Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kontrolka ECO D15Z6

TomekNS
22-06-12, 10:09
Mam mały problem z tą kontrolką, mianowicie wyglada to tak że kontrolka nie swieci sie podczas jazdy, zapala sie tylko na moment wraz z kontrolka Check podczas pompowania paliwa po czym obydwie gasna. Tak więc dlaczego sie nie zapala podczas jazdy? jakie warunki muszą być spełnione aby sie zapaliła?

konstruktor
22-06-12, 10:46
jakie warunki muszą być spełnione aby sie zapaliła?
w tym linku masz podane wartości dla obrotomierza gdy kontrolka będzie świeciła.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?126451-Kontrolka-econo&highlight=d15z6+kontrolka
dodam że nie świeci się ona gdy dodajesz "dużo" gazu np podczas rozpędzania się, wyprzedzania itp.
Ogólnie sprawdź czy podczas jazdy ze stałą prędkością masz "zielone światełko" (np 90km/h na 5tce)

TomekNS
22-06-12, 11:14
Dzieki za info już mniej wiecej wiem na jakiej zasadzie dziala ta kontrolka, ale teraz trzeba by sie zastanowic od strony technicznej dlaczego ona nie dziala podczas jazdy? Jezdze tym autem juz ponad rok i jeszcze nigdy mi sie nie zapaliła tak wiec jakis problem musi być.

Szczery
22-06-12, 12:39
Skoro check sie zapala to moze samodiagnostyke zrob, moze to cos nam powie.
A moze masz modzony motor i inny komp do tego?

rafal86
22-06-12, 14:03
a ile ci pali? wygląda tak jakbyś ciągle jezdził na 16v.Sprawdz czy masz napiecie na zaworze vtec, moze faktycznie coś z kompem

TomekNS
22-06-12, 14:27
Spalanie chyba jest w normie miasto 7,5l trasa ponizej 6l. W aucie byl wymieniony caly silnik bez osprzetu, oczywiscie na ten sam, chociaz wydaje mi sie ze to nie powinno miec zadnego wplywu na moja kontrolke, a powiedzcie mi jak to u was wyglada, jak wrzucicie 5 bieg i ustabilizujecie obroty to dlugo trzeba czekac na zapalenie kontrolki?

rafal86
22-06-12, 15:05
ja czekam na 5 biegu około 3-4 sekund

karas
22-06-12, 17:50
u mnie poczawszy od 3 do 5 biegu przy poruszaniu sie ze stała predkascia obrotową w przedziale 1800-3000 obr. czasami 3200 obr. czekam 4-5 sekund na zapalenie sie zielonej kontrolki oczywiscie na rozgrzanym silniku bo na zimnym sie nie zapala

rafal86
22-06-12, 18:48
a macie czasem problem zeby zapaliła sie kontrolka na 4 biegu? nieraz mimo 2-2,5 obr nie zapala sie mimo muskania gazu. Musze wtedy odpuścic gaz albo wcisnąć mocniej i tak jakby zacząć na nowo "faze" wejścia w 12v
na 3 i 5 biegu nie ma tego problemu

f60
25-09-12, 20:27
To, że lampka eco nie świeci nie oznacza, że silnik od razu pracuje na 16v. Nawet na wolnych obrotach silnik pracuje na 12v, a lampka nie świeci. Osobiście mam podłączoną kontrolkę, pod vtec' a i na jej podstawie obserwuje, kiedy silnik pracuje na 16v i to czy lamka swieci czy nie, nie swiadczy o zmianie trybu pracy.