PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr oleju?

Zielnik
18-06-12, 13:56
Witam :)

Chciałbym się Was spytać - jaki będzie najlepszy filtr oleju do mojej Civic (VII gen, 1.4 - 90KM)? Zalewam silniczek Shell Helix Ultra 5w40.

Z góry dziękuje za pomoc :)
Zielnik

Młody ŁDZ
18-06-12, 14:21
OEM Honda.

Zielnik
18-06-12, 14:43
OEM Honda.

Ok, dzięki. A nie wie ktoś gdzie to mogę zdobyć w krakowie?

Młody ŁDZ
18-06-12, 14:45
Osobiście nie wiem, ale mogę Ci polecić sklep internetowy gdzie w dobrej cenie i z ekspresową wysyłką go dostaniesz.

Zielnik
18-06-12, 14:46
Osobiście nie wiem, ale mogę Ci polecić sklep internetowy gdzie w dobrej cenie i z ekspresową wysyłką go dostaniesz.

No to dawaj proszę :)

Młody ŁDZ
18-06-12, 14:50
No to lecimy...

http://haparts.pl - a dokładniej http://haparts.pl/webpage/kontakt.html - napisz maila bądź zadzwoń, wszystko bezproblemowo załatwisz. :)

Zielnik
18-06-12, 14:54
No to na to sam też już dziś trafiłem, dzięki wujkowi google, ale dzięki. A taki np Knecht dużo jest gorszy? Wiem, jest już na forum temacik i go właśnie czytam, ale więcej opinii nie zaszkodzi :)

Młody ŁDZ
18-06-12, 15:25
Kupuj OEM i się nie zastanawiaj, bo nie ma nad czym.

Tomeszek
18-06-12, 15:26
ja w obu autach mam Boscha i jest ok, wiadomo że OEM najlepszy, ale nie przesadzajmy że reszta to zło.

probestic
18-06-12, 15:37
Knecht też jest bardzo dobry. Szczerze polecam !

Zielnik
18-06-12, 15:56
Mi jeszcze w serwisie Hondy polecali UNION JAPAN - japońskie, podobno zakładają 15 lat do Hond i śmiga najlepiej...znacie?

Młody ŁDZ
18-06-12, 16:02
Inne pytanie. Jakie kryteria przyjmujecie przy ocenie czy filtr jest dobry, bardzo dobry, bądź zły?

Odpowiedź typu "bo jeżdżę i jest ok" nie jest odpowiedzią na to. :p

Zielnik
18-06-12, 16:10
Ja otwarcie mówię, że nie mam o tym pojęcia więc pytam Was :P Uniona-japan poleca serwis, jeśli dobrze się orientuję to teraz mam knechta, a wiele osób z forum poleca OEM Honda. Więc ja głupieje :P

Młody ŁDZ
18-06-12, 16:20
OEM Honda jest na pewno dobry, bo stworzony został przez inżynierów Hondy z uwzględnieniem wszystkich właściwości silnika.

A zamienniki ? No właśnie, temat rzeka, jakości filtru oleju zbytnio nie ma jak sprawdzić, więc w większości jest to lanie wody, bo właściwie każdy jest nie pewny. Dlatego wygrywa tu OEM, bo to jedyny pewniak.

LemonR
18-06-12, 16:24
OEM Honda jest na pewno dobry, bo stworzony został przez inżynierów Hondy z uwzględnieniem wszystkich właściwości silnika.
Jakieś źródło?

Inne pytanie. Jakie kryteria przyjmujecie przy ocenie czy filtr jest dobry, bardzo dobry, bądź zły?

Ano takie, że Honda nie produkuje 90% części do aut które składa a na pewno nie produkuje filtrów oleju i w woreczku OEM siedzi pewnie jakiś BOSH albo coś innego za cenę OEM. Ogólnie temat rzeka jak z olejami. Ja osobiście staram się wybierać produkt markowy a czy to będzie Bosh, Knecht czy Mann nikt mi nie wmówi że zauważę różnicę.

Młody ŁDZ
18-06-12, 16:33
Jakieś źródło? Wszystko (no, prawie, nie licząc wad fabrycznych) co jest oryginalnie w autach jest pewniakiem. Skoro Honda stworzyła dane silniki, to musiała zadbać o ich smarowanie i poprawną konstrukcję filtru oleju. Faktem jest, że wiele części do H to produkty innych firm, jednakże wszystkie wyprodukowane są wg pełnych specyfikacji i danych technicznych Hondy. Natomiast jak jest z zamiennikami - tego nikt nie wie, i w tym jest problem - bo przecież nawet te najtańsze mogą być identyczne, z takiego samego materiału i tak samo działające jak te Stockowe. A co w przypadku gdy tak nie jest ? ;)

Tutaj jako dobry przykład mogę podać firmę Depo - niby dobra firma, ale jednak nie jest to samo co stockowe graty. :)

nikt mi nie wmówi że zauważę różnicę Jasne, masz rację. Jeździłem na przeróżnych filtrach olejów, tańszych, droższych, OEM'owych, i nigdy różnicy nie widziałem. Jednakże profilaktycznie kupuję oryginał :)

Myślę, że tutaj powinni się wypowiedzieć chłopacy którzy dużo upalają i u nich ciśnienie oleju jest non stop wysokie. ;)

Zielnik
18-06-12, 17:07
No i dalej nie wiem co kupić :P

Młody ŁDZ
18-06-12, 17:34
Kup cokolwiek, ja swoje zdanie już wyraziłem. :)

woPo
18-06-12, 21:20
OEM w ASO kosztuje ~ 30 PLN...

kamilen
19-06-12, 08:58
Kup cokolwiek, ja swoje zdanie już wyraziłem. :)

I chyba to jest najlepsze podsumowanie całego tematu. Do normalnej jazdy każdy nowy filtr będzie dobry. Ważne żeby często zmieniać olej i filtr.
Znam magika, który filtr wymienia przy co drugiej wymianie oleju i tez jeździ. Już ponad 200 tyś ma w swoim Volvo przejechane (z czego połowa to jego przebieg) i nic się nie dzieje.

Lewy
19-06-12, 16:10
Ja używam Mann'a i nic się nie dzieje. Mogę polecić.

Zielnik
19-06-12, 22:52
Zamontowałem Union Japan. Serwis ASO Hondy powiedział, że Knechty są ciut za duże i przez to może się filtr trochę pocić, a ten jest japoński i powinien być OK.

P.S. Nie widzę różnicy haha :P

piter7766
20-06-12, 11:43
Serwis ASO Hondy powiedział, że Knechty są ciut za duże i przez to może się filtr trochę pocić

Dobre ;) ,ja mniejszego filtra oleju jak knecht to nie widziałem,no chyba że do motocykla :)