Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie klimatyzacji

lukash4
30-06-12, 13:53
Witam

Mam zamiar samodzielnie odgrzybić klimatyzację i w związku z tym mam pytanie gdzie rozpylić środek czyszczący...jak dostać się do parownika?
Mam już środek czyszczący z długą rurką- pozostaje tylko pytanie jak i gdzie go rozpylić :)

Z góry dzięki za odp.

mloodzian
02-07-12, 19:48
pewnie ta rurka służy do tego aby włożyć ją w wloty powietrza i rozpylać a zarazem wyciągać rurkę z wlotów. a jak chcesz zrobić to naprawdę dobrze to musisz podjechac do jakiegoś zakłądu i oni zrobią Ci wszystko a koszt tego bez uzupełniania czynnika chłodzącego nie jest duży :)

owsikk
02-07-12, 21:54
Zamiast kombinować samodzielnie podjedź na ozonowanie wnętrza do punktu obsługi klimy. Pół godziny auto pooddycha i całe wnętrze będziesz miał odgrzybione a nie tylko wloty.

lukash4
02-07-12, 22:39
Ale ja nie chce czyścić nawiewów tylko odgrzybić parownik
klimatyzacji. Jeśli chodzi o ozonowanie to robię to regularnie własnym ozonatorem... ale wątpię czy skutecznie uda się nim odgrzybić parownik.
... nie wierzę ,że nikt nie robi tego samodzielnie :)

genior
03-07-12, 09:40
każdy by zrobił jak by się można było do niego dostać po ludzku

mbS600
05-07-12, 12:21
ozonowanie jest dobre jak wiemy, np. że przed zakupem auta było robione i my bedziemy robili je co 0,5-1 rok. Inaczej to tylko czyszczenie mechaniczne parownika. Polecam zastosować wszystkie metody jednocześnie, odgrzybianie pianką kanałów wentylacyjnych wewnątrz, odgrzybienie wlotów powietrza, najczęściej przy podszybiu i ozonowanie. Nie próbowałem wpuszczać środka dezynfekującego do odprowadzacza skroplin, ale myślę że to dobry pomysł.

http://www.avensisklub.pl/topics30/217.htm

napoleon1980
22-07-12, 21:50
Witam,

jeśli chcemy odgrzybić klime samemu musimy się dostać bezpośrednio do parownika. Przez dozowanie środka chemicznego przez kanały nawiewne nie dotrzemy chemią do parownika. Najkrótsza droga to odpływ skroplin lub tak jak ja to robię przez wprowadzenie rurki dozującej bezpośrednio za wentylator nawiewu. Trzeba tylko zwrócić uwagę na to żeby rurka dozująca wprowadzić od wentylatora w stronę środka kokpitu - tam mniej więcej znajduje się parownik. żeby sprawdzić czy rurka dozując dobrze jest wprowadzona, trzeba poobracać rurką i na słuch ocenić czy jesteśmy mniej więcej w okolicach środka kokpitu. Oczywiście żeby wsunąć rurkę dozującą za wentylator, musimy najpierw wyjąć filtry kabinowe:) ale to chyba oczywiste. Osobiście używam środka odgrzybiającego CRC. Jest to bardzo wydajna pianka, która mocno się rozpręża, przez co jeśli nawet rurka dozująca nie dotrze do wymiennika pianka przy rozprężaniu napewno rozłoży się na parowniku. CRC starcza mi na dwa odgrzybiania i już drugi rok nie mam z klimą problemów typu nikt nie choruje, ani parujące szyby. Powodzenia:)

Exedy24_pl
25-07-12, 13:31
Ja nie podjąłbym się odgrzybiania klimy samemu,bo po prostu nie umiem. Łatwo jest coś uszkodzić,a już najgorzej jeśli będą to same przewody,wtedy trzeba wymieniać.