PDA

Zobacz pełną wersję : wyłączenie radia po wyciągnięciu kluczyka ale żeby można było słuchać

rychupeja
30-06-12, 16:04
Witam,
Zmostkowałem kable w kostce tak, aby miec możliwość słuchania radia bez kluczyków, no i wszystko ok ale radio po wyciągnięciu kluczyków dalej gra - czy byłaby możliwość podłączenia radia tak aby np. przy przekrceniu stacyjki i wyjęciu kluczy zgasło radio ale dałoby się go powtórnie włączyć już bez kluczyków? Z tego co wiem w kostce jest tylko 3 przeody zasilające wiec może być lipa, ma ktoś jakiś pomysł, bo radio nie ma trybu auto off i jak zostawie je na chodzie to mogę niemiło się zdziwić z rana :rolleyes:

DjMariush
30-06-12, 16:56
czy byłaby możliwość...

nie

SorryAleNiChu
30-06-12, 19:32
Na upartego pewnie dało by się coś wykombinować. Prościej to zrobić na przycisk. Przywracasz wszystko do poprzedniego stanu po czym ciągniesz przewód z aku na przycisk, z przycisku na zasilanie radia. Jeśli włożysz kluczyk radio załącza się samo, jak wyciągniesz wciskasz przycisk i działa bez kluczyka.

rychupeja
01-07-12, 22:21
SorryAleNiChu - bardzo ciekawa koncepcja, na pewno ją rozważe :) Dzięki wielkie!!

Chipsy2
02-07-12, 04:44
Moim zdaniem dobrym wyjściem z tej sytuacji byłaby jakaś czasówka naciskasz guziczek i powiedzmy radyjko gra 30 minut albo godzinkę po tej operacji. Tak jak to jest na w oplach że radio gra 30 minut i potem sie usypia tam jest to w funkcji radia ale jakby się to dobrze przemyślało to można byłoby tak przekombinować żeby podać + po stacyjce na taki czas :)

Zielony11499
03-07-12, 01:34
a ja bym to zrobił w taki sposób. zamiast bezpośrednio mostkować, podłączył bym do czerwonego i żółtego kabla kolejne kabelki idące do przełącznika. cały czas trzymać go na wyłączonym, a w momencie jak chcesz posłuchać bez kluczyków to przełączać go w tryb on. mniej bawienia się niż z ciągnięciem nowego kabla a aku

nie

no właśnie się da! też myślałem, że to nie możliwe, ale koleś ma tak od nowości na orginalnym radiu w fiacie. tylko pytanie czy jest możliwość zamontowania czegoś takiego w hondzie i na każdym radiu...

Chipsy2
03-07-12, 07:59
połączenie przełącznikiem żółtego i czerwonego w trybie ON oczywiście jeśli to będzie sam przełącznik włączy (zapłon) kontrolki na desce albo odpali zasilanie (ACC) na zapalniczce już nie pamiętam jak to było w instalacjach hondy więc troszkę źle przekombinowałeś

Zielony11499
03-07-12, 11:37
ja mam je zmostkowane i nie palą mi się żadne kontrolki (chyba, że ta od popielniczki w środku), a co do tej zapalniczki to może i masz rację, ale chyba nie pobiera ona prądu jeśli nie jest wciśnięta ? popraw mnie jeśli się mylę

Chipsy2
04-07-12, 23:18
moim zdaniem pewnie masz połączone żółty z czerwonym ale od strony radia a z instalacji masz wziętego stałego plusa i tam się robi kiedy chce sie mieć radio dostępne nawet bez kluczyka :) zapalniczka w momencie kiedy nie grzeje nie pobiera nic no chyba że masz pod nią podłączoną jakąs ladowarkę albo inne cudo

Zielony11499
06-07-12, 12:38
czerwony, jak i żółty wychodzą z kabla oryginalnego od wiązki radia i przy samym radiu są zmostkowane. do końca nie wiem jak to jest, bo tak było od początku. rozumiałem że jak wychodzi z org. kabla to pewnie jest standard puszczony zasilanie ze stacyjki i podtrzymanie. będę musiał to sprawdzić i wymienić żarówkę od popielniczki żeby sprawdzić czy działa na postoju :). dzięki za podpowiedź :D

A inna teoria :P : dać tylko kabel acc i rozdzielić go na dwie końcówki. jedną dać normalnie do podtrzymania a po drugiej puścić wyłącznik i dać końcówkę do zasilania :). myślisz że będzie dobrze ? z tym że chyba oba kable są na innych bezpiecznikach prawda ?

Chipsy2
07-07-12, 07:50
żarówka do podświetlenia zaplniczki nie ma nic do tego ona jest zasilnona z podświetlenia deski twoja teoria z tym kablem acc nie będzie działać bo acc to jest podane zasilanie dopiero kiedy kluczyk jest w stacyjce radio ma mieć stałe zasilanie właśnie do podtrzymania pamięci i nie wszystkie radia mogą działać bez stacyjki ponieważ zjadają prąd nawet w momencie kiedy nie grają

Zielony11499
07-07-12, 13:20
aha :) to chyba zostawiam tak jak jest i nie będę się bawił :P dzięki za tłumaczenia ;)

Tompro
11-07-12, 21:49
Jest proste rozwiązanie tego problemu. Dać na zasilaniu radia przekaźnik sterowany przez dwie diody. Jedna z normalnego wyjścia po zapłonie a druga z wyjścia z radia na elektryczną antenę. W ten sposób radio po wyjęciu kluczyka będzie grało aż do momentu jego zgaszenia (przekaźnik wysterowany z wyjścia na elektryczną antenę) a później już nie da się włączyć do momentu gdy znów dasz zapłon z kluczyka.

Wojtec12345678
11-07-12, 23:26
nie

Da się, mój tata tak ma w escorcie :) ale nie pomoge, bo nie wiem jak to jest zrobione, ale jest mozliwe :)