Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nie włączył się wentylator

robert1111
02-07-12, 07:05
Czesc wczoraj wracając w ten upalny dzionek z wypadu nad wode podjechałem do swiateł i zaczła sie podnosic wskazówka z temperatury , po otwarciu maski patrze a tu pełny zbiorniczek wyrównawczy płynu i wentylator sie nie załaczył , podpiałem wentylator na krótko dojechalismy do kumpla pod dom troche poczekałem az silnik wystygnie i przelaliśmy nadmiar do chłodnicy (przekaźnik sprawdzony od wentylatora i jest OK) pozniej odpaliłem silnik czekałem az sie zagrzeje i wentylator zaczął nomalnie pracować i teraz chce zapytac czy to wina czujnika i powoli mam go sobie juz wymieniac czy moze coś innego pierwszy raz mi sie cos takiego stało.Pozdrawiam.

spychu
02-07-12, 14:16
Sprawdz poziom plynu w chlodnicy na calkowicie zimnym silniku (np po nocy), ostatnio znajomy mial taki sam problem, ze leciala mu ostro temperatura do gory i dzwonil do mnie twierdzac, ze wentylator sie nie wlacza a sie wlaczal tylko dopiero w momencie jak wskaznik pokazywal 3/4 skali, okazalo sie, ze brakowalo mu ok 800ml plynu w chlodnicy.

W zbiorniczku wyrownawczym tez mial plyn :)

robert1111
02-07-12, 15:25
Płyn był sprawdzany na zimnym od czasu do czsu sobie sprawdzam takie rzeczy i było nalane ''pod korek''.

Nowy Kubi
02-07-12, 15:43
Może byc czujnik, może się termostat nie otwierać itp

robert1111
02-07-12, 15:50
Predzej bym obstawiał na czujnik gdyby termostat był felerny to by sie nie dogrzewał silnik chyba a mi cały czas jak sie zagrzeje trzyma ten sam poziom temperatury na wskaźniku.

spychu
02-07-12, 17:27
Jak jest termostat felerny to nie tylko sie moze nie dogrzewac bo moze byc tez caly czas zamkniety lub nie otwierac sie w pelni i wtedy bedzie sie przegrzewal.

robert1111
02-07-12, 20:43
Tyle że jak wczoraj przelałem z wyrownawczego żeby był stan w chłodnicy to teraz już jest wszystko ok grzeje się normalnie mam nadzieję że to był jednorazowy problem.

robert1111
03-07-12, 11:10
NArazie musze chyba tak jezdzic i pilnowac temperatury jak sie to powtórzy to bede wyminiał na początek moze czujnik.