Zobacz pełną wersję : klocki do 5 GenA
Witam serdecznie,
Proszę o radę jakie klocki tym razem zakupić do 5 gena w coupe?
Teraz jeździłam na "Hondowskich"... wcześniej FERODO..choć nie ma tak naprawdę dużej różnicy przez zaciski...
DZiekuję z góry
Moni
Jesli dostaniesz w sklepie klocki Nishimbo to polecam !! , jesli nie to kup ferodo, a jesli nie to ATE.
Masz 1.6 w coupe Vgen ??
Tarcza z przodu to 262mm w takim wypadku (zeby pod 240mm Ci nie dali)
Mam budę 1.5 w coupe V gen ale silnik 1.6 ;)
Dziękuje za informacje..dzwoniłam co prawda do Hondy..życzą sobie 260 zł za orginalne no i 3 dni oczekiwania... więc już wole FERODO lub rzeczywiście te które podałeś.
A przy okazji ostatnio często mijałam Cie w centrum :)
dzwoniłam co prawda do Hondy..życzą sobie 260 zł za orginalne no i 3 dni oczekiwania...
wątpie, zeby za 260zł były prawdziwe oryginalne Nishimbo... ;/
ostatnio honda ma dziwne praktyki i wstawia nawet LUcasy mówiac ze są oryginalne ;/
Generalnie jezeli nie dostaniesz osławionych i dobrych Nishimbo (a mozesz ich nie dostac bo sa pogłoski ze są niedostepne w naszym kraju) to osobiscie poleciłbym
ATE - komplet ok 140zł (starczyły mi na 27kkm)
EBC czarne - komplet około 140zł (ale starczyły mi jedynie na 12kkm)
z nizszej półki cenowej REMSA - jest tania 80-90zł i dobra (jezeli takie produkty istnieja :)
FERODO o których pisał Lio tez sa godne polecenia i w sensownej cenie z tego co piszą ludzie.
Mam budę 1.5 w coupe V gen ale silnik 1.6
zatem masz 240mm srednice tarczy
A przy okazji ostatnio często mijałam Cie w centrum
chyba jednak nie mnie :-). Do Warszawy jezdze bardzo rzadko, a jesli juz to obrzeżami na Ursynów, albo raz na dlugi czas jadac na spot (o ile wogóle jade swoim). Centrum to omijam szerokim łukiem !!
Z Ferodo byłem bardzo zadowolony jak na "zwykle" miejskie klocki. Warto zmienic sobie plyn hamulcowy, jesli dawno nie byl wymieniany, bo odczucia sa wtedy nieporównywalnie wieksze.
Dziękuje Wam ślicznie za informację! :)
Kupiłam wkońcu FERODO za 130 zł...cyrk był troszkę z założeniem..bo aż 5 mechaników musiało się zebrać żeby wkońcu wymyśleć jak podnieść mój samochód bo był za niski na ich podnośniki ;)
Pozdrawiam gorąco
Monika
No to niezłe jaja były. Ja też mam jakoś niskie auto i wszędzie mi podniosą, jakiś lipny podnośnik mieli:)
Ferodo mają dobrą skuteczność i nie piszczą. Wydaje mi się jednak, że za bardzo pylą. Po przejechaniu 150 km po mieście mam już brudne felgi :djablek:
no to wybieraj, albo pylenie albo hamowanie. Skoro pylą, to znaczy ze sie scieraja, wiec spelniaja swoje zadanie. Do tego jesli wytrzymuja nie maly przebieg to jest to dobry wybór. Gorzej jak klocki zamiast pylic, przygrzewaja sie i ich struktura przy ogledzinach jest jakas dziwna, nijaka :-)
ATE moim zdaniem jeszcze bardziej pylą.
