Zobacz pełną wersję : Szyba pasażera
robert1111
20-06-12, 10:49
Czesc ostatnio przestała mi działać szyba od pasazera ,strując przyciskiem po stronie kierowcy , po stronie pasazera nomalnie działa problem tkwi najprawdopodobniej w przewanym przewodzie między dzwiami kierowcy a karoserią bo ruszałem tą gumą przy otwartych drzwiach i raz działało a raz nie i mam pytanie czy wie ktoś jakiego koloru jest kabel który odpowiada za sterowanie szyby pasażera ?Pozdrawiam.
Rozbierz tapicerkę drzwi i prześledź przewód od przycisku do kostki ;).
robert1111
20-06-12, 11:52
Tak tylko nie wiem który przewód odpowiada za sterowanie szybą pasażera.
Jeśli grzebałeś przy kostce między drzwiami, a drugą częścią która wchodzi w budę to sprawdź:
- czy się lekko nie wypięła;
- czy nie uszkodziłeś kabli.
Jeśli to nic nie da to w manualu masz pięknie opisaną pełną elektrykę szyb ;) Gdybyś sobie nie poradził z tym to pisz na pw bo widzę, że jesteś z bliskich okolic.
robert1111
21-06-12, 14:13
Kostki są dobrze wpięte wydaje mi sie ze na 99% bedzie uszkodzony któryś kabel między budą a drzwiami a uszkodził sie po prostu chyba ze starości :) bo jeszcze jakies 2 tyg temu jak miałem zamkniete drzwi od kierowcy to dało sie sterowac szybą pasażera a przy otwartych drzwiach juz nie wiec mam nadzieje ze bedzie to tylko uszkodzony przewód miedzy jedną a drugą kostką niestety dojscie tam jest kiepskie :(
trzeba zresetowac kompa od szyb, wlaczasz zaplon, opuszczasz szybe pasazera uzywajac przycisku na drzwiach pasazera, i po opuszczeniu calkowicie szyby trzymasz przycisk wcisniety jakies 2 sekundy, po czym zamykasz szybe i po zamknieciu trzymasz przycisk jeszcze jakies 2 sekundy, po czym wylaczasz zaplon i po wlaczeniu powinno byc oki. Mialem identyczny objaw, do tego jeszcze u mnie nie chodzila funkcja AUTO. tu jest wiecej na ten temat : http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?143565-Nie-dzialaja-podnoszenie-szyby-pasazera-UFO
Ooo a to ciekawostka, muszę sprawdzić bo funkcja auto czasami mi szwankuje.
W elektrycznych szybach w VI nie ma komputera tylko kilka przekaźników.
- robert1111, jeśli przełącznik szyb pasażera otwiera i zamyka okno cały czas, a przełącznik od kierowcy nie, wówczas wina nie może leżeć po stronie kabli ponieważ są trzy doprowadzone do strony pasażera(idące od przełącznika kierowcy). Wszystkie trzy wchodzą w przełącznik więc gdyby któryś był walnięty to nie działało by Ci otwieranie bądź zamykanie z przełącznika pasażera. Obstawiam na uszkodzony przełącznik główny bądź uszkodzenie przewodu który wchodzi w przełącznik główny z numerem 6[zielono-czarny(powinno być w tym miejscu na kostce +12V)].
- Druga opcja to luźne kostki, jeśli raz działa a raz nie.
Jeśli uporasz się z tym to daj znać co było przyczyną- potomni i moja ciekawość to docenią ;)
robert1111
21-06-12, 16:10
U mnie żaden reset nie pomogł bede sprawdzał kabelki w kostkach , najlepiej to chyba by było drzwi zdjąc zeby te kostki powypinac :) japończyki to zawsze zrobią tak zeby nie było do tego dostepu.
Spoko dzieki za podpowiedz teraz lece do pracy i jutro albo w sobote sie tym zajmę.Pozdr
Taa faktycznie żaden reset nie działa ;)
Chciałoby się powiedzieć "a nie mówiłem" :D
Podepne sie pod temat. U mnie jest mega dziwnie, bo szyba pasazera (prawy przod) dziala z przyciskow kierowcy, ale nie dziala z przycisku w drzwiach pasazera. ALE jak u kierowcy trzymam zamykanie szyby i ona sobie jedzie do gory, to po wcisnieciu przycisku pasazera ona sie zatrzymuje, gdy go puszcze dalej jedzie.
Maciejj, nie jestem ekspertem w tym ale możesz sprawdzić dwie rzeczy:
- poprawić masę(dwa przewody czarne- 5 i 8 na wtyczce przełącznika głównego)
- sprawdzić sam przełącznik jeśli masz od kogoś podmienić.
przelacznik podmienilem z tylnych drzwi (sedan) i jest to samo, przedni przelozylem na tyl i dziala.
robert1111
30-06-12, 17:56
Temat ogarniety jeden z kabelków złamał sie przy samej kostce ale juz naprawione i wszystko działą jak powinno.Kabelek był koloru zielono/czarny gdyby ktoś miał podobny problem.Pozdr.
Czyli tak jak pisałem stronę wcześniej. Fajnie, że sobie to ogarnąłeś ;)
robert1111
01-07-12, 19:24
Dzięki wielkie za pomoc Pozdrawiam :):):)