Zobacz pełną wersję : Światło w kabinie
Zainspirowany dzisiejszą zmianą podświetlania rejestracji na ledy (banalnie proste a super wygląda) chciałem spytać, czy do podświetlania kabiny (to co się włącza przy otwieraniu drzwi m.in) też można zastosować LED'kę? Pytam, bo ona tak ładnie gaśnie - i nie wiem, czy tak samo będzie gasła LED, i czy to wpłynie na jej żywotność?
No i bardzo bym prosił, by ktoś był tak uprzejmy powiedzieć jak ściągnąć ten plastikowy klosz by dostać się do żaróweczki. (VII gen, 5d, przedlift)
Dzięki!
Powiem tak, sam miałem ledy w kabinie...i nie wiem czy za słabe kupiłem czy to taki efekt ale LED nie dawał takiego światła jak zwykła żarówka. Możliwe że to przez ten klosz że jest matowy.
Klosz lampki w podsufitce ściąga się podważając go cienkim śrubokrętem - przyjrzyj się, znajdziesz takie miejsce, gdzie śrubokręcik wchodzi; najlepiej robić to przez cienką szmatkę, wtedy nie zostawisz śladów.
Przy okazji - jakie ledy wstawiłeś do podświetlania tablicy rejestracyjnej? Kiedyś miałem, ale świeciły pod bardzo małym kątem i efekt był bardzo słaby.
Teoretycznie LEDy też będą przygasały stopniowo tak jak zwykła żarówka, ale będzie to trochę inaczej wyglądało (bardziej raptownie).
Klosz ściąga się wsuwając między klosz a obudowę bardzo cienki płaski śrubokręt. Jest tam takie miejsce na podważenie, tylko bardzo ostrożnie bo podobno lubi pęknąć klosz. Jak już zdejmiesz klosz to podklej wnętrze lampki taśmą aluminiową to będzie się trochę więcej światła odbijało. Z jasnością światła to różnie bywa, ale tanie LEDy zazwyczaj świecą słabiej niż zwykła żarówka.
Pamiętaj, że podświetlenie tablicy rejestracyjnej zgodnie z przepisami możesz mieć tylko białe. Żadne kolory nie wchodzą w grę.
Pamiętaj, że podświetlenie tablicy rejestracyjnej zgodnie z przepisami możesz mieć tylko białe. Żadne kolory nie wchodzą w grę.
Tak, wiem dużo osób o tym mówi. No i mam białe - efekt w nocy jest naprawdę super!
Przy okazji - jakie ledy wstawiłeś do podświetlania tablicy rejestracyjnej? Kiedyś miałem, ale świeciły pod bardzo małym kątem i efekt był bardzo słaby.
Powiem tak, sam miałem ledy w kabinie...i nie wiem czy za słabe kupiłem czy to taki efekt ale LED nie dawał takiego światła jak zwykła żarówka. Możliwe że to przez ten klosz że jest matowy.
Niestety nie powiem Ci jakie konkretnie, bo kupowałem w sklepie, gdzie babka wyciągała LEDy z woreczka a na nich samych nie ma żadnych oznaczeń. Są za to bardzo mocne - o wiele mocniejsze niż żarówka. Robi się wręcz teraz od tego taki jasny pas na ziemi. Moje LED'y są zbudowane tak, że dookoła mają 4 diodki (w cztery różne strony świata:P) i na czubku jedna. Czyli razem 5 świecących punkcików. Dałem za jedną coś koło 7zł
No i niestety - światło w bagażniku sobie zmieniłem na LED, ale w kabinie nie, bo nie ma odpowiedniej (przynajmniej w 3 sklepach) ledówki. Ta która była wprawdzie świeciła, ale była trochę za duża, a ja nie chcę robić szmiry. Tylko wkurzony jestem, bo te zatrzaski są takie, że trochę przy ściąganiu uszkodziłem plastik dookoła kloszu. Niby nic, niby maluteńkie wgięcia, ale ja o nich wiem - to wystarczy...
Nie wiecie może, gdzie można znaleźć takiego leda? Żarówka do A12V8W...