Ja wcześniej miałem ATE hamowały dobrze, ale felgi po dwóch dniach od umycia już były zapylone, a po tygodniu to miałem czarne jak asfalt. Teraz wrzuciłem Ferodo, wydaje mi się, ze hamują jeszcze lepiej (choć moze to być zasługa wymienionego płynu) a pylą znacznie mniej, przy myciu samochodu nie widzę wiekszej różnicy w wyglądzie felg z przodu i z tyłu. Polecam, tym bardziej, ze kupiłem je w InterCars, u kumpla "po znajomości" za niecałe 90 zetów, normalna cena była 137 ale i tak warto.
MoNiCzKa
witam ja ostatnio też miałem wymiane klocków i tarcz wybrałem po prawie miesiecznym rozeznaniu rynku tarcze brembo max i klocki ferodo premier no i musze powiedzieć że jestem bardzo zadowolony...pozdrowienia z lodzi
[ Dodano: Pią 10 Sie, 2007 ]
karpik85,
ja dałem za ferodo 85 pln bez znajomości:) pozxdrawiam
no to wybieraj, albo pylenie albo hamowanie. Skoro pylą, to znaczy ze sie scieraja, wiec spelniaja swoje zadanie. Do tego jesli wytrzymuja nie maly przebieg to jest to dobry wybór. Gorzej jak klocki zamiast pylic, przygrzewaja sie i ich struktura przy ogledzinach jest jakas dziwna, nijaka :-)
ATE moim zdaniem jeszcze bardziej pylą.
No zgadzam się, zawsze jest coś za coś.
[ Dodano: Pią 10 Sie, 2007 ]
Ja wcześniej miałem ATE hamowały dobrze, ale felgi po dwóch dniach od umycia już były zapylone, a po tygodniu to miałem czarne jak asfalt. Teraz wrzuciłem Ferodo, wydaje mi się, ze hamują jeszcze lepiej (choć moze to być zasługa wymienionego płynu) a pylą znacznie mniej, przy myciu samochodu nie widzę wiekszej różnicy w wyglądzie felg z przodu i z tyłu. Polecam, tym bardziej, ze kupiłem je w InterCars, u kumpla "po znajomości" za niecałe 90 zetów, normalna cena była 137 ale i tak warto.
Może u mnie bardziej pylą, przez tarcze EBC.
jeżeli tarcze sa nawiercane lub nacinane typu EBC turbo grove lub brembo max to logiczne ze bedą bardziej piłowały klocki bo sa skuteczniejsze a co za tym idzie klocek sie bedzie szybciej scierał a więc jak napisał Konrad84 coś za coś:)pozdro
A jak są nawiercane i nacinane ?? ;) żart
Ale i tak nie jest źle z tymi ferodo, mam już na nich 20 kkm i jeszcze z 15 przejade. Także polecam klocki i płyn do mycia felg :D
a co kto powie o ebc greenstuff?
z tego co się orientowałem przy zakupie swoich tarcz i klocków to ferodo greenstuff i ebc greenstuff to tosamo. Ferodo tańsze
EBC grenne stuff są dośc drogie bo około 250-300pln a ferodo ok 85-100pln a chyba porównywalnie podobne jeszcze jest dobra firma ate skoro są montowane w bmw, klocki green stuff maja atest reg90 co niby ma świadczyć o zredukowanym pyleniu i długim czasie uzytkowania zastanawiałem sie nad ich zakupem ale wybrałem brembo max i ferodo,moj kolega ma brembo max i ebc red stuff i narzeka na głośne hamowanie byc może ma to zwiazek z ich pólmetaliczna formuła,słuchajcie ganeralnie uwazam że za takie pieniądze to juz sa dobre rzeczy.pozdrawiam
jaaaaacie co to za model ze jest taki niski??? :brawo2:
ątpie, zeby za 260zł były prawdziwe oryginalne Nishimbo...
ostatnio honda ma dziwne praktyki i wstawia nawet LUcasy mówiac ze są oryginalne
Swego czasu za Lukasy zapłaciłem w InterCarsie 230 zł i... następny komplet kupiłem już gdzie indziej. Teraz w solce mam jakieś mało znane, jakiejś nowej firmy, ale polecone przez sprzedawcę i hamują tak samo i pylą bym powiedział standardowo. A kosztowały chyba z 90 zł.
