PDA

Zobacz pełną wersję : ej9 - luzy przedniego kola + stuki

matizrdw
27-06-12, 23:54
witam.

w ostatnim czasie zaczeło pukać mi w zawieszeniu - stuk dochodzący z okolic przedniego kola.

wydawalo mi się że to końcówki drążków..

kilka dni pozniej, po ostrzejszym wejściu w zakręt i zatrzymaniu ( pod domem ), wyszedłem i nogą bujnąłem kołem - na górze opony, okazuje się że jest luz góra-dół, tak jakby koło było niedokręcone.

w międzyczasie byłem na przeglądzie - diagnosta powiedział, że jest delikatny luz na końcówkach, ale nie ma tragedii i spokojnie mogę jeździć.

jednak stuki są coraz większe i luz na kole rownież.

chcę jak najszybciej zlikwidować usterkę, gdyż jestem przeczulony na wszelkie stuki i niepokojoące dźwięki dochodzące z zawieszenia.

końcówki? łączniki?

z góry dzięki za odpowiedź.

mike-
28-06-12, 01:10
witam.

w ostatnim czasie zaczeło pukać mi w zawieszeniu - stuk dochodzący z okolic przedniego kola.

wydawalo mi się że to końcówki drążków..

kilka dni pozniej, po ostrzejszym wejściu w zakręt i zatrzymaniu ( pod domem ), wyszedłem i nogą bujnąłem kołem - na górze opony, okazuje się że jest luz góra-dół, tak jakby koło było niedokręcone.

w międzyczasie byłem na przeglądzie - diagnosta powiedział, że jest delikatny luz na końcówkach, ale nie ma tragedii i spokojnie mogę jeździć.

jednak stuki są coraz większe i luz na kole rownież.

chcę jak najszybciej zlikwidować usterkę, gdyż jestem przeczulony na wszelkie stuki i niepokojoące dźwięki dochodzące z zawieszenia.

końcówki? łączniki?

z góry dzięki za odpowiedź.

a nie buczy Ci podczas jazdy to by było łożysko, skoro jest luz ?,

bednar_ek35
28-06-12, 13:34
Możliwe usterki to:
-luz na łożysku
-poluzowana nakrętka przedubu
-luz na końcówce drążka lub drążku kierowniczym
-wysypał sie dolny sworzeń
-papa mówi górny wahacz

matizrdw
29-06-12, 11:20
buczenia nie ma,

przy max. skrecie w lewo ( zawracanie ), slychac jeszcze obcieranie ( sz sz sz sz ;) ) w PP kole, ale wydawalo mi sie ze to nadkole.

Zielony11499
30-06-12, 16:07
może masz za duże koła (jeśli takie jak w opisie 195/50/15r to są ok)? mi koło ocierało o wewnętrzną część nadkola przy max skręcie właśnie 195/50/15r, a winą były tuleje wewnętrzne dolnego wahacza, koło wtedy latało w sposób poprzeczny do auta ,czyli bliżej/dalej w stosunku do silnika. w moim przypadku diagnosta na 100% by powiedział co jest przyczyną. najlepiej ściągnij koło i zobacz o co haczy

matizrdw
30-06-12, 16:13
dzięki za odpowiedz,

co do luzu w lewym przednim kole - ewidentnie widac luz na górnym wahaczu.

co do obcierania, w poniedzialek zdejmę koło i zobaczę.