Zobacz pełną wersję : Check engine/ sonda
Siema
Wymieniłem rok temu kolektor na 4-2-1 i ostatnio pali mi check Błąd sondy
Sonda jest wpozadku Auto nie ma katalizatora
Rano po przejechaniu połtora kilometra wystarczy silnik zgasić i odpalić na nowo Check juz nie zapala i Econo normalnie świeci
Sonda jest 5 zyłowa Spalanie nie wzrosło
Tylko ze wkurza ten Check bo niebawem chce auto sprzedać
Miał ktoś cos takiego i da sie zaradzic coć ewentualnie ?
Sonda jest wpozadku
po czy poznałes, że sonda jest OK?
No dobra moze zle to ujałem Nie wzrosło spalanie co zostało dokładnie obadane
Podmień sondę i wtedy będziesz pewne, że to nie ona. " na oko" to sondy raczej nie sprawdzisz a wzrost spalania to tez nie będzie oszałamiający góra 1-1,5 na 100.
Ja dwa lata jeździłem z uszkodzoną sondą (nieświadomie) i po założeniu sprawnej, nie zauważyłem mniejszego spalania.
konerB18C4
25-06-12, 18:38
Przecież można sprawdzić sonde mierząc ja miernikiem. Ja Wymienilem kolektor i po paru dniach zapalił sie błąd, spalanie nie wzrosło tylko zaczęła sie dlawic i tak teraz sie dlawi ze sie nie da jechać.A sonda ok. Ae opcja ze zgłoszeniem lampki błędu taka sama. Po wyłączeniu silnika i zapaleniu gasla. A żeby było ciekawiej podczas diagnostyki nie wykazuje już błędu tylko dlawi mi Honde.
Przecież można sprawdzić sonde mierząc ja miernikiem. .
to jakie wartości powinien pomiar uzyskać ? jest na to jakas zasada tak jak z pomiarem kabli WN ?
u mnie generalnie nie szukam pomysłu na wymianę badz sprawdzenie sondy bo chodzi o to ze po roku od wymiany kolektora pokazuje błąd ale tylko do czasu rozgrzania silnika
najgorzej ze tej 5 zylowej z d15z3 silnika nie mam jak podmienic zeby sprawdzić a kupno nowej to przesada, ((uzywek nie widze na allegro )) , skoro po przejaechaniu 2 kilometrów check juz nie wyskakuje przy starej sondzie
Te pierwsze zimne spaliny checka na chwile powodują - Moze wykręce ja i przeczyszczę ? Chce auto sprzedać a tu taka dziwna przypadłość i tłumaczenie zbędne skoro wszystko po 2 kilometrach normalnie wygląda... tylko auto trzeba zgasic o odpalić :)
konerB18C4
26-06-12, 00:26
http://www.hcforum.pl/archive/index.php/t-21266.html zobacz tutaj. Generalnie to jest dość rzetelny opis a poza tym mój dobry znajomy mechanik z ASO Hondy to sprawdzał właśnie dobrym miernikiem i nie stwierdził nieprawidłowości. Ja nie jestem dobry w te klocki ale na tyle na ile potrafię to pomogę.