Mam w zwyczaju nie katować hamulców, przez co ich nie przegrzewam swoim stylem jazdy, więc nie umiem powiedzieć, jak się zachowują w skrajnych warunkach.
generalnie nie ma co przepłacać za super tarcze i klocki skoro jeździ sie normalnie a nie ściga, zreszta dla niektórych fanatyków to nawet blue stuffy i yellow nie starczaja :d
ątpie, zeby za 260zł były prawdziwe oryginalne Nishimbo...
ostatnio honda ma dziwne praktyki i wstawia nawet LUcasy mówiac ze są oryginalne
Swego czasu za Lukasy zapłaciłem w InterCarsie 230 zł i... następny komplet kupiłem już gdzie indziej. Teraz w solce mam jakieś mało znane, jakiejś nowej firmy, ale polecone przez sprzedawcę i hamują tak samo i pylą bym powiedział standardowo. A kosztowały chyba z 90 zł.
dla mnie Lucas to jeden z gorszych klocków na których jeździłem
porównywalny do Voking'a.... ;/
no zgadzam sie lucas i takie wynalazki jak etf i car oraz jpc to jedna wielka lipa lepiej naprawde dołozyć jakies pieniązki i dobrze poszukac po sklepach i hurtowniach powiem wam że jak szukałem ferodo premier to ceny były od 85pln az do 170pln za te same klocki także czasami opłaca sie poszukać bo mozna zaoszczędzić niemal 100%kaski
z tego co wiem :agent: to w twojej hondzie byly klocki jurid kupione w aso i pakowane w pudelko z logo H, wytrzymaly dosc sporo...jakies 2X.XXXkm, kosztowaly po znajomosci 140zł, nie piszczaly, pylily w normie, hamowaly ok. szkoda ze tak pozno zauwazylem ten topic, bo mozna bylo pojsc w ta strone
Słuchajcie gdzie można kupić Ferodo w okolicach Ursynowa?? Byłem już w 3ch sklepach i nigdzie nie mają :-/
sklep.intercars.com.pl/ zobacz tutaj nawet z przesyłka wyjdzie ci w miare tanio.powodzenia
jaaaaacie co to za model ze jest taki niski??? :brawo2:
hehe a model rewelacja :) a jak się jeździ ;) Może widziałeś kiedyś na zdjęciach :d
No Panowie nie ma co..muszę powiedz że jestem zadowolona z FERODO :) także śmiało mogę polecić :)
ferodo premier plus brembo max to jedno z najlepszych rozwiązań dla hondy w rozsądnej cenie.pozdrawiam :aloha:
dobra pytam dalej, ebc olałem sikiem prostym, kolega proponuje mi kashiyamy ale ja ich niechce. wybór padł na ferodo.
http://moto.allegro.pl/item230661257_ferodo_premier_klocki_hamulcowe_hond a_civic.html
wytłumaczcie mi coś, w tytule auckji - ferodo
a w opisie?
Opis
* CENA ZA KOMPLET NA PRZEDNIĄ OŚ
* System hamulcowy: Akebano
* Długość: 131 mm
* Wysokość: 53 mm
* Grubość nominalna: 15,8 mm
* Z czujnikami zużycia
* Przed zakupem upewnij sie czy dane klocki hamulcowe pasują do Twojego auta.
* W RAZIE WĄTPLIWOŚCI NAPISZ MAILA ...
i pytam o co kaman, maila napisałem, odpowiedzi nie otrzymałem jeszcze, ale maila wysłałem niedawno... czy ktos może mi polecić dobre miejsce zakupu ferodo do mojego sztrucla? za dobre pieniądze?
a co sądzicie o klockach akebono, bo mogę mieć po dobrej cenie?
