Zobacz pełną wersję : d16y8 bijace kolo pasowe po wym. rozrzadu
Witam :) mam pytanie do wszystkich, a mianowicie jakies 2tys km temu wymienilem rozrzad w moim Y8 wszystko OEM silnik .adnie pracuje i wogole jakby odrzyl :)... ale w czym praoblem, a mianowicie niedwno zauwazylem ze kolo pasowe ma bicie, to po rozmowie z kilkoma mechanikami stwierdzilismy ze to tlumik drgan w kole ta guma jest juz tak sparciala i zaczelo bic, no to kupilem 2-gie kolo od Y7 dodam ze ono jest bez takowego tlumika i jest sporo lzejsze, no ale po montazu problem zostal... i teraz mozliwe zeby wal albo czop walu sie zgial ?? dodam ze silnik przeszedl remont 9tys km temu wszystko OEM tylko panewki ACL race glowne i korbowodowe. Jak wal zgiety co wydaje mi sie bardzo dziwne to pewnie trzeba 2 szukac ??
w Jaki sposób blokowałeś wał przy odkęcaniu koła pasowego?
uspawalem taki klucz 6katny i o dolna poduszke silnika.... no bo inny sposob do glowy mi nie przyszedl
Czyli blokowałeś same koło, od tego nie powinien skrzywić się wał
pewnie bede musial rozebrac i zlozyc na nowo calosc lacznie z rozrzadem, przynajmniej bede mial pewnosc ze wszystko jest tam ok i jak cos szukac dalej :/
i teraz mozliwe zeby wal albo czop walu sie zgial ?? nie tyle się zgiął co pasowe mogło być nie dokręcone i się wyrobił. A pasowe ciasno wchodzi na wał ?
wlasnie kolo ciasno nie wchodzi jest minimalny luz jak sie nie dokreci go sruba ale z tego co pamietam jak pierwszy raz rozbieralem to tez za scislo nie siedzialo ale bylo idealnie rowno a teraz jest taki z1,5 mm skoku na boki,
może koło pasowe do wymiany ?
mechanikami stwierdzilismy ze to tlumik drgan w kole ta guma jest juz tak sparciala i zaczelo bic, no to kupilem 2-gie kolo od Y7 dodam ze ono jest bez takowego tlumika i jest sporo lzejsze, no ale po montazu problem zostal...
może koło pasowe do wymiany ? ..