PDA

Zobacz pełną wersję : Szum (świergot) silnika D15Z6 3d

mikey
09-08-07, 23:03
Mam pytanie pomózcie od pewnego czasu silnik chodzi głosniej
przy dodawaniu gazu zaczyna swiergolić.

podejrzewam że to będzie któryś z pasków albo wszystkie
ale na 100 000 wymieniłem wszystkie 3 + rozrząd
obecnie ma przejechane 156 000 km.

POMÓŻCIE POZDRAWIAM Z S-RZA

kwiatus19
09-08-07, 23:43
Obstawiam łożyska alternatora, jeżeli "świergoli" :) .

ygor
10-08-07, 10:16
Mam podobnie - taki metaliczny świergot - czasami przy 3krpm czasami przy 2 czasami 4 czasami w ogole ... Mam nadzieje ze to tylko alternator ... a co bedzie jak padna do konca ?

skolopendra
10-08-07, 13:52
co bedzie jak padna do konca ?

zatrą sie i rozwalą,albo zablokują ............................................ :d

ygor
10-08-07, 14:36
tego sie domyslilem - tego ze ladowania nie bedzie tez moge sie domyslec ... ale jesli sie zablokuja to jakie konsekwencje dla silnika - pasek peknie , sfajczy sie ?

mikey
10-08-07, 21:58
tu mikey przy wolnych obrotach na postoju nie słychać nic poza lekkim szumem sak jak by na rozrząd :aloha: zie

proch
11-08-07, 11:22
przy dodawaniu gazu zaczyna swiergolić

mam to samo... najlepiej słychać przy dodaniu gazu na 2 lub 3 biegu na niższych obrotach, jak silnik jeszcze temperatury nie złapie, później tego nie słychać...

czyli najprawdopodobniej alternator??

Bodzlo
11-08-07, 11:41
U mnie świszczało łozysko rolki od paska napędu klimy .

ygor
16-08-07, 11:59
mam to samo... najlepiej słychać przy dodaniu gazu na 2 lub 3 biegu na niższych obrotach, jak silnik jeszcze temperatury nie złapie, później tego nie słychać...

U mnie na początku było dokładnie tak , teraz w zależności od humoru , jest w różnych zakresach obrotów nawet powyżej 4krpm raz było ... ale głównie na niskich na do czwórki. Z tym że wlaśnie nie na zimnym a jak trochę pojeżdżę - i to po jakimś czasie od uzyskania przez silnik temperatury ... I teraz moje pytanie - czy może to być pompa wody ... ? płyn chłodniczy ma porzadany kolor - nie ma maxa - jest gdzieś do połowy i ta połowa ubyła hmmm trudbno powiedzieć ale chyba nie wcześniej niż od 2 tys km - dzisiaj uzupełnię i będę obserwował ... Wiem że to lamerskie, ale pompa wody chodzi od początku włączenia silnika, tak jak alternator ... ? Może to być pompa ? Przy wymianie pompy wymienia się też cały rozrząd ?