RDK, a nie możesz Ferodo u kolegi civic45 kupić? W dziale Sprzedam się ogłasza dość regularnie?
Radziu, chodzi o to, ze sa dwa rodzaje klockow do EG4-mniejsze i wieksze- i dwa systemy hamulcowe: nippon (czy jakos tak) oraz akebano. Sys.Akebano- to sa te wieksze klocki, a sys.nippon-mniejsze-i te pasowaly do mnie. Te ktore pokazujesz na aukcji na 99% nie beda pasowac do Twojej furki (mialem takie i sprzedalem Antkowi)
nippon (czy jakos tak)
Nissin
akebano
Akebono
ziom kup akebano bo ferrodo strasznie pyla i nie sa za rewelacyjne.mialem akebano i byly lepsiejsze
RDK, a nie możesz Ferodo u kolegi civic45 kupić? W dziale Sprzedam się ogłasza dość regularnie?żem nie widział, rzadko przeglądam giełde :/ ale dzięki za propozycję :agent: napewno podpytam
ziom kup akebano bo ferrodo strasznie pyla i nie sa za rewelacyjne.mialem akebano i byly lepsiejszemyslisz źą? bo moge miec po dobrej cenie te klocki :z pod oka:
ferodo to dobry wybór
pylą bo hamują, zuzywaja sie klocki, a nie wyginaja tarcz. Czesto klocki nie pyla, ale i nie hamuja, albo hamuja, ale sa na tyle twarde, ze czesciej trzeba zmieniac tarcze niz klocki ;)
Akebono, z tego co slyszalem to system, gdzie zacisk przykrecany jest do jarzma jedna sruba, a nissin (ten bardziej popularny - zawsze mialem z nim stycznosc) to przykrecany na dwie sruby i taki zapewne tez masz.
ferodo to dobry wybór dlatego nie będę kombinował i biorę ferodo... troche nie kumam tych wszystkich systemów akebono i nissin i nie chce popełnić jakiegos psikusa... ktoś moze mi powiedzieć czy jak bede chciał ferodo premier, od kogos tam, to nie bedzie problemu że nie będą pasować? jaki jest symbol tych ferodo do eg4 bo na stronie ferodo nie podają tych informacji :/
ziom poszukam, gdzies moze ostalo mi sie pudelko
[ Dodano: Czw 30 Sie, 2007 ]
a zreszta: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=35365
RDK, poszukaj w hurtowaniach ferodo sa na tyle popularne że są niemalże wszędzie weź ze sobą numer vin wówczas napewno dobiorą ci sprzedawcy z katalogu własciwe do twojej furki klocki, ja do mojej hondy miałem do wyboru 2 wilekosci ale jak mówie po winie ustalilismy prawidłowe i jest si, jak pisałem uzytkuje już drugi miesiac ferodo premier i jestem bardzo zadowolony
Radziu, chodzi o to, ze sa dwa rodzaje klockow do EG4-mniejsze i wieksze- i dwa systemy hamulcowe: nippon (czy jakos tak) oraz akebano. Sys.Akebano- to sa te wieksze klocki, a sys.nippon-mniejsze-i te pasowaly do mnie. Te ktore pokazujesz na aukcji na 99% nie beda pasowac do Twojej furki (mialem takie i sprzedalem Antkowi)
hmmm...
odpowiedz jest niescisła bo:
pierwsza czesc to tu
nippon (czy jakos tak)
Nissin
akebano
Akebono
a druga czesc to taka, ze:
klocki nie maja nic wspolnego z systemem (tzn. dokladnie ich rozmiar)
nissin ma wieksze i mniejsze i akebono ma mniejsze i wieksze....
zalezy od typu...
generalnie inny zacisk (akebono)+klocek inny szły na rynek usa/canada=eh2/eg8/itp
nissin szedl na japonie i europe(europa=france wersja)i jest bardziej popularny..........