Zobacz pełną wersję : Dziwny odgłos po schodzeniu z obrotów.
Witajcie powiedzcie mi nie umiem zlokalizować odłosu metalicznego brzęczenia z przodu auta, byłem nawet pod kanałem słychac go ze strony silnika, ale gdzie nie wiem bardzo, ojciec obstawia że gdzieś po stronie paska rozrzadu... miałem go wymieniana uszczelke i regenrowana głowice ale nie chce sie czegoś doszukiwać auto chodzi ok
co najważniejsze kiedy wydobywa sie ten dzwięk(slysze go na postoju w trakcie cięzko)
-GDY DODAJE MOCNO GAZU W PODŁOGE, JAK AUTO SCHODZI Z OBROTÓW... NIE JAK WCHODZI ŻEBY NIE MYLIĆ ZE STRUMIENICAMI, JA MAM POPROWADZONĄ RURKE, MAM PODOBNY OGŁOS, JEDNAK GDY AUTO PO DEPNIECIU NA GAZ SCHODZI Z OBROTÓW JEST ON 2X MOCNIEJSZY I BRZECZY... HMM
Teraz zauważyłem-słysze te stuki nawet bez dodawania gazu co jakis czas wystepuja oczywiscie na postoju.... wydaje mi sie ze wydobywa sie ten dzwięk ze środka silnika, ale silnik pracuje równo itd....
Muzyk-Grzes
01-07-12, 18:24
Kolega miał w 1,3 podobne odgłosy, wymienił głowice i na 2 dni zniknęły ,ale potem znowu miał ,zrobił remont silnika (pierścienie, pompa wody, napinacz i panewki) i znowu 2 dni spokoju i znowu ten hałas. Pomogła dopiero wymiana pompy oleju.
Kolega miał w 1,3 podobne odgłosy, wymienił głowice i na 2 dni zniknęły ,ale potem znowu miał ,zrobił remont silnika (pierścienie, pompa wody, napinacz i panewki) i znowu 2 dni spokoju i znowu ten hałas. Pomogła dopiero wymiana pompy oleju.
ja nie dawno miałem regenerowaną głowice i wymieniana uszczelke oraz poprawiany pasek rozrzadu...
co do pompy oleju za co ona jest odpowiedzialna?, i wymienił ją bo denerwował go ten hałas czy można uszkodzić jeżdząc tak zamochód?
co radzisz?
Muzyk-Grzes
01-07-12, 19:58
Denerwował go ten dźwięk a nie potrafił zlokalizować przyczyny i wymieniał przez rok część po części aż do tej pompy dotarł. A ona odpowiada za doprowadzanie oleju do głowicy. Nie wiem bo pewnie można by tak jeździć z hałasującą pompą. Z tego co wiem to jest ona zasilana z paska rozrządu więc jak stanie to i silnik unieruchomi ,ale nic nie uszkodzi.
Denerwował go ten dźwięk a nie potrafił zlokalizować przyczyny i wymieniał przez rok część po części aż do tej pompy dotarł. A ona odpowiada za doprowadzanie oleju do głowicy. Nie wiem bo pewnie można by tak jeździć z hałasującą pompą. Z tego co wiem to jest ona zasilana z paska rozrządu więc jak stanie to i silnik unieruchomi ,ale nic nie uszkodzi.
a może być przyczyną tego hałasu zle ustawiony rozrzad, choć 1 mialem już poprawiany bo auto wczesniej nie miało mocy i wyło zamiast jechać szybciej po wcisnietym pedale gazu, zrobilem ok 600 km od poprawy i wszystko było ok teraz ten dzwiek sie pokazał... nie chce sie znów doszukiwac problemów bo chyba padne hehe
Muzyk-Grzes
03-07-12, 19:21
Nie no pasek miał OK ,składa silniki na co dzień ,więc poskładał swój na pewno dobrze. Może jest to związane ze zbyt mocno naciągniętym paskiem rozrządu? Bo już się spotkałem z popychaniem napinacza i skręcaniem wtedy jego śruby.
Sprawdź czy Ci nie wydmuchało uszczelki między kolektorem a tłumikiem, albo ruda zżarła i układ się rozczelnił.
ja od kiedy zmienilem kolektor ssacy na z6 w swoim d14 tez slysze takie stuki. jezdze juz pol roku i nie moge zlokalizowac co to jest. slychac tylko na jalowym biegu stojac w miejscu. cos gdzie wyczytalem ze moga to byc rozregulowane zawory?