PDA

Zobacz pełną wersję : lpg + rozgrzany silnik + sprzęglo + niskie obr = gaśnie

dzamej
02-07-12, 08:05
siemka mam problem od tygodnia. uwidocznił się on szczególnie przy wyższych temperaturach.
Otórz przy uruchomieniu silnika wszystko jest ok (civic vi 98' d14a4), po 30 stopniach przełącza na gaz i trzyma obroty na 1k - stabilnie na bp i lpg - nie falują.
Po mocnym rozgrzaniu silnika (codziennie do roboty jeżdżę 70km w 1 stronę) przy wciśnięciu sprzęgła (dojazd czy zmiana biegu czy jazda na luzie) wskazówka obrotów jakby nagle traciła moc i jak kamień leciała w dół do około 600obr/min nieraz się zdarza, że przy około 100km/h auto mi zgaśnie. INSTALACJA ZAŁOŻONA OKOŁO 2 MIESIĄCE TEMU

byłem u gazownika i stwierdził, że:
instalacja gazowa (stag 4 eco) dostaje za mało prądu (około 12,7v) przy maksymalnym obciazeniu kabli (swiatla wlaczone, klima, obieg, cb)
może być to przyczyna kabli zapłonowych (miałem przebicie - wymieniłem na nowe do lpg)
świece do wymiany - wymienione na NGK

zresetowałem po tym kompa, lecz problem powrócił

nadal mam zbyt niskie napięcie

gazownik jest najlepszy w rejonie (znany też na dolnym śląsku - Tadzik z Wałbrzycha)
wspominał, że może być już zmęczony regulator napięcia

ktoś miał podobny problem? może ktoś wie co zrobić? nie chcę pakować kasy w błoto :(

rooter666
02-07-12, 09:43
ładowanie powinieneś mieć przy wyłączonych odbiornikach prądu (światła i dmuchawa off) 14,4V jak masz mniej to do elektryka niech szuka przyczyny.

dzamej
02-07-12, 09:57
ladowanie mam wporzadku, we wrzesniu zeszlego roku wymienialem akumulator, wczoraj sprawdzilem ladowanie na maksymalnym obciazeniu i wyszlo dokladnie 14,23.

cholera nie wiem jaka moze byc przyczyna :/

probestic
02-07-12, 10:42
Koniecznie wyczyść sobie porządnie przepustnice, czyszczenie krokowego i przeprowadź reset komputera benzyny po tym zabiegu. Zrób to i daj znać jak się auto zachowuje.

Szczerze mówiąc, nie dopatrywałbym się przyczyny Twojego problemu w tym napięciu dochodzącym do Staga.

dzamej
02-07-12, 11:04
Koniecznie wyczyść sobie porządnie przepustnice, czyszczenie krokowego i przeprowadź reset komputera benzyny po tym zabiegu. Zrób to i daj znać jak się auto zachowuje.

Szczerze mówiąc, nie dopatrywałbym się przyczyny Twojego problemu w tym napięciu dochodzącym do Staga.

byłem w sobote u gazownika i wykasało, że cała instalacja gazowa dostaje za małe zasilanie dlatego ją odłącza, silniczek krokowy? na benzynie wszystko chodzi ok, obroty trzyma na poziomie 900 i nic nie szwankuje.

czy to, że instalacja gazowa ma za małe napięcie, może być spowodowane np brudnymi klemami (ładowanie jest dobre), lub np zabrudzonymi śrubami mocującymi uziemienie?

probestic
02-07-12, 11:15
Każdy styk warto przeczyścić. U mnie po 4 latach na stagu miałem napięcie rzędu 10. z czymś. Ale czasami i na takim nie było żadnego problemu, Hanka śmigała jak trzeba.

To, że na benzynie jest ok, znaczy tylko tyle, co wiesz Ty i ja :p że na benzynie jest ok ;)
Miewałem podobne perypetie i uwierz, za każdym razem to pomagało u mnie przy spadających obrotach. Mam staga 200-4.

Często jest tak, że przed montażem LPG nikt tego nie robi ( nie czyści krokowego ani przepustnicy ) a to się naprawdę potrafi mścić później takimi perypetiami z lecącymi obrotami.

dzamej
02-07-12, 11:21
łatwo mówić weź wykręć i wyczyść jak sie ma lewe ręce i zero wiedzy na ten temat :P a tym bardziej zero czasu :/

znalazłem instrukcje do czyszczenia przepustnicy i krokowca.
w weekend biorę się za silniczek no i może za przepustnice jak starczy czasu...

vnv_nation
02-07-12, 11:39
łatwo mówić weź wykręć i wyczyść jak sie ma lewe ręce i zero wiedzy na ten temat :P a tym bardziej zero czasu :/

To nie lepiej odstawic auto do mechanika? Skoro mowisz ze masz zero wiedzy i zero czasu zeby samemu cos sie nauczyc i zrobic?

dzamej
02-07-12, 11:44
znalazłem instrukcje do czyszczenia przepustnicy i krokowca - wygląda na banalnie proste jeśli o silniczek chodzi przepustnica też z tego co widzę trudna do zdjęcia nie jest.
w weekend biorę się za silniczek no i może za przepustnice jak starczy czasu...

probestic
02-07-12, 17:25
Naprawdę nie ma w tym wielkiej filozofii. Bez pośpiechu, dokładnie, starannie ... a efekt może Ci usunąć usterkę :) dla własniej satysfakcji chyba warto, nie ?

dzamej
03-07-12, 11:51
damy rade :) dam znac po weekendzie czy pomoglo czy nie

dzamej
08-07-12, 09:57
mialem ten sam problem - przepustnice wyczyscilem ale nie pomoglo. po wyczyszczeniu jej zobaczylem, ze przy sprzegle calkowicie sie zamyka i nie ma zadnego dolotu do silnika dlatego gasl! co zrobilem? wywiercilem w klapce przepustnicy dziurkę 2mm i wszystko teraz jest ok :) obroty trzyma swietnie i bardzo delikatnie spadaja gdy pusci sie pedal gazu.

polecam przetestowac, a dziurke zawsze mozna zalutowac!

Boniek87
08-07-12, 10:11
z tego co wiem, to na przepustnicy jest regulacja otwarcia motylka i nie trzeba wiercić żadnych dziur