Zobacz pełną wersję : uklad dolotowy do gaznika
Witam
znowu nazbieralo mi sie kilka pytan, poniewaz jestem zielony ale statram sie to nadrabiac to o to pierwsze?
Co to jest AOMA i CAI ?? to jakies dwa typy dolotow?
I drugie juz powazniejsze, szukalem duzo na forum ale ogolnie konkretnie nie znalazlem. Posiadam civia 93 1.3silnik z gaznikiem i chcialbym zmienic dolot do niego. Problem jest taki ze tam jest wejscie pionowe a wszystkie uklady sa robione chyba pod te z wtryskami czyli poziome. Znalazzlem jakis link na forum do sklepu ale jak juz ktos napisal do Vgeneracji nie maja:/
Prosze o przyblizenie sprawy i dzieki za cierpliwosc :speszony:
AOMA to jest firma ktora robi uklady dolotowe.
CAI to skrot od Cold Air Intake
okej to juz polowe wiem;]
a jak z tym dolotem do gaznika?? ma ktos taki zamontowany? gdzie kupiliscie??
jak by co moj silnik to 13 tylk :/
popatrz sobie na www.mtuning.pl Tam w masz rozne doloty :)
nie znalazle tu nic odpowiedniego:/
kto ma jakis uklad do takiej samej hondy??
Jeszcze nie widzałem dedykowanego dolotu do d13. Trzeba samemu wszystko skompletować czyli kolanko , przejściówke z kolanka do rury no i jakiś stożek oraz wszystkie opaski. Trzeba zadbać też o podpięcie wężyków i czujnika temp. najlepiej do kolanka. Robiłem dolot do swojego eg3 i największy problem sprawia dopasowanie kolanka do wejścia na gaźnik.
marc-l a jakies blizsze informacje jak to zmontowac??
dzieki
jest fajny sposób na dolot w D13.
Trzeba kupić gdzies na szrocie puszke od d15b2 osadzić ja na gaźniku (średnica dokładnie taka sama i taki sam sposob montowania co w seryjnej puszce) i podłączyć do niej rure zakonczona stozkiem. D15B2 ma malutka puszke i wyjscie na bok...
PZDR
PS
tylko jest jeszcze pytanie czy dlubanie przy dolocie w gazniku cokolwiek da...
Jak myslicie?
Puszka od d15b2 to w sumie też dobry pomysł widziałem już takie rozwiązanie, wie ktoś jak wygląda ona w środku czy ma jakies zwęzki itp.?? U mnie poprawę widać szczególnie na trzecim biegu, lepiej sie wkręca i jest mniejsze zamulenie wlasnie na trójce, wiadomo że montaż stożka w tym silniku nie zrobi z niego wyścigówki ale warto się pobawić w jego montaż.
ooo to mi sie podoba przelozyc i wtedy kupic dopasowany;]
ale tak przy okazji moglibyscie mi wyjasnic co oznaczaja te wszystkie skroty modeli typu
d15b2
D14A3
b16a2
probowalem to kiedys rozkminic ale nie udalo mi sie, pierwsze cyfry to chyba pojemnosc pieca ale te literki to nie wiem;>
dzieki zaloga!!
tak pierwsze cyferki to pojemnosci a reszta to poprostu oznaczenia poczytaj troche np http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=28154