U siebie w środku mam 3 żarówki SMD dokładnie takie -> ..::KLIK:: (http://allegro.pl/zarowka-6-led-31-36-39-42mm-c5w-c10w-smd-dioda-i2415435617.html) i świecą super. Przedtem miałem zwykłe diodowe to było jakieś nie porozumienie. SMD ściemnia się tak jak zwykła.
Co do rejestracji to mam takie same jak postojów czyli ..::KLIK::.. (http://allegro.pl/zarowka-zarowka-led-w5w-5x5050-smd-t10-postojowka-i2427252980.html)
BTW: Przy okazji mam pytanko: nie raz mam problem bo żarówka mi się nie zapala i muszę puknąć w ten klosz :/ Wyjąłem go ale nie bardzo widzę aby coś było nie tak. Dodam że na pewno nie ma to nic wspólnego z żarówką SMD bo jak kupiłęm auto gdzie była zwykła żarówka było to samo - wie ktoś o co może dokładnie chodzić ?
No ale jakim cudem CI to weszło? W sensie - nie pasuje Ci idealnie? Bo to ma 31 mm a mi się wydaje, że tam jest miejsce na 30 mm. Tak, wiem, marudzę, ale nie chce naginać tych styków...
Co do pukania w klosz (:P) - spróbuj wyciągnąć wtyczkę (kostkę) i ją przeczyścić. Podmuchaj do środka, wytrzyj ładnie wszystkie styki i zobacz, może minie. Ja nie, tzn że masz gdzieś kabelek przetarty...
Wszystko weszło idealnie i nic nie musiałem nadginać, jak coś mogę foto zarzucić..
Wszystko weszło idealnie i nic nie musiałem nadginać, jak coś mogę foto zarzucić..
No to jeśli to nie problem, to chętnie to zobaczę.
EDIT: Dzwoniłem do gościa od akcji co podesłałeś link - powiedział, że pomiędzy metalowymi, rurkowymi końcami jest 18 mm, podczas gdy u mnie jest maks 16... dlatego nie wchodzą mi też inne ledy.. coś mam nie tak światłem kabiny? Jak Wy macie? Ja mam 5d jak coś...
Też mam 5D. Za jakąś godzinkę wrzucę zdjęcia to zobaczysz :)
Ok proszę oto zdjęcia. Z uwagi iż jest widno nie robiłem zdjęcia jak to świeci bo nie ma sensu :P ..::KLIK::.. (https://www.dropbox.com/sh/jrpvr6mg1cfdu1p/Mwtl42UDAq)
Ok proszę oto zdjęcia. Z uwagi iż jest widno nie robiłem zdjęcia jak to świeci bo nie ma sensu :P ..::KLIK::.. (https://www.dropbox.com/sh/jrpvr6mg1cfdu1p/Mwtl42UDAq)
No kurde, weszło Ci idealnie ... ! No ale jak? Może Ty masz większą ode mnie tą odległość między blaszkami...No albo gość źle zmierzył. No bo u Ciebie to jeszcze miejsce zostało! :P Kupowałeś dokładnie z tej aukcji co mi wysłałeś? Mocne światło daje? Zimne czy ciepłe? Ja wolę zimne :)
Jak mierzyłem starą żarówkę to miała coś ok 29mm ta ma więcej, ale się mieści. Wątpię abym miał szerszą wnękę więc żarówka też na pewno będzie pasowała i u Ciebie. Światło jest zimne, a w samochodzie jest widno. Tak kupowałem od tego gościa co zapodałem linka. Zastanawiałem się jeszcze nad taką żarówką ..::KLIK::.. (http://allegro.pl/ba15s-1156-zarowka-40-smd-zarowki-led-hit-raczek-i2417282960.html)do tylnej lampy, ale że lamy w Civicu są poziome a nie okrągłe, żarówka nie da takiego efektu jak bym oczekiwał :/
Jak mierzyłem starą żarówkę to miała coś ok 29mm ta ma więcej, ale się mieści. Wątpię abym miał szerszą wnękę więc żarówka też na pewno będzie pasowała i u Ciebie. Światło jest zimne, a w samochodzie jest widno. Tak kupowałem od tego gościa co zapodałem linka. Zastanawiałem się jeszcze nad taką żarówką ..::KLIK::.. (http://allegro.pl/ba15s-1156-zarowka-40-smd-zarowki-led-hit-raczek-i2417282960.html)do tylnej lampy, ale że lamy w Civicu są poziome a nie okrągłe, żarówka nie da takiego efektu jak bym oczekiwał :/
Nie zmieniaj w lampach - muszą być żarówki homologowane, bo policja się czepia. Wnętrze można sobie zmieniać do woli, ale w lampach zewnętrznych miej homologowane żarówki. Inaczej mogą Ci dowód rejestracyjny zabrać.
