Zobacz pełną wersję : Tarcze i klocki do Civica Coupe VII gen.???
Crazycreature
14-08-07, 10:04
Cześć,
Jestem nowy na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie.
Mam problem z doborem klocków i tarcz hamulcowych do mojego Civica Coupe VII gen. z 2002r.
Wybrałem kilka kompletów:
- tarcze ATE + klocki ATE (standardowe) - najtaniej,
- tarcze EBC (standard) + klocki EBC (Greenstuff),
- tarcze Tarox (nawiercane, nacinane) + klocki EBC (Redstuf) - baaaaardzo drogo,
- może jakieś Brembo + Ferodo?
Wymieniam tarcze ponieważ chciałbym, żeby moja perełka troszkę szybciej się zatrzymywała i troszkę dłużej trwał nasz związek :), bo co jak co, ale hamulce to ma z plasteliny... :)
Może coś doradzicie? Czy to z własnego doświadczenia, czy też zasłyszane od kolegów?
Pozdrawiam i dziękuje
Tomek
Maksymilian
15-08-07, 11:16
Czesc.
Ja mam zestaw z EBC tarcze+klocki greeny+płyn ebc całkowicie wystarczy w EP2.
Crazycreature
15-08-07, 11:46
Słyszałem opinie, że zestaw standardowe tarcze EBC + klocki EBC Greenstuff nie specjalnie się sprawdza. Wynika to z tego, że bardzo twardy klocek niszczy tarcze... Podobno! Nie wiem ile w tym prawdy...
Maksymilian
15-08-07, 18:13
mam taki zestaw dopiero od tygodnia, więc nie będe się mądrował :aloha:
Polecam klocki ferodo premier :hinczyk:
co do Ferodo Premier ma zamiar je kupić czy seryjne tarcze tarcze z serwisu będą dobre pod te klocki ?
co do Ferodo Premier ma zamiar je kupić czy seryjne tarcze tarcze z serwisu będą dobre pod te klocki ?
Ja tak mam i jest OK :)
Siemanko :)
Nie będę zakładał nowego wątku tylko napiszę tutaj.
Mam problem. Proszę o pomoc, ponieważ muszę już wymienić tarcze przód. Mam Hanie 7 gen sport d16v1. Problem jest taki, że podobno nie ma zamienników :( i muszę zakupić oryginalne (drogie strasznie). Tutaj widzę, że piszecie o jakiś zamiennikach i powiedźcie mi proszę, czy te nazwy to skróty czy tak faktycznie się te zamienniki nazywają i ile kosztują tak około :agent: Problem polega na tym, że w sporcie koła są pięciośrubowe i jak się jakąś tarcze dobierze to jest za duża.
Proszę w miarę o szybką informację, bo już nie mam czym hamować :d :d :d
Pozdrawiam :)
Zero odzewu :(
Przymierzam się do wymiany tylnych klocków i tarcz w mojej coupecie. Co polecicie koledzy ? :)
Efuniu5 polecam Ci wymienić te tylne tarcze i klocki na moje bębny. Taka mała zamiana ze mną ;)
A na poważnie, jeśli chodzi o klocki, jak pewnie wiesz, to wszyscy polecają te EBC green. Znalazłem gdzieś, że na tył są o wiele tańsze niż na przód. Więc skoro takie dobre to brałbym EBC.
A tak przy okazji co masz z przodu?
ja mam same ferodo i bardzo sobie chwale.
ja mam same ferodo i bardzo sobie chwale.
jakie ?
na seryjnych tarczach ?
Efuniu5 polecam Ci wymienić te tylne tarcze i klocki na moje bębny. Taka mała zamiana ze mną ;)
jeśli zamiana to tylko po całości, furacz za furacza :D
A tak przy okazji co masz z przodu?
a kto go tam wie :D klocki były zmnieniane (przez Niemca jeszcze) i mocno popiskują ;)
jakie ?
na seryjnych tarczach ?
jak ferodo to tylko premium, chyba że kogoś stać na DS :) A co do tarcz, to seryjne są the best i najlepiej takie dorwać.
Krzysztof Skrok
20-04-10, 20:09
Polecam Tarcze i klocki ATE.
Sam zakładałem taki KPL do mojego MB. Wymień sobie również płyn hamulcowy na nowy. Najlepiej też z ATE. Ważnym elementem jest aby warsztat który będzie Ci wymieniał Tarcze oraz klocki dokładnie wyczyścił piaty sprawdził stan gumek na zaciskach, przesmarował prowadnice zacisku.
Siemanko :)
Nie będę zakładał nowego wątku tylko napiszę tutaj.
Mam problem. Proszę o pomoc, ponieważ muszę już wymienić tarcze przód. Mam Hanie 7 gen sport d16v1. Problem jest taki, że podobno nie ma zamienników :( i muszę zakupić oryginalne (drogie strasznie). Tutaj widzę, że piszecie o jakiś zamiennikach i powiedźcie mi proszę, czy te nazwy to skróty czy tak faktycznie się te zamienniki nazywają i ile kosztują tak około :agent: Problem polega na tym, że w sporcie koła są pięciośrubowe i jak się jakąś tarcze dobierze to jest za duża.
Proszę w miarę o szybką informację, bo już nie mam czym hamować :d :d :d
Pozdrawiam :)
Zero odzewu :(
Jak dobrze poszukasz na pewno znajdziesz :)
jakie ?
na seryjnych tarczach ?
nie, wlasnie wymienialem i tarcze i klocki (4x tarcze, 4x klocki) i wszystko mam teraz ferodo; bo sa zywotne i nie mam zadnych zarzutow. Musialbym sprawdzic model, ale jakis standard.
