Zobacz pełną wersję : pytanie o polimery/cukierki..
Mam pytanko czy jak kupie cukierki polimerowe i je włoże w wachacz to czy bede mogł je pozniej wyciągnąć i włożyć do innego??
Pytam bo musze wymienić duże cukierki w tylnich wachaczach wzdłużnych bo są w masakrycznej kondycji :/ A prędzej czy później bede robił swapa hamulców z MB6 do mojego EG3 i nie wiem czy kupić sobie już polimery czy zwykłe narazie?
I tak przy okazji czy cukierki o ktorych mowa są takie same w eg3 i mb6??
Kupuj i zakładaj cukierki z poliuretanu. Zapłacisz raz i niema opcji aby się zużyły a z przełożeniem nie będzie problemu
super! :D
a podejdą pozniej do mb6?
Zielony11499
03-07-12, 02:01
Budziniak ma racje. zakładaj
zacząłem sie rozglądać poliuretanami.. i w symie jest kilka firm ktore je robią... co wybrac? co kupić? i najlepiej z kąd? jestem zielony w tym temacie wiec bede wdzięczny za wszelka pomoc :D
No ja też się dołączę do pytania ktoś może coś napisać o tych cukierkach z poliuretanu na wzór oem http://www.jdmshop.pl/sklep/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=9&category_id=66&option=com_virtuemart&Itemid=1
Bo ja miałem styczność z tymi http://www.strongflex.vot.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=15&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1
i wiem że w znacznym stopniu utwardzają tył
No ja też się dołączę do pytania ktoś może coś napisać o tych cukierkach z poliuretanu na wzór oem http://www.jdmshop.pl/sklep/index.ph...emart&Itemid=1 Ja mogę Ci powiedzieć tyle że właśnie takie założyłem u siebie. Reszta tulejek w zawieszeniu to też PU i też tego samego producenta i po ostatniej wizycie na stacji diagnostycznej stwierdziłem że te tulejki to *****ista sprawa bo śmigam na nich już jakiś czas, cały czas po dziurawej Warszawie i nawet zima i sól nie spowodowały w nich minimalnego luzu więc szczerze polecam. Jest sztywniej i to w *** ale jak ktoś myśli o montażu plastiku zamiast gumy musi brać to pod uwagę :)
PIMPEK_EJ2
15-07-12, 00:57
Ja śmigam na tych co Budziniak i też nie zauważyłem żeby tył był nerwowy i jakoś mega twardy.Może dlatego że też mam cały zawias z PU ale ze Bikopura i to żółty, ciut twardszy niż czerwony:)
a ktos cos wie albo powie o POWERFLEX??
twarde miekkie? jak to sie ma?
i jeszcze jedno - musze zmienic tylnie wachacze bo do mojej seri nie moge zamontowac tylniego spabilizatora, mam juz wachaccze seryjne z vti tylko gumy maja zajechane... i teraz:
lepiej kupic sobie nowe aluminiowe wachacze i założyć czy kupic polimery do seri z vti i te zamontowac?
Koszt dla mnie w zasadzie taki sam wiec to nie robi roznicy tylko nie wiem ktory zestaw bedzie lepszy?
osobiście wybrał bym oem wahacz z vti, ze względu po pierwsze że dobrać gumy pod alu zamienniki jest ciężko, po drugie otwory pod stabilizator nie mają w tym samym miejscu co oem co przekłąda się na to że łącznik jest w nienaturalnej pozycji. możliwe że odpowiedni alu jest ciut lżejszy, jednak żeliwo będzie z pewnością trwalsze, a wagą bym się nie przejmował, przecież wiadomo jakie rozmieszczenie masy mają cify..
PIMPEK_EJ2
15-07-12, 22:23
Ja też nie pakował bym się amelinium:) Zostawił bym oema i wsadził bym tam PU
I chyba zrobie jak muwisie.
