Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z wyciągnięciem krótkiej półosi d15b2

FaziRBK
19-06-12, 23:14
Siemano majstry :)

Potrzebowałbym pomocy lub podpowiedzi od speców, których na tym forum wiem, że nie brakuje.
A mianowicie, w dniu dzisiejszym postanowiłem w końcu wymienić mojej kobiecie kompletne sprzęgło, wszystko było w porządku do momentu gdzie wystąpił problem a konkretnie chodzi o to, że za chiny nie mogę wyciągnąć ze skrzyni, krótkiej półosi. Najzabawniejsze jest w tym to, że przez tą półoś miałem koszmarny problem ze zrzuceniem skrzyni, zabawy było co nie miara a rozkręcania jeszcze więcej. Po długiej walce wygrałem i wyciągnąłem całą skrzynię z tą półośką. I moje pytanie brzmi, jak mógłbym wyciągnąć półośkę bez podważania jej etc. Bo niestety nawet łom nie chciał dziś pomóc choć wiem, że półośka powinna wyjść bez problemów ze skrzyni.
A tak oprócz tego, że kupiłem kompletne sprzęgło to mam też drugą sprawną skrzynię i ją zamierzam wrzucić. I chciałbym również zapytać czy jest możliwość rozebrania przegubu wewnętrznego i podmienienie samego kielicha na drugi? Ponieważ forumowicz od którego kupowałem drugą skrzynię zostawił mi w niej kielichy, które bez problemu wyjąłem sobie ze skrzyni. I czy da się w ogóle rozebrać przegub wewnętrzny i przerzucić go do sprawnego kielicha?
Sorry, że trochę zamotałem ale jestem już trochę zmęczony i sfrustrowany. Dzięki za podpowiedzi

Aha bym zapomniał tak w ogóle chciałem rozebrać tę starą skrzynię i wyjąć tą pół oś ale niestety nie da rady gdy ta półośka jeszcze w niej siedzi, udało mi się tylko na ok 1cm odciągnąć od siebie obudowę(w sensie te dwie części, które łączy silikon do skrzyń).

Matek161
19-06-12, 23:21
Przegub wewnętrzny bez problemu rozbierzesz ściągnij osłonę i po prostu go wyciągniesz tylko uważaj żeby Ci się nie rozsypał bo wtedy kaplica... A półośka musi wyjść po podważeniu innej opcji nie widzę u mnie bez problemu wychodziły

FaziRBK
19-06-12, 23:35
No właśnie kolego w moje Hondzie też nie miałem z tym problemu. Ale w Hondzie mojej kobiety niestety pojawił się ten nieciekawy problem, wydaje mi się, że niestety ten kielich jest uszkodzony dlatego nie chce wyjść. Próbowałem obracać półosią i podważać ale nie dało rady.
W każdym bądź razie dzięki za podpowiedź, postaram się jutro przełożyć przegub wewnętrzny z półośką do sprawnego kielicha, mam nadzieję, że go nie rozsypię:)

Matek161
20-06-12, 00:16
Najlepiej jest to podważyć takim energicznym szybkim szarpnięciem żeby ten pierścień puścił

bednar_ek35
20-06-12, 01:09
Nawet jak sie rozsypie to nic sie nie dzieje,wycierasz dyski do czysta,zakładasz na trzpienie i gotowe.Problem może być wtedy gdy obudowy będą przegubów będą inne i dyski nie wejdą w wycięcia.

karmel
21-06-12, 12:03
a wybić nie da rady? Jeśli już jeden wyciągnąłeś? Również nie miałem nigdy problemu z wyciągnięciem przegubu ze skrzyni...

Zielony11499
22-06-12, 00:51
pamiętaj tylko że te "dyski" w wewnętrznym przegubie mają strony. generalnie w manualu masz opisane, że żaden z trzech dysków nie powinien być zamieniany względem siebie. ja je pomieszałem 10 kkm temu i póki co nic się nie dzieje

stolarz
22-06-12, 09:42
jak rozpoławiasz skrzynię to ona trzyma się jeszcze na zegerze wewnątrz dlatego cie się nie rozpołowiła. A jak wyjąłeś jedną z półosi to tak jak ktoś napisał wybijaj drugą. Weź pręt który włożysz w miejsce wyjętej półosi i uderz w pręt tak żeby wybił drugą półoś.

FaziRBK
22-06-12, 23:02
Dobra chłopaki dzięki za rady, wszystko już poskładane, wrzucona druga skrzynia :)
W starej został sam kielich bo nie dało się go za chiny wybić, we trzech nawet próbowaliśmy. Wcześniejszy użytkownik Hondy mojej kobiety musiał skrzywić półoś dlatego kielich jest zablokowany.
Ale mam jeszcze inny problem, a mianowicie przełożyłem kielich wewnętrznego przugubu dorzuciłem tam masę smaru i ładnie to poskładałem. Ale teraz czasem przy ruszaniu na wprost lub hamowaniu coś przeskakuje, jest takie specyficzne puknięcie. Tak samo jak jadę po rondzie w lewo powoli to cały czas stuka właśnie od strony tej półośki, którą robiłem. Moje pytanie brzmi, obstawiać czy to bedzie przegub zewnętrzny czy jednak ten wewnętrzny, który był przeze mnie rozbierany?.

Matek161
23-06-12, 12:19
Jeśli przy skręcie puka to wydaje mi się ze to raczej zewnętrzny będzie ale reki sobie uciąć nie dam... Jeszcze bym też tulejki sprawdził

Zielony11499
23-06-12, 19:19
też obstawiam zewnętrzny