PDA

Zobacz pełną wersję : Tarcze i klocki do Civica Coupe VII gen.???

Crazycreature
14-08-07, 10:04
Cześć,
Jestem nowy na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie.
Mam problem z doborem klocków i tarcz hamulcowych do mojego Civica Coupe VII gen. z 2002r.
Wybrałem kilka kompletów:
- tarcze ATE + klocki ATE (standardowe) - najtaniej,
- tarcze EBC (standard) + klocki EBC (Greenstuff),
- tarcze Tarox (nawiercane, nacinane) + klocki EBC (Redstuf) - baaaaardzo drogo,
- może jakieś Brembo + Ferodo?
Wymieniam tarcze ponieważ chciałbym, żeby moja perełka troszkę szybciej się zatrzymywała i troszkę dłużej trwał nasz związek :), bo co jak co, ale hamulce to ma z plasteliny... :)
Może coś doradzicie? Czy to z własnego doświadczenia, czy też zasłyszane od kolegów?
Pozdrawiam i dziękuje
Tomek

Maksymilian
15-08-07, 11:16
Czesc.
Ja mam zestaw z EBC tarcze+klocki greeny+płyn ebc całkowicie wystarczy w EP2.

Crazycreature
15-08-07, 11:46
Słyszałem opinie, że zestaw standardowe tarcze EBC + klocki EBC Greenstuff nie specjalnie się sprawdza. Wynika to z tego, że bardzo twardy klocek niszczy tarcze... Podobno! Nie wiem ile w tym prawdy...

Maksymilian
15-08-07, 18:13
mam taki zestaw dopiero od tygodnia, więc nie będe się mądrował :aloha:

GENO
15-08-07, 20:53
Polecam klocki ferodo premier :hinczyk:

Barti88
15-08-07, 22:12

co do Ferodo Premier ma zamiar je kupić czy seryjne tarcze tarcze z serwisu będą dobre pod te klocki ?

GENO
16-08-07, 09:36

co do Ferodo Premier ma zamiar je kupić czy seryjne tarcze tarcze z serwisu będą dobre pod te klocki ?
Ja tak mam i jest OK :)

Bootsy
13-09-07, 15:52
Siemanko :)

Nie będę zakładał nowego wątku tylko napiszę tutaj.

Mam problem. Proszę o pomoc, ponieważ muszę już wymienić tarcze przód. Mam Hanie 7 gen sport d16v1. Problem jest taki, że podobno nie ma zamienników :( i muszę zakupić oryginalne (drogie strasznie). Tutaj widzę, że piszecie o jakiś zamiennikach i powiedźcie mi proszę, czy te nazwy to skróty czy tak faktycznie się te zamienniki nazywają i ile kosztują tak około :agent: Problem polega na tym, że w sporcie koła są pięciośrubowe i jak się jakąś tarcze dobierze to jest za duża.
Proszę w miarę o szybką informację, bo już nie mam czym hamować :d :d :d

Pozdrawiam :)

Zero odzewu :(

EFKA5
17-04-10, 11:52
Przymierzam się do wymiany tylnych klocków i tarcz w mojej coupecie. Co polecicie koledzy ? :)

seok
20-04-10, 01:26
Efuniu5 polecam Ci wymienić te tylne tarcze i klocki na moje bębny. Taka mała zamiana ze mną ;)
A na poważnie, jeśli chodzi o klocki, jak pewnie wiesz, to wszyscy polecają te EBC green. Znalazłem gdzieś, że na tył są o wiele tańsze niż na przód. Więc skoro takie dobre to brałbym EBC.
A tak przy okazji co masz z przodu?

can
20-04-10, 13:25
ja mam same ferodo i bardzo sobie chwale.

jacor
20-04-10, 13:28
ja mam same ferodo i bardzo sobie chwale.

jakie ?

na seryjnych tarczach ?

EFKA5
20-04-10, 13:50
Efuniu5 polecam Ci wymienić te tylne tarcze i klocki na moje bębny. Taka mała zamiana ze mną ;)
jeśli zamiana to tylko po całości, furacz za furacza :D

A tak przy okazji co masz z przodu?
a kto go tam wie :D klocki były zmnieniane (przez Niemca jeszcze) i mocno popiskują ;)

Leeo
20-04-10, 17:37
jakie ?

na seryjnych tarczach ?

jak ferodo to tylko premium, chyba że kogoś stać na DS :) A co do tarcz, to seryjne są the best i najlepiej takie dorwać.