Ps
Amelinium - hehehe... widziałem to w zeszłym tygodniu :D
wie kto jaka jest roznica pomiedzy powerflex (prawie tylko je sprzedają u mnie) a strongflex - te znalazlem w polsce i cena mi sie podoba bo o polowe tanszee są... i w sumie nie wiem co wybrac bo wiadomo nie chce przeplacac, ale z drugiej strony chce zeby był beton i nic mi sie nie rozsypało za chwile? ma ktoś z was jakies rozeznanie moze jakąś stronke z porównaniem różnych mark itp..?
A jeszcze jedno znalazlem zestaw do tylniej zawiechy na tej samej stronie superflex - w dwuch rożnych kolorach czerwone tansze zolte odrobine drozsze - o co tu chodzi bo nie dali opisu co jest co jedynie w nazwie zolte mają ''sport,, a czerwone nie...
PIMPEK_EJ2
16-07-12, 14:14
Pewnie chodzi o ich twardość. Na strong-flex.eu masz opisane. Zółte są twardsze
rowniez polecam. Strongfleza ja mam czerwona i jestem zadowolony. Mam caly zawias.
Ja mam żółte ze strongflex`u i są sporo twardsze od gumy i trochę twardsze od powerflex`a (test śrubokręta :P )
Po założeniu strongflex`a ciężko było spiąć cały zawias. PU nie układa się tak łatwo jak guma.
konstruktor
16-07-12, 22:48
A jeszcze jedno znalazlem zestaw do tylniej zawiechy na tej samej stronie superflex - w dwuch rożnych kolorach czerwone tansze zolte odrobine drozsze - o co tu chodzi bo nie dali opisu co jest co jedynie w nazwie zolte mają ''sport,, a czerwone nie...
tutaj znajdziesz odpowiedz na zadane pytanie.
http://www.strongflex.vot.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=28&lang=pl
osobiście złożyłem u siebie przednie dolne wahacze na "żółtkach" i było na prawdę fajnie, jakiejś mega różnicy w twardości nie odczułem - 'stare' tuleje były nie popękane.
niestety zanim doszły przednie górne tuleje to auto miało kolizję , więc się nie wypowiem jak wygląda sprawa przy całym setupie.
Natomiast jeśli chodzi o same cukierki na tył to ponoć te z olkusza (polibusze/deuter) mają badziej zbliżoną budowę do oem'ów - z resztą widać to na zdjęciach :
strongflex:
http://www.strongflex.vot.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=190&category_id=15&keyword=081105&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl
polibusz:
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/honda-civic-crx-crx-del-sol-rover-tuleje-wahacza-tylnego-wleczonego-duzy-cukierek-2szt.html
OEM:
http://www.jdmshop.pl/sklep/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=361&category_id=78&option=com_virtuemart&Itemid=1
http://www.ek9.org/forum/suspension/45496-oem-upgrade-rta-bushings.html
(a zarazem małe info o "cukierkach")
PIMPEK_EJ2
17-07-12, 17:07
Po założeniu strongflex`a ciężko było spiąć cały zawias. PU nie układa się tak łatwo jak guma.
Potwierdzam, dużo ciężej to poskładać niż czerwone
Wielkie dzieki za podpowiedzi:) Ale mam jeszcze kilka pytan jako nowicjusz ;)
Na początek myślę wrzucić zestaw na tył, ten ---> http://www.strongflex.vot.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=360&category_id=56&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl
I teraz:
1. czy te tuleje są dwu częściowe?
2. Jak sie je wkłada? wbija wciska..?
3. Słyszałem tez ze się czymś je smarujeprzed włożeniem.. czym i po co?
4. Ten duży cukierek - przynajmniej na obrazku niczego nie ma w środku... - z kad mam tą część co do budy sie przykreca wziąść..? wyciąć to ze starego cukierka czy jak..?
1. NIE
2. Musisz mieć starą tuleje zewnętrzną z seryjnego cukierka i w nią wciskasz tego
3.smarem mniej sie zużywają i nie skrzypią
4.ze starego jest mniejszy po średnicy ja koledze uzbrajałem te cukierki to środkową "ośke" dorobiłem mam fotke gdzies ..
1. czy te tuleje są dwu częściowe?
Niektóre są dwuczęściowe, niektóre jedno.
2. Jak sie je wkłada? wbija wciska..?
Ja wciskałem za pomocą imadła.
3. Słyszałem tez ze się czymś je smarujeprzed włożeniem.. czym i po co?
Producent dodaje smarowidło.
4. Ten duży cukierek - przynajmniej na obrazku niczego nie ma w środku... - z kad mam tą część co do budy sie przykreca wziąść..? wyciąć to ze starego cukierka czy jak..?
Przeczytaj link który podałeś a będziesz wiedział.
hmm moje były dwuczęściowe więc nie wiem o czym kolega wyżej pisze :D te z kołnierzami są dwuczęściowe, wbijasz z jednej i z drugiej strony, potem wkładasz tulejke przez nie, na końcu tulejke wewnątrz smarujesz smarem dostarczonym do gum i wsio
heee myślałem że chodzi o cuksa :P:D
Tutaj ten co ja robiłem kumplowi .
http://i290.photobucket.com/albums/ll258/Rippol/cuk3.jpg
http://i290.photobucket.com/albums/ll258/Rippol/cuk4.jpg
konstruktor
17-07-12, 23:12
nie chciał bym być wredny ale czy właśnie taki montaż nie powoduje że samochód jest mniej stabilny aniżeli przy OEM czy też polibuszach?
w końcu ta tuleja środkowa nie jest trwale połączona z PU , przez co podczas pokonywania zakrętów "lata" na L i P.
Osobiście bym nie zamontował tych cukierków ze strongflexa.
a teraz mje pytanie :
CZy montując na przód żółte tuleje, na tył powinienem zamontować także żółte czy też czerwone ("seryjna" twardość)?
Wg mnie przód jest dużo bardziej obciążony aniżeli tył więc, przód Żółte a tył Czerwone. jestem w błędzie ?
w końcu ta tuleja środkowa nie jest trwale połączona z PU , przez co podczas pokonywania zakrętów "lata" na L i P.
Jak jest żle zrobione to i może tak . W tych co pokazałem jest na wcisk a po obu stronach są segery (widać rowek na 2 foto) śmiga na tym 2 lata
Fakt faktem jest twardo jak cholera :)
Tylko ze w duzych cukierkach powinna byc mozliwosc ruchu na lewo i prawo. Dlatego nie jestem zwolennikiem cukierkow z PU.
Podobne opinie mozna wyczytac na zagranicznych forach.
Taka jest zasada dzialania tylnego zawieszenia. Wahacz wzdluzny musi miec mozliwosc lekkiego pracowania na boki.
Gdyby takiej potrzeby nie bylo, byly by tam zwykle tuleje a nie cukierki.
Mugen w swojej ofercie ma cukierki z twardszej gumy, nie uniballe czy poliuretan.
W tych z olkusza widziałem na foto jest możliwość pracy na boki.
PIMPEK_EJ2
19-07-12, 13:01
Dokładnie też mam cukierki z olkusza i pracują na boki
Zagraniczne fora mogą ssać pałke. Na plastikowe cukierki zawsze było więcej hejterów niż zwolenników tylko że Ci hejterzy nawet kilometra nie przejechali na tych tulejkach. Jeżeli dobrze pamiętam to sam polecałem Pimpkowi te tuleje z Olkusza i jak widać jest zadowolony.