W pozycyjnych przednich nikt się nie czepia. Mam dokładnie takie jak u xadriana w podświetleniu rejestracji i już dwa przeglądy tak przeszedłem i kilka kontroli drogowych. Nikt nic nie mówił. Ja mam oczywiście białe ciepłe z przodu bo zimne słabo wygląda przy zwykłych żarówkach. W podświetleniu tablicy rej. mam takie same, ale właśnie zimne i efekt jest świetny. Wcześniej miałem czerwone to diagnosta się przyczepił i zmieniłem.
kamilen, Zielnikowi chyba chodziło o żarówki do tylnych świateł (tą gwiazdę) :)
Co do postojówek i tablicy rejestracyjnej to również nie miałem nigdy problemu ;)
Chodzi o to - z tego co czytałem i co mi inni mówili - że jeśli ktoś w Ciebie wjedzie, załóżmy w przód, i zobaczy że masz ledy, to może wezwać policje. Policja sprawdzi i okaże się, że Twoje postojówki nie są homologowane. Wtedy (mimo, iż oczywiście świecić będą jak Czarnobyl) zacznie gość gadać, że wjechał w Ciebie bo Cie nie widział. Oczywiście sprawa może się skończyć dwojako, ale istnieje prawdopodobieństwo, że policja uzna Twoją winę, albo (bardziej prawdopodobne) że ubezpieczalnia nie wypłaci pieniędzy bo powie, że auto było nieprzystosowane do poruszania się po drodze. Ja wolę nie ryzykować :)
a te pajaczki to jakie wejscie maja ??? to nie jest wlasnie do tylnich lamp ???
czy ktos je montuje jak tam to prosze o efekt ;p ? ciekawe czy do em 2 by wszedlo w lampe ciekawie by to wygladalo :D
Exedy24_pl
25-06-12, 17:20
W przypadku świateł ledowych tak właśnie jest, podczas kolizji lub też standardowej kontroli można mieć problemy więc nie radzę. To samo tyczy się też tylnich lamp. efekt może i fajny, ale nie jest to bezpieczne.
Ale mówicie o światłach mijania czy postojowych, bo jeśli chodzi o te drugie to nie spotkałem się z przypadkiem, aby ktoś robił problemy z powodu zamontowania białej żarówki SMD
Do wnętrza auta polecam modul+ściemniacz. Efekt jak dla mnie zadowlaajacy w 100% :) Sciemniacz akurat mam inny niz podalem,ale zasada dzialania ta sama
http://allegro.pl/modul-24-led-flux-w5w-t4w-c5w-c10w-lampa-panel-12v-i2391587038.html
http://allegro.pl/nowoczesny-sciemniacz-oswietlenia-wnetrza-auta-i2423358984.html
zamontowałem sobie takiego led'ka jak polecał xadrian - muszę przyznać, że na prawdę świeci fajnie :D dzięki!
Mówiłem że będzie pasował :)
Co do ledów ja zostałem skutecznie wyleczony z tego pomysłu. Żarówki ledowe po jakimś czasie zamiast świecić zaczęły migać. Nie była to kwestia jednej żarówki ale kilku. Więc moim zdaniem do podświetlenia tablicy lepiej kupić blue vision światło bielsze niż standard i nie ma problemów.
Jeżdżę blisko rok na ledach SMD i żarówki świecą bez problemu - w tym czasie zrobiłem jakieś 12K km