Krzysztof Skrok
20-04-10, 20:09
Polecam Tarcze i klocki ATE.

Sam zakładałem taki KPL do mojego MB. Wymień sobie również płyn hamulcowy na nowy. Najlepiej też z ATE. Ważnym elementem jest aby warsztat który będzie Ci wymieniał Tarcze oraz klocki dokładnie wyczyścił piaty sprawdził stan gumek na zaciskach, przesmarował prowadnice zacisku.

Konrados
21-04-10, 00:16
Siemanko :)

Nie będę zakładał nowego wątku tylko napiszę tutaj.

Mam problem. Proszę o pomoc, ponieważ muszę już wymienić tarcze przód. Mam Hanie 7 gen sport d16v1. Problem jest taki, że podobno nie ma zamienników :( i muszę zakupić oryginalne (drogie strasznie). Tutaj widzę, że piszecie o jakiś zamiennikach i powiedźcie mi proszę, czy te nazwy to skróty czy tak faktycznie się te zamienniki nazywają i ile kosztują tak około :agent: Problem polega na tym, że w sporcie koła są pięciośrubowe i jak się jakąś tarcze dobierze to jest za duża.
Proszę w miarę o szybką informację, bo już nie mam czym hamować :d :d :d

Pozdrawiam :)

Zero odzewu :(

Jak dobrze poszukasz na pewno znajdziesz :)

can
21-04-10, 03:05
jakie ?

na seryjnych tarczach ?

nie, wlasnie wymienialem i tarcze i klocki (4x tarcze, 4x klocki) i wszystko mam teraz ferodo; bo sa zywotne i nie mam zadnych zarzutow. Musialbym sprawdzic model, ale jakis standard.

MZ inwestycja w lepsze heble przy kompletnych seriach jakie mamy pod maską mija sie po prostu z celem; zwlaszcza jak czytam opinie na temat EBC i innych takich:) Mi ten setup ktory mam pasuje, zobaczymy za jakies 10kkm jak to bedzie.

EFKA5
21-04-10, 08:17
Jak dobrze poszukasz na pewno znajdziesz :) do tego czasu na pewno znalazł (13-09-07, 15:52) :D

zbych123
12-05-10, 13:24
Bootsy----niema zamienników hmm ja mam też sporta też d16v1 i mam mocowanie na 4 śruby, może i są na 5 śrub jeśli masz na 4 śruby to pełno tarcz jest już nawet za 50 zł za sztukę na allegro widziałem ,a jeśli na 5śrub to muszą chyba być inne wymiary może z civica sport podejdą a jaki masz układ hamulcowy? bo ja Lucas taki chyba był montowany seryjnie którego chyba przejęło TRW wymiary u mnie - tarcza Średnica: 262 ,Grubość: 21,Wysokość: 44,5 lub 44,.6 ja władowałem 45,dziesiąte mm nie grają roli, Średnica centrowania: 64 , takie wymiary do tego klocki Długość [mm] 129,2 ,Wysokość [mm] 68,6, Grubość [mm] 18

bbs
12-05-10, 21:42
tarcza Średnica: 262 ,Grubość: 21,Wysokość: 44,5 lub 44,.6 ja władowałem 45,dziesiąte mm nie grają roli, Średnica centrowania: 64 , takie wymiary do tego klocki Długość [mm] 129,2 ,Wysokość [mm] 68,6, Grubość [mm] 18

takie same sa wymiary w EM2?

seok
17-05-10, 17:53
Tarcze w EM2!
I tu pojawia się mały problem.
Według większości firm tarcze do em2 są właśnie wielkości 262mm i na 21mm grube.
Ale np. katalogi EBC i jeszcze jakiejś jednej firmy podają wielkość 282mm i 23mm grubości.
Ja miałem zakładane w ASO tarcze i po numerze katalogowym doszedłem, że był to rozmiar 262mm i teraz zakupiłem też takiej wielkości (jeszcze nie założone).
Wiec na dniach mogę potwierdzić, czy zakup był udany.