a ten cały Mugen też w dupie był gówno widział ;)
hahaahhah :D dobry tekścior :D
jeszcze jedno (może głupie - ale nie jestem pewien...) pytanie - czy do tych żółtych poli.. z strongflex, tych to tylnich dolnych wachaczy potrzebuje tulejek czy mam wywalic te tuleje jak bede to rozbierał??? a i cos mi tez nie pasowalo na ich stronie bo napisali gdzies z tego co pamietam ze nie pasuja do wachczy z vti a taakie bede wlasnie montowal zeby tyliego staba wrzucic - jak dla mnie wygladaja te wachacze identycznie z ta roznica ze jedne maja oczko na staba a drugie nie - to jak z tym jest? niech ktoś kto to juz robił mi to wyjaśni prosze..
jeszcze jedno (może głupie - ale nie jestem pewien...) pytanie - czy do tych żółtych poli.. z strongflex, tych to tylnich dolnych wachaczy potrzebuje tulejek czy mam wywalic te tuleje jak bede to rozbierał??? a i cos mi tez nie pasowalo na ich stronie bo napisali gdzies z tego co pamietam ze nie pasuja do wachczy z vti a taakie bede wlasnie montowal zeby tyliego staba wrzucic - jak dla mnie wygladaja te wachacze identycznie z ta roznica ze jedne maja oczko na staba a drugie nie - to jak z tym jest? niech ktoś kto to juz robił mi to wyjaśni prosze..
w vti i nie vti sa rozne rozmiary tulei - na to zwroc uwagę ;)
PIMPEK_EJ2
05-08-12, 02:12
Ja mam tylne dolne poprzeczne z mocowaniem na staba ale nie wiem w sumie z czego:/ W każdym bądź razie pasowały zółte poli ze strong flexa:)
to lipa... cholera miałem zamowić już wczoraj żeby tego staba wrzucić i narazie sie wstrzymuje bo nie jestem pewien... najwyżej seryjne kupie... dziwne jest to ze robia gumy do stabilizatora a on występował chyba tylko w vti...
PIMPEK_EJ2
07-08-12, 23:17
Nie tylko w niektórych eg5 i ej1 też występowały. Różniły się średnicami.
robia gumy do stabilizatora
Ty potrzebujesz na stabilizator? Jak tak to bierz suwmiarkę w dłoń i mierz! Z tego co pamiętam były 13 i 15mm
nie do stabilizatora mam wszystkie pierdoły tylko nie wachacze.. jak sie pytałem jakie wachacze lepiej czy alu czy seria z polimerami - wiekszość opini była za serią bo niby trwalsze, polimery mozna wrzucic etc.., przemyślałem to i stwierdziłem ze na wadze dużo nie urwe (25% rożnicy wagi) a i gumy moge wrzucic jakie chce, wiec postanowilem znalesc wachacze z tym oczkiem (moje w eg3 go nie mają) a nie jest łatwo znalesc cos takiego u mnie...
znalazlem i mam. Teraz chcialem tylko dokupic gumy dowiedzialem sie juz co i jak z twardosciami gum, znalazlem, wybrałem co chce - zolte strongflekx - chcialem juz zamowic a w opisie znajduje ze nie do vti.. wrrrrrrrrr!! a stab przeszło 2 miechy leży i czeka.. chyba kupie te aluminiowe i tyle, zeso pieprzenia się - a w opisie coś cos ze maja utwardzane gumy wiec ppowinno byc ok... kupa zamiaszania bez sesu..
napisz do stronglexa jakie sa srednice tych tulei, pomierz jakie masz otwory w wahaczach i bedzieszwiedzial czy pasuja.
Ja u siebie mam staba i mam tuleje od strongfelxa, tylko ze kupilem taki zestaw juz ze stabilizatorem.
Ja mam u siebie zestaw poli czerwonych na całym aucie oprócz przednich górnych i tylnych górny bo tam sie poli nie zakłada a cukierki mam febi :) rozważałem założenie cukierków z poli ale się wstrzymałem, w sumie febi są jeszcze dobre
oprócz przednich górnych i tylnych górny bo tam sie poli nie zakłada a czemu tak twierdzisz ? :)
PIMPEK_EJ2
14-08-12, 10:00
Djadi możesz rozwinąć swoją teorie?