PDA

Zobacz pełną wersję : Jaką nawigację wybrać do pracy?

trycekfan
25-06-12, 13:56
Cześć!
Na początku zaznaczę, że używałem "szukajki", ale nie znalazłem nic co by mnie interesowało.
Potrzebuję waszych porad nt. nawigacji.
Właśnie zaczynam pracę w nowym miejscu (Lublin i powiat lubelski) a wiąże się to z tym , że będę kierowcą pojazdu uprzywilejowanego dlatego potrzebuję nawigacji do pracy, gdzie priorytetem dla mnie będzie szczegółowość map która bez problemu wskaże mi konkretny numer bloku/posesji na danej ulicy/miejscowości od której z kolei będzie bezpośrednio zależało jak szybko dojadę na miejsce.Oczywiście zaopatrzę się w mapy Lublina i pow. lubelskiego w razie gdyby nawigacja zawiodła.
Czytałem co nieco na google i zdążyłem się zorientować, że najlepiej aby sprzęt był na Windowsie CE odblokowanym lub samemu go sobie odblokować oraz wyrobiłem sobie mocno ogólny ogląd tej sprawy.Jest taki wybór, że można zgłupieć.
Póki co mój typ to Mio Spirit 480/487 lub 670/680/685 i teraz pytanie jaka jest realna różnica w komforcie pracy na nawigacji 4,3'' a 5'' czy warto dopłacać za tak niewielką różnicę w rozmiarze wyświetlacza, czy odczuję to podczas użytkowania?
Warunki które musi spełniać to przede wszystkim mieć możliwie jak najdokładniejsze mapy (ew. sam sobie je wgram) i była jak najmniej awaryjna oraz szybko "fiksowała" satelity.Pozostałe rzeczy typu bluetooth, FM itp będą dla mnie dodatkami i nie są niezbędne.Nie zamierzam też wydawać na nawigację fortuny tylko po to żeby się lansować, ma to być przede wszystkim narzędzie pracy które użyję okazjonalnie przy wypadzie na wakacje.
Czekam na wasze opinie nt innych marek,modeli,rozwiązań itp aby wyrobić sobie opinię i wybrać dla mnie jak najbardziej optymalne rozwiązanie a jednocześnie nie ograniczać się niepotrzebnie w wyborze.
Aha zapomniałbym, mój budżet to powiedzmy 300-350zł z możliwością podwyższenia jeśli znalazłbym coś ciekawego ale nie wykluczam także kupna używki gdyby udało się coś "wyhaczyć"
Z góry dzięki

Feniks333
26-06-12, 16:50
Z Mio nigdy nie korzystałem, ale szwagier ma m-400 i nie narzeka.
Ja jakiś czas temu kupiłem Lark freebird 50.3 ekran 5" bardzo czytelny głośnik całkiem dobrej jakości wszystko wyraźnie słychać, nie muli się nie zacina, No i najważniejsze że nawigacja pracuję pod Windowsem i nie trzeba jej w żaden sposób odblokowywać. Dałem za nią w promocji 200zł, teraz chyba są już nawet tańsze. Ja jestem z niej w pełni zadowolony. Jedyne co to trzeba od razu wyposażyć ją w lepszą mapę, bo to co jest fabrycznie nie spełniało moich oczekiwań.

DjMariush
27-06-12, 06:59
Sam kupilem Mio Spirit 480 i nie narzekam. Na allegro gosc sprzedawal go razem z plytka do hakowania na Win CE, a mapy sciagnalem z neta. Troche dlugo wczytuje trase,ale jak juz wczyta to w razie pomylenia trasy bardzo szybko ustala nowa,wiec nie trzeba czekac. Co do wielkosci,to jak dla mnie nie ma róznicy, bo kiedys mialem Blow'a 3,5 cala i tez dawał rade

trycekfan
27-06-12, 09:52
Dzięki chłopaki za rady ;)
Poszperałem sobie jeszcze trochę i wpadła mi w oko jeszcze taka nawigacja: Modecom MX-2, na jej korzyść przemawia to, że ma od razu odblokowany Win, większą rozdzielczość wyświetlacza, oraz przy takiej samej ilości RAM'u (128MB) ma sporo szybszy procesor (Modecom 533MHz vs Mio 400MHz) co z kolei powinno się przekładać na szybsze fiksowanie satelitów GPS i wyznaczanie trasy oraz ogólnie na szybsze działanie.
Jeśli się mylę to proszę mnie naprostować :p

WiFi
27-06-12, 13:57
Ja bym ci jednak polecił mio 480 znana marka i do tego masz 1 rok aktualizacji za free sam mam i jest bardzo dobra ma bardzo dokładne mapy.

mafia35
04-07-12, 08:54
Ja polecam modecoma. Posiadam taka jak piszesz tylko w wersji hd. Trzeba zaznaczyć, że procesor jest dwu rdzeniowy! Jeśli kolega pisze, że na odblokowany win tzn że można bez problemów wgrac najlepszą navi na Polskę czyli automape, która bije na głowę mio, tomtom i inne wynalazki.

Walniete Tapatalkiem 2 za pomocą SE NEO V

trycekfan
13-07-12, 09:45
Wybór padł na Modecom MX2 (bez HD) i póki co jestem pozytywnie zaskoczony szybkością wyszukiwania satelitów GPS oraz czasem przeliczania i wyznaczania trasy,całość chodzi oczywiście na AutoMapie 6.10e. 1206 Polska. Miałem w ręku NavRoad NR470 i różnica jest kolosalna na korzyść Modecoma, zanim Navroad znajdzie satelity to ja na Modecomie zdążę dojechać już od celu ;)
Poza tym parowanie Bluetootha z telefonem jest śmiesznie proste czego nie można powiedzieć o nawigacjach Mio.
Najważniejszy jednak test mojej nawigacji zaczyna się od dzisiaj (siadam w pracy po raz pierwszy za kierownicę), zobaczymy jak się sprawdza zestaw Modecom MX2 + AutoMapa 6.10e. Miejmy nadzieję, że mnie nie zawiedzie bo pokładam w nim duże nadzieje, poza tym będę się podpierał mapami w formie papierowej.

Aha, zapomniałem dodać, że kupiłem nowszą wersję nawigacji z prockiem Atlas V 500 MHz i 4 GB pamięci wewnętrznej do tego jeszcze karta microSDHC 4 GB:cool:

cobra524
30-07-12, 07:45
Podłacze sie pod temat tyle że ja potrzebuje navi ale z mapami europy co byście polecil? cena max 500zł

kar
31-07-12, 18:07
Modecom jest świetny. Też mam.

Feniks333
03-08-12, 14:32
Podłacze sie pod temat tyle że ja potrzebuje navi ale z mapami europy co byście polecil? cena max 500zł

Kup nawigację taką jaka Ci się podoba, np. coś z tego co koledzy wyżej polecali.
A mapę możesz sobie później wgrać jaką chcesz. Ja polecam auto mapę.

trycekfan
03-08-12, 17:30
To czy będziesz miał mapę Polski czy Europy zależy tylko od Ciebie. Wystarczy dobrze poszperać w internecie i znajdziesz najnowszą AutoMapę Europy, różnica Polska vs Europa to różnica w ilości MB jakie zajmuje i czasie instalacji. Szkoda wywalać kasę na nawigację z od razu wgranymi mapami. Ja kupiłem nawigację bez mapy, a Polskę wgrałem tylko dlatego, że nie potrzebuję aż całej Europy.

Minęło parę tygodni od kiedy moja nawigacja przechodzi chrzest w pracy i mogę śmiało powiedzieć że jest rewelacyjna.