Zobacz pełną wersję : Sworzeń, problem z gniazdem ? niewiedza ?
Witam.
Mam mały problem i bardzo będę wdzięczny o odpowiedz i opinie.
Strzeliła mi osłona przegubu zewnętrznego. I zabrałem się za jej wymianę.
Odkręciłem srube sworznia dolnego wahacza, obstukałem gniazda i wyskoczył mi sworzeń.
Ale martwi mnie jedna rzecz. Gdy odkręciłem i wybiłem z stożkowego gniazda sworzeń. Ruszał on się luźno w zwrotnicy, nie żeby miał luzy, ale po prostu można błogo wysunąć z niej. Nie do końca wiadomo bo nad nim jest przegub i półośka.
I teraz pytanie czy tak ma być? Czy on nie powinien być jakoś zabezpieczony, jakimś pierścieniem. Czy on ma w sobie jakiś samo zacisk ?, że jak skrecze na dole przy wahaczu to on siada twardo ?
Proszę o pomoc
piotrstrojek
14-08-07, 08:57
Stary, sworzeń w zwrotnicy powinien siedzieć sztywno - do tego stopnia że montuje się go i wypycha ze zwrotnicy prasą. Nie ma prawa być żadnych luzów na połączeniu sworzeń-zwrotnica !!!
Jeśli sworzeń będzie kończył żywot to po rozpięciu go z dolnym wachaczem poruszając we wszystkich kierunkach (również w górę i w dół) "tą częścią na którą nakręcasz nakrętkę" powinieneś wyczuć luz - ale tylko w tym wypadku.
Jeśli się mylę to proszę sznownych kolegów o sprostowanie...
Dokładnie tak mysle. A on jak oklepalem wszystko sam wyskoczył tez ze zwrotnicy.
A odnosnie zabezpieczenia ? jest jakis pierscien ktory zabezpiecza go ? nasuwany od drugiej strony ?
piotrstrojek
14-08-07, 10:50
Ja jak wymieniałem to miałem jeszcze (chyba) oryginalne i nie było żadnego pierścionka, na zamiennikach (GMB z intercars) również nie miałem nic takiego - wpychałem je imadłem i ostro się napociłem żeby je tam wepchnąć - nie ma bata żeby wylazły same... Mamy co prawda inne fury, ale nie sądzę żeby Honda do jednych zakładała pierścienie a do innych nie...
Wg. mojej wiedzy pierścionki zabezpieczające występują tylko przy sworzniach górnych, i to tylko w zamiennikach... Stąd czasem taka sytuacja że wypychasz sworzeń z oryginalnego wachacza i okazuje się że zakupiony zamiennik lata luźno... może u Ciebie była podobna sytuacja. Poprzeni właściciel kupił jakiś totalny szajs...
Nie, sworzen poprzednio dotykali japonczycy :))
Ja tez mysle ze ma ciasno wchodzic. On jest tak umiejscowiony ze sila go dociska, jak auto stoii na kolach.
Ale dla pewnosci pytalem bo to bylo dlamnie troche dziwne.
piotrstrojek
14-08-07, 12:47
Jak się chcesz pobawić to możesz to wymienić sam, koszt części nie jest wielki a i roboty nie powinno być zbyt dużo, skoro sworzeń wylezie bez kłopotu. Dzięki temu będziesz miał pewność że wszystko jest tak jak być powinno...
Zawiozłem autko na stacje diagnostyczna MIS w Tarnowie ( Wierzchosławice). Dobrzy tam są goście, bo juz kilka rzeczy robiłem, wiec się o auto nie boje i polecam. Pytałem innego mechanika to powiedział ze przyspawa stary sworzeń i będzie ok. ;]
Trzeba też ściągnąć zwrotnice wiec i zbieżność się przyda potem zrobić, zwłaszcza ze kapcie maja 2 tygodnie i pasuje żeby się równo ścierały..
I jeszcze jedno. Kupiłem sworzeń firmy 555. W zestaw wchodził, sworzeń, śruba, zawleczka i pierścień zabezpieczający. Wiec poprzedniemu właścicielowi mojego Civica ktoś tego nie założył. Sworzeń jest w tym modelu wciśnięty w zwrotnice wiec siła docisku auta stojącego na kolach działa tak ze dociska go do gniazda wiec nic się nie działo. Ale jak widać są macherzy co zapominają o pewnych rzeczach ;)
Teraz martwię się o łożyska i przegub. Jak to ściągną żeby się nie okazało ze juz nie ma sensu zakładać starego, albo popuszcza wszystko i pojeżdżę tydzień.
I znowu koszty :(
PS. Piotrstrojek dzieki za zainteresowanie.
Ja u siebie wymieniałem sworznie to wybic i wbic to był koszmar tak cieżko jak chu.. a zawleczki zawsze sa( powinny być:) ) zdejmowałem stare orginalne sworznie i były zawleczlki, na nowych tez były i nie słyszałem zeby sworzeń sam siedział bez zawleczki. Pzdr
Jak wymieniałem górny lewy sworzeń panowie źle założyli zawleczkę. Po dwóch dniach wypadła i sworzeń wyszedł z gniazda. Dojechałem awaryjnie z wielkim stukaniem i duszą na ramieniu.
Apropo - Gdzie w Wawie można dostać dobre sworznie ???