Zobacz pełną wersję : Nie włączył się wentylator
robert1111
02-07-12, 07:05
Czesc wczoraj wracając w ten upalny dzionek z wypadu nad wode podjechałem do swiateł i zaczła sie podnosic wskazówka z temperatury , po otwarciu maski patrze a tu pełny zbiorniczek wyrównawczy płynu i wentylator sie nie załaczył , podpiałem wentylator na krótko dojechalismy do kumpla pod dom troche poczekałem az silnik wystygnie i przelaliśmy nadmiar do chłodnicy (przekaźnik sprawdzony od wentylatora i jest OK) pozniej odpaliłem silnik czekałem az sie zagrzeje i wentylator zaczął nomalnie pracować i teraz chce zapytac czy to wina czujnika i powoli mam go sobie juz wymieniac czy moze coś innego pierwszy raz mi sie cos takiego stało.Pozdrawiam.
Sprawdz poziom plynu w chlodnicy na calkowicie zimnym silniku (np po nocy), ostatnio znajomy mial taki sam problem, ze leciala mu ostro temperatura do gory i dzwonil do mnie twierdzac, ze wentylator sie nie wlacza a sie wlaczal tylko dopiero w momencie jak wskaznik pokazywal 3/4 skali, okazalo sie, ze brakowalo mu ok 800ml plynu w chlodnicy.
W zbiorniczku wyrownawczym tez mial plyn :)
robert1111
02-07-12, 15:25
Płyn był sprawdzany na zimnym od czasu do czsu sobie sprawdzam takie rzeczy i było nalane ''pod korek''.
Może byc czujnik, może się termostat nie otwierać itp
robert1111
02-07-12, 15:50
Predzej bym obstawiał na czujnik gdyby termostat był felerny to by sie nie dogrzewał silnik chyba a mi cały czas jak sie zagrzeje trzyma ten sam poziom temperatury na wskaźniku.
Jak jest termostat felerny to nie tylko sie moze nie dogrzewac bo moze byc tez caly czas zamkniety lub nie otwierac sie w pelni i wtedy bedzie sie przegrzewal.
robert1111
02-07-12, 20:43
Tyle że jak wczoraj przelałem z wyrownawczego żeby był stan w chłodnicy to teraz już jest wszystko ok grzeje się normalnie mam nadzieję że to był jednorazowy problem.
robert1111
03-07-12, 11:10
NArazie musze chyba tak jezdzic i pilnowac temperatury jak sie to powtórzy to bede wyminiał na początek moze czujnik.