MZ inwestycja w lepsze heble przy kompletnych seriach jakie mamy pod maską mija sie po prostu z celem; zwlaszcza jak czytam opinie na temat EBC i innych takich:) Mi ten setup ktory mam pasuje, zobaczymy za jakies 10kkm jak to bedzie.
Jak dobrze poszukasz na pewno znajdziesz :) do tego czasu na pewno znalazł (13-09-07, 15:52) :D
Bootsy----niema zamienników hmm ja mam też sporta też d16v1 i mam mocowanie na 4 śruby, może i są na 5 śrub jeśli masz na 4 śruby to pełno tarcz jest już nawet za 50 zł za sztukę na allegro widziałem ,a jeśli na 5śrub to muszą chyba być inne wymiary może z civica sport podejdą a jaki masz układ hamulcowy? bo ja Lucas taki chyba był montowany seryjnie którego chyba przejęło TRW wymiary u mnie - tarcza Średnica: 262 ,Grubość: 21,Wysokość: 44,5 lub 44,.6 ja władowałem 45,dziesiąte mm nie grają roli, Średnica centrowania: 64 , takie wymiary do tego klocki Długość [mm] 129,2 ,Wysokość [mm] 68,6, Grubość [mm] 18
tarcza Średnica: 262 ,Grubość: 21,Wysokość: 44,5 lub 44,.6 ja władowałem 45,dziesiąte mm nie grają roli, Średnica centrowania: 64 , takie wymiary do tego klocki Długość [mm] 129,2 ,Wysokość [mm] 68,6, Grubość [mm] 18
takie same sa wymiary w EM2?
Tarcze w EM2!
I tu pojawia się mały problem.
Według większości firm tarcze do em2 są właśnie wielkości 262mm i na 21mm grube.
Ale np. katalogi EBC i jeszcze jakiejś jednej firmy podają wielkość 282mm i 23mm grubości.
Ja miałem zakładane w ASO tarcze i po numerze katalogowym doszedłem, że był to rozmiar 262mm i teraz zakupiłem też takiej wielkości (jeszcze nie założone).
Wiec na dniach mogę potwierdzić, czy zakup był udany.
Ok...Tarcze założone.
Do em2 po lifcie pasują również 262 mm.
jakie klocki polecacie do seryjnych tarcz? EBC, OEM czy może coś innego?
No to dzieki Tobie seok mamy juz pewnosc :) Czyli tarcze takie same jak w niektorych modelach V i VI gen, co za tym idzie w dobrej cenie mozna wyrwac ebc, brembo max, czy tym podobne :)
Olsen - ja mam jeszcze seryjne na niz ebc green i jestem bardzo zadowolony.
ja ostatnio zalozylem klocki na tyl ferodo i elegancko trzyma reczny :D
i mnie czeka wymiana, od tygodnia piszczy mi coś w przednim kole i zdaje sie ze to juz słuchać ogranicznik albo juz klocek sie kończy. Dziwne bo słychać jak sie już rozpędzę i bez hamowania słychać taki typowy dźwięk brzęczącej blaszki. A przy hamowaniu całkowicie ustaje. Troszke dziwne ale dziś będę rozbierać, zobaczę ile klocki mają i pewnie będę je wymaniać.
Ferodo premium zapewne będe szukać chyba ze polecicie coś lepszego ?
Tarcze trw + klocki trw - 278 zł
tarcze brembo + klocki ferodo - 269 zł
tarcze mam ok wiec zostaną jeszcze. Z przodu jednak sie skonczyły klocki i pewnie na dniach dowiem sie o cene ferodo i moze na weekendzie juz bedą na pokładzie. :)
no u mnie niedługo tarcze beda do wymiany ale to od razu zrobię swap na 282 :)
Może spróbujesz Klocków Hawka w podobnych pieniądzach a masz carbonową mieszankę cywilną HPS , pięknie hamują i dają się łatwo modulować
KOWAL ziom
23-06-10, 08:13
ja ostatnio zalozylem klocki na tyl ferodo i elegancko trzyma reczny :D
... eee... nie wiem czy dobrze mi się wydaje... ale nie widzę związku... ręczny nie hamuje chyba klockiem... chyba że się mylę to mnie poprawcie...
No chyba jednak klockiem.
KOWAL ziom
23-06-10, 19:35
No chyba jednak klockiem.
dzięki, już gafy nie walnę :o ... jakoś miałem dziwne pojęcie, na temat hamulca ręcznego, ale na szczęście moje błędne wyobrażenie zostało zażegnane.
Zdarza się, ja też lubię dobre zioło. ;)
KOWAL ziom
23-06-10, 20:09
hehe, po prostu once upon a time, ktoś mi powiedział, że jak jest tarcza, a ręczny jest na linkę (nie hydrauliczny), to że tam przy piaście jest taki mały baby-bębenek... :) ale w końcu człowiek uczy się przez całe życie :)
baby-bębenek... :)
padłem!!! :d:d:d
Panowie chce wymienić klocki hamulcowe u siebie i tak myśle o jakiś sportowych doradzcie jakieś ?? (proszę tylko żeby nie byly kosmicznie drogie :)) mam Civic-a 1.7 ctdi 2003r.
KOWAL ziom
24-06-10, 10:33
Panowie chce wymienić klocki hamulcowe u siebie i tak myśle o jakiś sportowych doradzcie jakieś ?? (proszę tylko żeby nie byly kosmicznie drogie :)) mam Civic-a 1.7 ctdi 2003r.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=66492&highlight=tarcze+kloce
tutaj możesz sobie powybierać.
Przy jakich przebiegach wymienialiście klocki?
U mnie 88tys i już się rozpadają chyba najwyższy czas :p
Słyszałem o jakimś japońskim zamienniku (nie przypomnę sobie nazwy) 70 zł kpl. przód :confused: