Zobacz pełną wersję : Jaki filtr oleju?
Witam :)
Chciałbym się Was spytać - jaki będzie najlepszy filtr oleju do mojej Civic (VII gen, 1.4 - 90KM)? Zalewam silniczek Shell Helix Ultra 5w40.
Z góry dziękuje za pomoc :)
Zielnik
OEM Honda.
Ok, dzięki. A nie wie ktoś gdzie to mogę zdobyć w krakowie?
Osobiście nie wiem, ale mogę Ci polecić sklep internetowy gdzie w dobrej cenie i z ekspresową wysyłką go dostaniesz.
Osobiście nie wiem, ale mogę Ci polecić sklep internetowy gdzie w dobrej cenie i z ekspresową wysyłką go dostaniesz.
No to dawaj proszę :)
No to lecimy...
http://haparts.pl - a dokładniej http://haparts.pl/webpage/kontakt.html - napisz maila bądź zadzwoń, wszystko bezproblemowo załatwisz. :)
No to na to sam też już dziś trafiłem, dzięki wujkowi google, ale dzięki. A taki np Knecht dużo jest gorszy? Wiem, jest już na forum temacik i go właśnie czytam, ale więcej opinii nie zaszkodzi :)
Kupuj OEM i się nie zastanawiaj, bo nie ma nad czym.
ja w obu autach mam Boscha i jest ok, wiadomo że OEM najlepszy, ale nie przesadzajmy że reszta to zło.
Knecht też jest bardzo dobry. Szczerze polecam !
Mi jeszcze w serwisie Hondy polecali UNION JAPAN - japońskie, podobno zakładają 15 lat do Hond i śmiga najlepiej...znacie?
Inne pytanie. Jakie kryteria przyjmujecie przy ocenie czy filtr jest dobry, bardzo dobry, bądź zły?
Odpowiedź typu "bo jeżdżę i jest ok" nie jest odpowiedzią na to. :p
Ja otwarcie mówię, że nie mam o tym pojęcia więc pytam Was :P Uniona-japan poleca serwis, jeśli dobrze się orientuję to teraz mam knechta, a wiele osób z forum poleca OEM Honda. Więc ja głupieje :P
OEM Honda jest na pewno dobry, bo stworzony został przez inżynierów Hondy z uwzględnieniem wszystkich właściwości silnika.
A zamienniki ? No właśnie, temat rzeka, jakości filtru oleju zbytnio nie ma jak sprawdzić, więc w większości jest to lanie wody, bo właściwie każdy jest nie pewny. Dlatego wygrywa tu OEM, bo to jedyny pewniak.
OEM Honda jest na pewno dobry, bo stworzony został przez inżynierów Hondy z uwzględnieniem wszystkich właściwości silnika.
Jakieś źródło?
Inne pytanie. Jakie kryteria przyjmujecie przy ocenie czy filtr jest dobry, bardzo dobry, bądź zły?
Ano takie, że Honda nie produkuje 90% części do aut które składa a na pewno nie produkuje filtrów oleju i w woreczku OEM siedzi pewnie jakiś BOSH albo coś innego za cenę OEM. Ogólnie temat rzeka jak z olejami. Ja osobiście staram się wybierać produkt markowy a czy to będzie Bosh, Knecht czy Mann nikt mi nie wmówi że zauważę różnicę.
Jakieś źródło? Wszystko (no, prawie, nie licząc wad fabrycznych) co jest oryginalnie w autach jest pewniakiem. Skoro Honda stworzyła dane silniki, to musiała zadbać o ich smarowanie i poprawną konstrukcję filtru oleju. Faktem jest, że wiele części do H to produkty innych firm, jednakże wszystkie wyprodukowane są wg pełnych specyfikacji i danych technicznych Hondy. Natomiast jak jest z zamiennikami - tego nikt nie wie, i w tym jest problem - bo przecież nawet te najtańsze mogą być identyczne, z takiego samego materiału i tak samo działające jak te Stockowe. A co w przypadku gdy tak nie jest ? ;)
Tutaj jako dobry przykład mogę podać firmę Depo - niby dobra firma, ale jednak nie jest to samo co stockowe graty. :)
nikt mi nie wmówi że zauważę różnicę Jasne, masz rację. Jeździłem na przeróżnych filtrach olejów, tańszych, droższych, OEM'owych, i nigdy różnicy nie widziałem. Jednakże profilaktycznie kupuję oryginał :)
Myślę, że tutaj powinni się wypowiedzieć chłopacy którzy dużo upalają i u nich ciśnienie oleju jest non stop wysokie. ;)
No i dalej nie wiem co kupić :P
Kup cokolwiek, ja swoje zdanie już wyraziłem. :)
OEM w ASO kosztuje ~ 30 PLN...
Kup cokolwiek, ja swoje zdanie już wyraziłem. :)
I chyba to jest najlepsze podsumowanie całego tematu. Do normalnej jazdy każdy nowy filtr będzie dobry. Ważne żeby często zmieniać olej i filtr.
Znam magika, który filtr wymienia przy co drugiej wymianie oleju i tez jeździ. Już ponad 200 tyś ma w swoim Volvo przejechane (z czego połowa to jego przebieg) i nic się nie dzieje.
Ja używam Mann'a i nic się nie dzieje. Mogę polecić.
Zamontowałem Union Japan. Serwis ASO Hondy powiedział, że Knechty są ciut za duże i przez to może się filtr trochę pocić, a ten jest japoński i powinien być OK.
P.S. Nie widzę różnicy haha :P
Serwis ASO Hondy powiedział, że Knechty są ciut za duże i przez to może się filtr trochę pocić
Dobre ;) ,ja mniejszego filtra oleju jak knecht to nie widziałem,no chyba że do motocykla :)