Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z olejem

stert18
27-06-12, 09:51
Witam mam hondę Civic 1998 silnik 1,4 si i niestety miałem ostatnio wypadek. gdy zawiozłem ja do mechanika okazała sie ze nie ma wg oleju a wcześniej tez doz dużo mi go brało, zalewany był shell 5w-40 mechanik mi kazał kupić nowy olej ale nie ten tylko 10w60 albo inny shella jakiś tańszy. ale ja sie wg na tym nie znam mógł by mi ktoś doradzić jaki kupić ?

reXio
27-06-12, 10:11
Naucz sie pisac po polsku !!!

Olej lalbym ten sam, pytanie dlaczego go w silniku nie bylo, dlaczego ubywa.

stert18
27-06-12, 10:33
przedtem nie wiem dlaczego po 4 miesiącach znowu musiałem dolewać, kolega mi mówił ze do starszych samochodów juz sienie leje syntetyków bo bierze ale ja tam nie wiem. a teraz po wypadku cieknie z rurki i plama na misy jest

Marecki
27-06-12, 10:34
kopic ?
Jak wyjaśnisz nam co to znaczy, to jest szansa, że ktoś pomoże:confused:

stert18
27-06-12, 10:43
brawo nabiłeś sobie następny bezsensowny post :) skoro widzisz błąd mogłeś na prv napisać żeby poprawił a nie spamował postem który nic nie wnosi do tematu

wrcsti
27-06-12, 10:47
przedtem nie wiem dlaczego po 4 miesiącach znowu musiałem dolewać, kolega mi mówił ze do starszych samochodów juz sienie leje syntetyków bo bierze ale ja tam nie wiem. a teraz po wypadku cieknie z rurki i plama na misy jest
ilu letni samochód jest w/g Twojego kolegi "starym"? z jakiej rurki cieknie? zużycie oleju nie liczy sie w m-cach ale w przebiegu km. Po ilu km musiałes dolac oliwy i ile?

stert18
27-06-12, 10:52
no wg niego to taki powyżej 10 lat , tzn on powiedział starszych ze sie wlewa mineralno syntetyczny. po 4-5 tys jakoś znowu musiałem dolewać bo było poniżej min dolałem 1l , a plam nigdzie nie widziałem, dokładnie nie wiem bo sie na tym nie znam ale tam gdzieś z lewej strony od strony uderzenia jakieś 10 cm od silnika czy coś takiego

wrcsti
27-06-12, 10:58
tzn on powiedział starszych ze sie wlewa mineralno syntetyczny.
nie ma takiego oleju. powiedz mu żeby do swojego(jak będzei mieł) wlewał z pierwszego tłoczenia:) mój ma 13, leje pełny syntetyk i nie bierze od wymiany do wymiany( co około 20 tyś km). tzn,że po 5 tys wlałes około 1-1,2 litra. wydaje mi się że powinieneś dokładniej przyjżeć się spalinom jakie sie z niego wydostają, uszczelniaczom, uszczelkom miski, głowicy.

reXio
27-06-12, 10:59
Kolega jest debilem.

Moja Hania ma 16 lat i co roku dostaje ten sam olej, pelny syntetyk.

stert18
27-06-12, 11:05
moze mu chodziło o ten Półsyntetyczne nie wiem xd mhm czyli mam kupic taki sam ? bo ten mechanik powiedział ze moge kupić 10w 60 ze niby tańszy czy cos , no tak cos , hmm to juz powiem mechanikowi zeby mi posprawdzał , a od pękniętego środkowy tłumik mógł cos mieć w tym wspólnego ? tzn zdaje mi sie ze nie ale mechanikiem to ja nie jestem xd

wrcsti
27-06-12, 11:14
moze mu chodziło o ten Półsyntetyczne nie wiem xd mhm czyli mam kupic taki sam ? bo ten mechanik powiedział ze moge kupić 10w 60 ze niby tańszy czy cos , no tak cos , hmm to juz powiem mechanikowi zeby mi posprawdzał , a od pękniętego środkowy tłumik mógł cos mieć w tym wspólnego ? tzn zdaje mi sie ze nie ale mechanikiem to ja nie jestem xd
zabierz samochód od tego mechanika bo jak zacznie Ci sprawdzać to wyjdzie, że od zarysowanej szyby pali Ci olej.

stert18
27-06-12, 11:19
bez przesady. to co kupować taki sam olej czy ten co on powiedział ?

wrcsti
27-06-12, 11:20
najpierw sprawdź dlaczego ubywa oliwy a potem będziemy myśleć czy lać syntetyk, minerał czy zmieniać silnik;)

MadSkillz84
27-06-12, 11:23
Kup Motula 6100 + półsyntetyk, poprzedni właściciel mojej koc-hanki lał mineralny,na dodatek twierdził że tylko taki do wysokoobrotowych silników się leje, w dodatku shell.....ja leje tylko motula wspomnianego wcześniej,praca silnika się polepszyła,a oleju nie bierze po zmianie z minerala na półsyntetyk.

stert18
27-06-12, 11:23
no to ok jak mi wyklepie i posprawdza co i jak to wtedy bd myślał o oleju

reXio
27-06-12, 13:49
I sie znowu zacznie o wyzszosci oliwy X nad Y.

MadSkillz84
27-06-12, 14:03
Nic się nie zacznie, tylko zaproponowałem koledze dobry olej.A jak wiadomo mineralny do Haniek nie za bardzo,dla mnie to szok taki olej lać.Tyle na temat olejów:)

Marecki
27-06-12, 14:53
brawo nabiłeś sobie następny bezsensowny post :)
Tak samo bezsensowny, jak cały ten temat, który i tak już był poruszany wieeeeeeeeele razy.