PDA

Zobacz pełną wersję : Lampka Check Engine

Bloo66
22-06-12, 10:56
Mam pytanie. Otóż mam Hondę Civic z 2003 r.
Zapaliła mi się jakiś czas temu lampka Check Engine, zmieniałem zawór EGR i jakiś czas się nie paliła ta lampka lecz znów się ona świeci choć zawór był zmieniany.
Co poza zaworem EGR może powodować że ta lampka się świeci?

Zielnik
22-06-12, 11:25
Mam pytanie. Otóż mam Hondę Civic z 2003 r.
Zapaliła mi się jakiś czas temu lampka Check Engine, zmieniałem zawór EGR i jakiś czas się nie paliła ta lampka lecz znów się ona świeci choć zawór był zmieniany.

Wprawdzie się kompletnie nie znam :P, ale jak mi się zapaliła ta kontrolka świeżo po zamontowaniu instalacji gazowej, to gość powiedział, że:

- może się zapalić ze względu na złą mieszankę wylatującą z auta (wydech)
- może być uszkodzona sonda lambda

Nie wiem na ile to prawda a na ile tylko poprawiał jakiś swój błąd, no ale mówię co słyszałem.

piter7766
22-06-12, 11:41
Poza zaworem EGR to jeszcze jakieś 100-200 a może i 300 różnych czynników może być.
Podłącz skaner i będziesz wiedział ,co to za błąd:)

Krzysztof1969
22-06-12, 15:38
Jedz na komputer do jakiegoś kolesia zczyta ci błąd i skasuje, zapamiętaj albo zapisz i wrzuć na forum. Jeśli to "Czujnik spalania stukowego" odrazu możesz jechać na regulacje zaworów. W ASO jakies 200zł ale za to bez przecieków z pod pokrywy zaworów hehe..

marioZ
23-06-12, 20:50
Jeśli chodzi o błąd to u mnie pokazał P1401 i tak mam co jakiś czas

Krzysztof1969
24-06-12, 12:37
Czyli obwod zaworu EGR tyle udało mi się znaleźć w sieci. Piszą tez że prawdopodobnie brak szczelności w obrębie zaworu lub zanieczyszczony.