz zdejmować kierownicę to odłącz akumulator i poczekaj z 20 minut, wtedy poduszka na pewno nie wystrzeli. Jakby po ponownym montażu wyskoczył błąd srs, to na forum gdzieś była instrukcja kasowania tego :)

DjMariush
02-07-12, 16:50
http://www9.zippyshare.com/v/57108591/file.html

Ściagnij siebie ten plik, wyciąłem Ci slajdy z manuala jak sie obchodzic z SRS. Jakbys chcial zrobic samodiagnostyke to pisz jak cos na PW.

trycekfan
02-07-12, 20:35
Do tych manetek na 99% nie dostaniesz się bez zdjęcia kierownicy.
Najlepiej kupić używane za kilkadziesiąt złotych dostaniesz.
Jak chcesz zdejmować kierownicę to odłącz akumulator i poczekaj z 20 minut, wtedy poduszka na pewno nie wystrzeli. Jakby po ponownym montażu wyskoczył błąd srs, to na forum gdzieś była instrukcja kasowania tego :)
Brałem taką opcję pod uwagę, ale nawet jeśli to i tak muszę zdjąć kierownicę a nie bardzo mogę znaleźć sposob na zdjęcie poduszki/kierownicy.Jak dobrać się do śrub mocujących kierownicę?
Tak dla własnej satysfakcji podłubałbym w tej konsoli (przerabiałem to w swoim poprzednim samochodzie i wcale nie jest trudne) ale jeśli nie będzie innego wyjścia to kupię używkę.Z drugiej strony całe sterowanie spryskiwaczami/wycieraczkami działa a jedyny problem to opadająca/nie powracająca do góry manetka więc zanim odepnę poduszkę to solidnie się zastanowię czy warto dla takiej pierdoły ryzykować problemy z SRS.

DjMariush
02-07-12, 22:24
Poduszka jest przykrecona na dwóch (jesli dobrze pamietam) torxach. Popatrz sobie po bokach kierownicy, powinienies miec zaslepki. Kierownica jest na wieloklinie przykręcona jedna śrubą.