Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : świeczki

azarro
13-08-07, 15:55
chciałbym dowiedzieć się od was na jakich świeczkach jeździcie i czy rzeczywiście czuć więcej mocy ostatnio spotykam sie z opiniami a czytałem już sporo newsów na ten temat że producenci świec tzw. "sportowych" robią nas w balona, obiecane przyrosty mocy, pokazywane często na skomplikowanych wykresach i udowadniane w pokrętny sposób to fikcja. Właściwie jeżeli nasze zużyte świece zastąpimy ich nowymi odpowiednikami (takimi samymi ale nowymi) to sama ta operacja spowoduje polepszenie procesu spalania. Zwiększenie mocy może być zauważalne w samochodach, w których służą jeszcze prymitywne układy zapłonowe, ale nie w samochodach, w których zapłonem steruje komputer, jeżeli ze iskrą jest coś nie tak, komputer zmienia charakterystykę napięcia podawanego na świecę i silnik pracuje dokładnie tak jak powinien, zmienia się tylko obciążenie układu zapłonowego, specjaliści od reklamy świec mówią nam, że jeżeli mamy świecę o mocnej iskrze (albo nawet kilku iskrach) to pozwoli to lepiej spalić mieszankę czyli innymi słowy spalić jej więcej, nie mówią tylko o tym, że wszystkie układy zapłonowe nowoczesnych samochodów są na tyle wydajne, że potrafią spalić dokładnie całą mieszankę paliwową, a zwiększenie wielkości (ilości) iskry lub napięcia na świecy nie spowoduje polepszenia spalania paliwa. Po prostu tego paliwa więcej do spalenia nie ma, ono już się spaliło
jakieś świece trzeba jednak wybrać do hondy podobno są najlepsze i najodpowiedniejsze ngk a co np sadzicie o splitfire lub brisk?pozdrawiam :zasady:

Rikoo
13-08-07, 15:57
ja jezdze tylko i wylacznie na NGK i sadze ze 99% tego forum tez

Xeper
13-08-07, 16:08
ja jezdze tylko i wylacznie na NGK i sadze ze 99% tego forum tez

No, pozostale 1% na Denso :d

gryzmo
13-08-07, 17:12
Nic dodać nic ująć :d

azarro
13-08-07, 17:18