Zobacz pełną wersję : lpg + rozgrzany silnik + sprzęglo + niskie obr = gaśnie
siemka mam problem od tygodnia. uwidocznił się on szczególnie przy wyższych temperaturach.
Otórz przy uruchomieniu silnika wszystko jest ok (civic vi 98' d14a4), po 30 stopniach przełącza na gaz i trzyma obroty na 1k - stabilnie na bp i lpg - nie falują.
Po mocnym rozgrzaniu silnika (codziennie do roboty jeżdżę 70km w 1 stronę) przy wciśnięciu sprzęgła (dojazd czy zmiana biegu czy jazda na luzie) wskazówka obrotów jakby nagle traciła moc i jak kamień leciała w dół do około 600obr/min nieraz się zdarza, że przy około 100km/h auto mi zgaśnie. INSTALACJA ZAŁOŻONA OKOŁO 2 MIESIĄCE TEMU
byłem u gazownika i stwierdził, że:
instalacja gazowa (stag 4 eco) dostaje za mało prądu (około 12,7v) przy maksymalnym obciazeniu kabli (swiatla wlaczone, klima, obieg, cb)
może być to przyczyna kabli zapłonowych (miałem przebicie - wymieniłem na nowe do lpg)
świece do wymiany - wymienione na NGK
zresetowałem po tym kompa, lecz problem powrócił
nadal mam zbyt niskie napięcie
gazownik jest najlepszy w rejonie (znany też na dolnym śląsku - Tadzik z Wałbrzycha)
wspominał, że może być już zmęczony regulator napięcia
ktoś miał podobny problem? może ktoś wie co zrobić? nie chcę pakować kasy w błoto :(
ładowanie powinieneś mieć przy wyłączonych odbiornikach prądu (światła i dmuchawa off) 14,4V jak masz mniej to do elektryka niech szuka przyczyny.
ladowanie mam wporzadku, we wrzesniu zeszlego roku wymienialem akumulator, wczoraj sprawdzilem ladowanie na maksymalnym obciazeniu i wyszlo dokladnie 14,23.
cholera nie wiem jaka moze byc przyczyna :/
Koniecznie wyczyść sobie porządnie przepustnice, czyszczenie krokowego i przeprowadź reset komputera benzyny po tym zabiegu. Zrób to i daj znać jak się auto zachowuje.
Szczerze mówiąc, nie dopatrywałbym się przyczyny Twojego problemu w tym napięciu dochodzącym do Staga.
Koniecznie wyczyść sobie porządnie przepustnice, czyszczenie krokowego i przeprowadź reset komputera benzyny po tym zabiegu. Zrób to i daj znać jak się auto zachowuje.
Szczerze mówiąc, nie dopatrywałbym się przyczyny Twojego problemu w tym napięciu dochodzącym do Staga.
byłem w sobote u gazownika i wykasało, że cała instalacja gazowa dostaje za małe zasilanie dlatego ją odłącza, silniczek krokowy? na benzynie wszystko chodzi ok, obroty trzyma na poziomie 900 i nic nie szwankuje.
czy to, że instalacja gazowa ma za małe napięcie, może być spowodowane np brudnymi klemami (ładowanie jest dobre), lub np zabrudzonymi śrubami mocującymi uziemienie?
Każdy styk warto przeczyścić. U mnie po 4 latach na stagu miałem napięcie rzędu 10. z czymś. Ale czasami i na takim nie było żadnego problemu, Hanka śmigała jak trzeba.
To, że na benzynie jest ok, znaczy tylko tyle, co wiesz Ty i ja :p że na benzynie jest ok ;)
Miewałem podobne perypetie i uwierz, za każdym razem to pomagało u mnie przy spadających obrotach. Mam staga 200-4.
Często jest tak, że przed montażem LPG nikt tego nie robi ( nie czyści krokowego ani przepustnicy ) a to się naprawdę potrafi mścić później takimi perypetiami z lecącymi obrotami.
łatwo mówić weź wykręć i wyczyść jak sie ma lewe ręce i zero wiedzy na ten temat :P a tym bardziej zero czasu :/
znalazłem instrukcje do czyszczenia przepustnicy i krokowca.
w weekend biorę się za silniczek no i może za przepustnice jak starczy czasu...
vnv_nation
02-07-12, 11:39
łatwo mówić weź wykręć i wyczyść jak sie ma lewe ręce i zero wiedzy na ten temat :P a tym bardziej zero czasu :/
To nie lepiej odstawic auto do mechanika? Skoro mowisz ze masz zero wiedzy i zero czasu zeby samemu cos sie nauczyc i zrobic?
znalazłem instrukcje do czyszczenia przepustnicy i krokowca - wygląda na banalnie proste jeśli o silniczek chodzi przepustnica też z tego co widzę trudna do zdjęcia nie jest.
w weekend biorę się za silniczek no i może za przepustnice jak starczy czasu...
Naprawdę nie ma w tym wielkiej filozofii. Bez pośpiechu, dokładnie, starannie ... a efekt może Ci usunąć usterkę :) dla własniej satysfakcji chyba warto, nie ?
damy rade :) dam znac po weekendzie czy pomoglo czy nie
mialem ten sam problem - przepustnice wyczyscilem ale nie pomoglo. po wyczyszczeniu jej zobaczylem, ze przy sprzegle calkowicie sie zamyka i nie ma zadnego dolotu do silnika dlatego gasl! co zrobilem? wywiercilem w klapce przepustnicy dziurkę 2mm i wszystko teraz jest ok :) obroty trzyma swietnie i bardzo delikatnie spadaja gdy pusci sie pedal gazu.
polecam przetestowac, a dziurke zawsze mozna zalutowac!
z tego co wiem, to na przepustnicy jest regulacja otwarcia motylka i nie trzeba wiercić żadnych dziur