PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana sprzęgła - jak ustawić tarcze

toby86
20-06-12, 21:16
Hej
Z racji że będę wymieniał kompletne sprzęgło w mojej Hance potrzebuję porady jak i czym ustawić nową tarcze??? Najlepszym rozwiązaniem byłby wałek sprzęgłowy albo takie coś http://cdn1.autopartsnetwork.com/images/catalog/brand/dorman/640/14522-007.jpg ale niestety nie wiem gdzie taki patent kupić. Do tokarza jechał nie będę żeby mi to wytoczył bo mija się to z celem a na oko nie chce tego robić bo chcę to zrobić raz a porządnie.
Z góry dzięki za pomoc :)

kzp64
20-06-12, 22:17
Ustaw na oko na srodku i samo wskoczy na swoje miejsce jak skrzynia poruszasz... miejsca jest sporo i skrzynia lekka wiec dasz rade.

Brylant1
21-06-12, 00:46
Dokladnie jak pisze kolega ustaw na oko, walek wpadnie i wszystko sie ulozy samo

karmel
21-06-12, 11:51
Skrzynia jest lekka, ale nie zawsze :] Trzeba się z nią dość sporo nagłówkować... Choć może wejdzie za 1 razem;)

toby86
21-06-12, 20:59
skoro tak radzicie to będzie na oko a co do skrzyni to mam wyciągarkę tak że będzie pomocna ;)
dzięki za rady ;)

jasiek09
21-06-12, 21:43
Mhhh, tak samo wskoczy jak przykręcisz sprzęgło do zamachu :) ciekawe

rychulja
21-06-12, 22:40
Ja zawsze docisku nie dokręcam do końca żeby tarcza była w miarę lużno i miała możliwość przesunięcia jak skrzynia wskoczy dokręcam docisk przez okienko od rozrusznika :)

Budziniak
21-06-12, 23:55
Ja zawsze docisku nie dokręcam do końca żeby tarcza była w miarę lużno i miała możliwość przesunięcia jak skrzynia wskoczy dokręcam docisk przez okienko od rozrusznika no masz ale cwaniak a dokręcasz na przemian równomiernie czy po kolei do oporu ?!

stolarz
22-06-12, 09:28
jak nie macie wałka do ustawiania sprzęgła to ogarniacie taki patent:
-dobieracie sobie jakiś wałeczek, rurkę czy coś okrągłego co wejdzie w otwór w kole zamachowym ale tak na styk
-bierzecie taśmę klejącą taką szarą, mocną i zwiększacie nią średnicę wałka tak żeby miał dwie średnice i wchodził w zamach jak i sprzęgło. oczywiście spasować trzeba ciasno.
-w efekcie macie przyrząd do ustawiania tarczy sprzęgła

kruszyna9227
22-06-12, 11:56
jak nie macie wałka do ustawiania sprzęgła to ogarniacie taki patent:
-dobieracie sobie jakiś wałeczek, rurkę czy coś okrągłego co wejdzie w otwór w kole zamachowym ale tak na styk
-bierzecie taśmę klejącą taką szarą, mocną i zwiększacie nią średnicę wałka tak żeby miał dwie średnice i wchodził w zamach jak i sprzęgło. oczywiście spasować trzeba ciasno.
-w efekcie macie przyrząd do ustawiania tarczy sprzęgła

hehe patent daje radę, robiłem tak samo w Starletce kuzyna, a poza tym widziałem że tak samo działał "mechanik" z "Fani 4 kółek" Pzdr.:p

stolarz
22-06-12, 12:53
ja mam wałek do d-serii więc nie mam problemu ale wcześniej ten patent działał bez problemu :)

toby86
23-06-12, 12:32
Stolarz a gdzie go kupiłeś i za ile :) ??

stolarz
23-06-12, 12:36
historia tego wałka jest długa i zawiła ale pochodzi on z demontażu skrzyni biegów. a takie czarne krótkie wałki z plastiku typowo warsztatowe to powinniscie znalezc w hurtowniach ktore zaopatrzaja warsztaty w narzedzia

Saiti
23-06-12, 13:05
Ja zawsze docisku nie dokręcam do końca żeby tarcza była w miarę lużno i miała możliwość przesunięcia jak skrzynia wskoczy dokręcam docisk przez okienko od rozrusznika

Haha, a myślałem, że tylko ja tak robię ;)

hard_style_she
24-06-12, 22:31
Powiedzcie mi czy w hondzie 1,7 ctdi gen 7 jest wymienny wałek sprzęgłowy??

Sory, że zadaje pytanie nie w dziale tej generacji, ale może się ktoś orientuje??