Zobacz pełną wersję : b18c4 za wcześnie odcina
Witam,
ostatnio męczy mnie problem zbyt wczesnej odcinki w silniku b18c4. Kiedyś normalnie wg. obrotomierza odcinało na 8200, teraz różnie 6900-7200obr/min. Wymienione pierdoły typu przewody WN, olej na maksa, wleciał też przelot. Auto jest dosyć żwawe tylko ta odcinka. Możliwe, że to przestawiony rozrząd albo zapłon?
samodiagnostyka a jesli swieci ci czek tak to sprawdz wtyczke zawotu vtec a najlepiej caly przewod
tak się zastanawiałem, ale nie ma zamulania powyżej 4700..
a to bez vteca musi odrazu mulic?
moim zdaniem także vtec nie działa
czujnik TA Sensor, jest odpowiedzialny za wczesniejsza odcinke na niedogrzanym silniku ja bym szukal tutaj :)
zawór vtec podmieniony, ecu podmienione, map i ta sensor podmienione i dupa teraz odcina równo przy 6500 cały czas. teraz zastanawiam się nad obrotomierzem.. bo zawsze było tak, że na czwartym biegu wskazówka obrotomierza szła równo z wskazówka prędkości (tylko nie pamiętam czy w d15 czy b18). możliwe, że przekłamuje tylko w górnym zakresie obrotów?
ja mam podobny problem tylko w innym silniku pozostaje chyba sprawdzic po biegach przy jakich predkosciach odcina
czujnik prędkości obrotów skrzyni , taki wkręcany na sztorc :) to wymień a przed tem odizoluj kabel VTECA na pewno gdzieś jest lipa.
Witam,
Jestem nowy na forum, niedawno stałem się posiadaczem Civica VI 3d z B18C4 pod maską.
Niestety męczy mnie podobny problem.
Odświeżę temat: Brak vtec'a, czasami za wcześnie odcina (7200obr/min). Dodatkowo (bardzo rzadko lecz jednak ) obroty na jałowym spadają bardzo nisko, lecz silnik nie gaśnie. Film: https://www.youtube.com/watch?v=BrWYJ_1ofBQ&feature=youtu.be .
Na autostradzie ledwo dobiła do 210km/h.
Olej wymieniany ostatnio, brak check'a i błędów, czyszczona przepustnica, reg. zaworów i nadal bez zmian.
Stan silnika dobry, nie kopci i ładnie odpala tylko ten brak mocy.
Jeśli udało się wam rozwiązać problem to proszę o wskazówki :)