Ok...Tarcze założone.
Do em2 po lifcie pasują również 262 mm.

Olsen
25-05-10, 05:57
jakie klocki polecacie do seryjnych tarcz? EBC, OEM czy może coś innego?

Leeo
25-05-10, 10:10
No to dzieki Tobie seok mamy juz pewnosc :) Czyli tarcze takie same jak w niektorych modelach V i VI gen, co za tym idzie w dobrej cenie mozna wyrwac ebc, brembo max, czy tym podobne :)

Olsen - ja mam jeszcze seryjne na niz ebc green i jestem bardzo zadowolony.

Lysy
26-05-10, 08:25
ja ostatnio zalozylem klocki na tyl ferodo i elegancko trzyma reczny :D

eRMD
22-06-10, 18:25
i mnie czeka wymiana, od tygodnia piszczy mi coś w przednim kole i zdaje sie ze to juz słuchać ogranicznik albo juz klocek sie kończy. Dziwne bo słychać jak sie już rozpędzę i bez hamowania słychać taki typowy dźwięk brzęczącej blaszki. A przy hamowaniu całkowicie ustaje. Troszke dziwne ale dziś będę rozbierać, zobaczę ile klocki mają i pewnie będę je wymaniać.

Ferodo premium zapewne będe szukać chyba ze polecicie coś lepszego ?

genior
22-06-10, 18:36
Tarcze trw + klocki trw - 278 zł
tarcze brembo + klocki ferodo - 269 zł

eRMD
22-06-10, 20:27
tarcze mam ok wiec zostaną jeszcze. Z przodu jednak sie skonczyły klocki i pewnie na dniach dowiem sie o cene ferodo i moze na weekendzie juz bedą na pokładzie. :)

cobra524
22-06-10, 20:35
no u mnie niedługo tarcze beda do wymiany ale to od razu zrobię swap na 282 :)

kiepuczi
22-06-10, 20:38
Może spróbujesz Klocków Hawka w podobnych pieniądzach a masz carbonową mieszankę cywilną HPS , pięknie hamują i dają się łatwo modulować

KOWAL ziom
23-06-10, 08:13
ja ostatnio zalozylem klocki na tyl ferodo i elegancko trzyma reczny :D

... eee... nie wiem czy dobrze mi się wydaje... ale nie widzę związku... ręczny nie hamuje chyba klockiem... chyba że się mylę to mnie poprawcie...

LemonR
23-06-10, 10:30
No chyba jednak klockiem.

KOWAL ziom
23-06-10, 19:35
No chyba jednak klockiem.

dzięki, już gafy nie walnę :o ... jakoś miałem dziwne pojęcie, na temat hamulca ręcznego, ale na szczęście moje błędne wyobrażenie zostało zażegnane.

LemonR
23-06-10, 19:39
Zdarza się, ja też lubię dobre zioło. ;)

KOWAL ziom
23-06-10, 20:09
hehe, po prostu once upon a time, ktoś mi powiedział, że jak jest tarcza, a ręczny jest na linkę (nie hydrauliczny), to że tam przy piaście jest taki mały baby-bębenek... :) ale w końcu człowiek uczy się przez całe życie :)

can
23-06-10, 22:26
baby-bębenek... :)

padłem!!! :d:d:d

marioZ
24-06-10, 10:18
Panowie chce wymienić klocki hamulcowe u siebie i tak myśle o jakiś sportowych doradzcie jakieś ?? (proszę tylko żeby nie byly kosmicznie drogie :)) mam Civic-a 1.7 ctdi 2003r.

KOWAL ziom
24-06-10, 10:33
Panowie chce wymienić klocki hamulcowe u siebie i tak myśle o jakiś sportowych doradzcie jakieś ?? (proszę tylko żeby nie byly kosmicznie drogie :)) mam Civic-a 1.7 ctdi 2003r.

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=66492&highlight=tarcze+kloce

tutaj możesz sobie powybierać.

marioZ
24-06-10, 10:42
dzieki ziom

rbs911
17-10-10, 17:55
Przy jakich przebiegach wymienialiście klocki?
U mnie 88tys i już się rozpadają chyba najwyższy czas :p
Słyszałem o jakimś japońskim zamienniku (nie przypomnę sobie nazwy) 70 zł kpl. przód :confused: