Zobacz pełną wersję : Przyciemnianie szyb - przepisy prawne
Planuje w swoim mb2 przyciemnić szyby, na początku miałem plany tylko na tył.
Ale pomyślałem sobie że przód też można troche.
I wyczytałem, ze tył można przyciemniać max 70%,
a potem, że kierowca musi 180* mieć widoczne. czyli z tego wynika, ze tył może byc bardziej przyciemniony.
Podrzucicie jakieś paragrafy na % przyciemnienia? Na przód - boki, tył - boki, i tył - klapa.
Tylko takie pewne.
Tył możesz przyciemnić na 100% i nikomu nic do tego.
Provokator
18-06-12, 19:17
No dokladnie , tył to sobie nawet farba olejna mozesz zamalowac i tak ci nic nie moga zrobic . Co do przodu to musisz uwazac bo niektore auta maja z przodu przyciemnienie fabryczne ktorego praktycznie nie widac
No dokladnie , tył to sobie nawet farba olejna mozesz zamalowac i tak ci nic nie moga zrobic . Co do przodu to musisz uwazac bo niektore auta maja z przodu przyciemnienie fabryczne ktorego praktycznie nie widac
Mój znajomy pomalował w tigrze na czarno sprayem :D
Niektóre fabryczne szyby nie mają nawet tych 70% przepuszczalności....
Jakakolwiek byś folie z atestami TUV,NASA i nie wiadomo czego, dostepna na rynku nie przykleil, to i tak przekroczysz granice przepuszczalaności swiatla, bo wydaje mi sie,ze szyby w civicach seryjnie beda przyciemnione o te +/- 30%
A jaką przepuszczalność światła polecacie na tylnąklapę? Tak, żeby w miarę było w nocy widać przy cofaniu.
80% bedzie dobra?
w nocy kazda folia bardzooo utrudnia cofanie, mialem folie 10% mam teraz 25 i w nocy jest zawsze kaszan jedynie cofanie na lusterka bo patrzenie przez tylna szybe odpada jesli cofasz gdzie nie ma oswietlenia typu latarnia itp.
Wojtec12345678
19-06-12, 00:18
Możesz przyciemnić sobie przód nawet o 50 % ale musisz to zrobić w zakładzie specjalizującym się w wypalaniu szyb w jakimś tam piecu, kiedyś orientowałem się o koszta to 3 przednie szyby w civicu ok 2500 zł... (samo wypalanie) wiele osób o tym nie wie, ale nie chodzi tu o przyciemnianie folią że jest zbyt ciemno tylko o to że naklejasz folię,a naklejając folię na szybę w razie wypadku nie pokruszy się ta szyba tylko będzie cała ... zwróćcie uwagę na nowe auta w których szyby się same przyciemniają i rozjaśniają, czasem są ciemne jak w jakimś mafijnym bmw :D i ma to homologacje, więc nie chodzi tu o to jak są ciemne tylko w jaki sposób jest to zrobione :p czyli jeżeli masz przyciemnione np o 70 % to w środku MUSI być jasno... stąd wymogi o widoczności w 180 *
Michalll_1991
19-06-12, 00:48
Jak mowi kolega wyzej, jak ma byc zgodnie z prawem to tylko piecowe przyciemnianie w przypadku przednich, gdzie przepuszczalnosc musi dodatkowo wynosic min 70%, czołowej 75%. Tył metoda dowolna, % również dowolny.
dz.u 2003 numer:32 poz:262 o ile pamietam dobrze :)
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r., w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia w art. 8 ust. 5 stanowi, że szyby pojazdu:
• nie powinny dawać ostrych odprysków w razie rozbicia; przednia szyba powinna zapewnić kierowcy pełną i wyraźną widoczność bez zniekształcenia obrazu, a w razie rozbicia - zapewniać jeszcze dostateczną widoczność drogi;
• powinny być umocowane w taki sposób lub sporządzone z takiego tworzywa, aby w razie konieczności istniała możliwość wyjścia na zewnątrz pojazdu co najmniej przez jeden otwór okienny z każdej strony pojazdu;
• przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%;
• nie powinny odbijać światła w sposób powodujący oślepianie innych uczestników ruchu drogowego.
w nocy kazda folia bardzooo utrudnia cofanie, mialem folie 10% mam teraz 25 i w nocy jest zawsze kaszan jedynie cofanie na lusterka bo patrzenie przez tylna szybe odpada jesli cofasz gdzie nie ma oswietlenia typu latarnia itp.
Polecam mocne diody do świateł cofania, po części rozwiązuje to problem.
Michalll_1991
19-06-12, 15:15
u mnie ciemnia totalna w nocy, nic nie widać z latarniami czy bez, ale od czego sa lusterka ;)
u mnie ciemnia totalna w nocy, nic nie widać z latarniami czy bez, ale od czego sa lusterka ;)
x2,a od kiedy pomykam pickupem i busem to się oduczyłem patrzeć przez tylną szybę,tylko lusterka,dlatego nie kupuje spoonów,bo lipnie w nich widać:p
A jaka masz przepuszczalność światła z tyłu ?
Michalll_1991
21-06-12, 01:15
nie wiem jaka folia bo kupiłem auto przyciemnione, zobacz w mój temat fotki, najciemniejsza napewno, ale nie wiem ile to ma %