Zobacz pełną wersję : Problem z tankowaniem ....
gorzkimaster
01-07-12, 11:13
Witam gdy kupiłem auto a było to niedawno postanowiłem zalac do pełna moją hanke ale podczas tankowania dystrybutor mi przerywał nie dało sie tankowac myslałem ze problem tkwi własnie w dystrybutorze lecz na innych stacjach miałem podobnie ... wywnioskowałem ze mam zapowietrzony bak paliwa poniewaz gdy odkrecam korek czuje ze w zbiorniku paliwa jest duze cisnienie poniewaz strasznie syczy ... jak rozwiązac ten problem bo nie moge sie mormalnie zatankowac ... z góry dzieki za pomoc POZDRO :)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?8223-Odbijanie-pistoletu-przy-tankowaniu&highlight=odbijanie
Syczenie to normalna rzecz po odkręceniu baku, a jeśli chodzi o tankowanie to wystarczy jeśli po włożeniu "lejka" od dystrybutora do wlewu będziesz dociskał go w dół i po problemie ;) Pozdrawiam :)
gorzkimaster
01-07-12, 20:35
dzieki koledzy:) pomogło;p
Zielony11499
03-07-12, 01:15
hahaha. miałem to samo na początku :D trzymałem tę polewaczkę dystrybutowa w górze i co chwile przestawało tankować :D. zapytałem pana na stacji i mi wyjaśnił. koniec języka... :)
To ja podbiję się pod temat, ostatnio w tym roku przestało syczeć nawet jak zaleję pod korek a było tak od kiedy pamiętam... Nieszczelny korek, czy też filtr węglowy? Bo przewody wymieniane i szczelne. Spalanie minimalnie większe. Ktoś ma nie syczący bak? Czy też chodzi o zbliżający się koniec świata :)
To ja podbiję się pod temat, ostatnio w tym roku przestało syczeć nawet jak zaleję pod korek a było tak od kiedy pamiętam... Nieszczelny korek, czy też filtr węglowy? Bo przewody wymieniane i szczelne. Spalanie minimalnie większe. Ktoś ma nie syczący bak? Czy też chodzi o zbliżający się koniec świata :)
Obstawiał bym za końcem świata bo też mi od czasu do czasu nie syczy ;D
syczenie z tego co ja wiem oznacza zapowietrzony bak, co raczej nie jest dobre. wiec ja bym się na waszym miejscu cieszył zamiast szukać problemu ;)
syczenie z tego co ja wiem oznacza zapowietrzony bak, co raczej nie jest dobre. wiec ja bym się na waszym miejscu cieszył zamiast szukać problemu ;)
Ale syczy każdemu tylko nie nam :D
Zielony11499
03-07-12, 11:29
właśnie ja bym powiedział że niesyczenie oznacza nieszczelności związane z bakiem :). w momencie kiedy pompa zabiera paliwo powstaje podciśnienie w baku i to ono właśnie syczy przy odkręcaniu korka. w momencie kiedy po wypiciu dużej ilości paliwa nie ma syczenia oznacza nieszczelność baku przez którą wyrównywane jest ciśnienie w zbiorniku
Tylko że u mnie wygląda to różnie, raz syczy, raz jest cisza ale paliwo nie ucieka ani go nie czuć więc się tym nie przejmuję ;)
Panowie a jakie macie korki w swoich Haniach?:confused: ja mam dość dennie wciskany wyjmuje się go dość łatwo....
Panowie a jakie macie korki w swoich Haniach?:confused: ja mam dość dennie wciskany wyjmuje się go dość łatwo....
Dziwne, wszystkie hondy jakimi jeździłem miały korek odkręcany...
gorzkimaster
03-07-12, 20:15
no tez słyszałem ze syczenie to zapowietrzony bak dzis lałem za 100 i nawet na sekunde nie przerwało trzeba miec technike a pani która tankowała obok patrzyła sie jak na idiote xD ale wybacze jej bo ładna była ;p pozdro ;)
Ja mam inną technikie na odcinanie przy tankowaniu. Pistolet ustawiamy pod kontem ok 90 stopni i leje się jak talala.
Ja mam taki sposób że wkładam do końca i dociskam mocno do dołu, jeszcze nigdy nie przerwało i wygląda normalnie ;D
mi się najlepiej tankuje na BP, bo można bez problemu obrócić pistolet, na orlenie jakieś przykrótkawe są..
tru, tak samo robie, wkladam rure, zahaczam zeby nie wypadlo (opieram do dolu, tak jakby mialo sobie lezec samo, ma taki metalowy ring) i leje ;) nigdy nei zauwazylem problemow, leje do pelna (raz 44.8l wlazlo). i zawsze syczy przy otwieraniu, moja teoria to ze jak pompka wypompowuje paliwo to sie robi podcisnienie i ten syk to wlatujace powietrze :)
Zielony11499
06-07-12, 12:23
ten syk to wlatujace powietrze dokładnie. jeśli na korku od wlewu paliwa byłby jakiś odpowietrznik (tak jak w audi) to nie powinno mocno syczeć. nasze, a przynajmniej mój korek nic takiego nie ma, więc syczy